Българските паспорти все по-желани в Косово

Хората там вече не са доволни от сръбските и македонските паспорти
Обновена: 15 май 2012 12:46 | 15 май 2012 12:41, Елка Василева
72
Българските паспорти все по-желани в Косово
Село Крушево в областта Гора. Снимка: архив, Reuters

Все по-силен става интересът към българските паспорти сред бошняците и гораните в района на Призрен. Организират се сдружения на българите, макар че официално в Косово няма българска общност, пише Дойче веле на сайта си на сръбски език.

Гораните или горанците (друго самоназвание - нашинци или нашенци) са малка помашка общност. Това са помаците на Шар планина, потомци на етническите българи в Косово и Албания. Още в началото на XX век етнографите Васил Кънчов и Йордан Иванов ги описват като българи.

Преди месеци пък под заглавие „Агитатори карат гораните да взимат български паспорти“ македонски вестник писа, че български агитатори отивали в районите Гора и Средачка Жупа в Косово, за да убеждават хората там да се самоопределят като българи. Те предлагали на „македонските горани българско гражданство за 3-6 месеца, български паспорт за по-малко от година и студентски стипендии в София и Пловдив“.

В материала на Дойче веле се обяснява, че взимането на българско гражданство  от хора от Косово ставало единствено по икономически причини. Няма и дума за присъствието на потомци на етнически българи в новата балканска държава.

„Фатима Реджович от района на Призрен е завършила преди три години медицина в Сараево и не може да си намери работа. Тъй като България, която е член на ЕС, по ускорена процедура предлага свои паспорти, Реджович вижда в това решение за своя проблем.

Още по темата

„Имам сръбски паспорт, но нищо не мога да направя с него. Разпитала съм и разбрах, че българският паспорт е единственото решение, само той може да ми помогне да си намеря работа и да си осигуря живота. ... Чух, че Германия търси лекари и смятам, че там ще съм много по-добре. Ако успея да направя това, което планирам, никога повече няма да се върна тук“, цитира Дойче веле д-р Реджович.

В материала на Дойче веле се казва още, че действията на България представлявали „разцепване на бошняшката общност“. „В присъствието на представители на българското посолство в Прищина и държавната Агенция за българите в чужбина преди два месеца официално беше създадено Дружество на българите в Косово със седалище в Призрен. Събират се документи и заинтересованите – най-вече от общините Призрен и Драгаш, по съкратената процедура и с помощта на посредници получават български паспорт за една година.

Представителите на бошняците се отнасят различно към този въпрос. Някои смятат това за „допълнително разцепване на тяхната общност и формиране на нова – българска“. Затова призовават ЕС да „спре процеса, въз основа на който България, освен че получава своя общност /в Косово/, бива богато възнаградена за това от фондовете на ЕС за диаспората“.

От друга страна според Садик Идризи, бивш здравен министър на Косово, който е по произход от Драгаш, даването на български паспорти е опит „за решаване на икономическите проблеми“.

„Хората вече не са доволни от сръбските и македонските паспорти на този етап, българският паспорт има по-голяма тежест, тъй като с български паспорт могат да започнат работа в страните от ЕС... И това е възможност за тях икономически да оцелеят. Напълно разбирам тези хора“, казва Идризи.

И Петрит Селими, заместник-министър на външните работи на Косово, не смята, че ситуацията е тревожна. Според него „докато това се прави в рамките на конституцията и действащото законодателство, това не представлява намеса във вътрешните работи на Косово“.

Докато официалните лица тълкуват ситуацията по един или друг начин, с автобуси и по други начини според запознати много хора от района на Призрен, а в последно време и от други райони в Косово, почти всеки ден заминават за София, за да подадат документи за български паспорт. Мнозина вече са го и получили. Процедурата за получаването на гражданство е намалена от пет години на една година, като за паспорт трябва да се отделят около хиляда евро. Така сръбските и македонските паспорти вече имат силна конкуренция, заключава Дойче веле.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


72
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
59
0
 
2
 
! Отговори
Емил преди 11 години
Като чета коментарите тук, за сетен път се убеждавам колко много българи има, неграмотни в географско и етнографско отношение. Къде са гораните (българи-мохамедани/българи-мюсюлмани), къде са албанците! Заради това тесногръдие и неспособност да привличаме, ще се смаляваме все повече и повече.
58
1
 
2
 
! Отговори
от 66 преди 11 години
Пропуснах да кажа, че момчетата бяха мюсюлмани. И какво от това? Те бяха май толкова вярващи мюсюлмани, колкото аз съм вярващ християнин. Това, че един българин е с различна религия от най-разпространената, прави ли го по-малко българин?
57
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
В Гърция срещнах две млади момчета от Албания. Казваха, че са българи и наистина говореха български много по-добре от македонците. Никакъв преводач не е необходим. Най-нормален български. Някакъв диалект, но много по-близък до литературният от, да речем, шопският диалект. Защо тия младежи, ако искат разбира се, да не се определят за българи. Ако го направят, ще е по икономически причини. То се подразбира. Иначе защо да дават по 1000? за да доказват нещо, което и без доказателства си е факт.
56
6
 
3
 
! Отговори
Ибрахим преди 11 години
Малко ли *** си имаме и в България, че сега и тези тука искат да довлачат?! Българи били.... дръжки... все им е тая на тях за България. Отвъд Осогово отдавна вече няма никакви българи. По-добре да видим ние нашия си хал как можем да оправим.
55
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Сърбите само глупости говорят сщитете са като македнците в Югославия най големия враг е България лно нали има една приказка по добре на в хората в устата отколкото в краката.плюс това България дава право на два поспорта и винаги може да се откажат от единия .той ероден там но от Български род щом предпочитат български паспорт това си е техен избор могат и да станат и гърци и румънци на са Българи защотото ги влече България и Българското.
54
2
 
9
 
! Отговори
ТЕТКА МАРА преди 11 години
НЕ СЕ РАДВАЙТЕ !Не си мислете, че тези които вземат българси паспорти го правят защото са се осъзнали, че са българи. Напротив, въобще не им пука за България. Паспортът им трябва за да се уредят в Европа. От тях България няма полза никаква, само разходи прави за тях. Е, и управляващите си лъскат имиджа, за тях това си е PR-акция. Защото така внушават на наивниците, че видите ли, ние вършим едно голямо патриотично дело. И така си вдигат рейтинга.
53
3
 
9
 
! Отговори
вергил преди 11 години
Какви албанци ви гонят ?Гораните са 100 процента българи и трябва да им се дават български паспорти.Моя дядо също е дошъл в България след Първата световна война от Призрен.Тогава е имало голямо преселение на българи от Косово в България поради гоненията,на които са подлагани от сърбите.За съжаление сръбската и македонско пропаганда не е спала 100 години и доста от тях вече не се самоопределят като българи.Но сега е момента да приобщим тези хора,защото те са си българи по произход.
52
3
 
2
 
! Отговори
Божидар Д. преди 11 години
Направихме милионите с българските тескерета, немоем се оплачем. Убаво че и руснак и молдован и македон и косовар , сички искат ЕС паспорт, а ние им ги осигуряваме, щото те са "българе" милеят за татковината ти разбиш ли. Сега и визите трее им премахнем.
51
0
 
8
 
! Отговори
галактика преди 11 години
Колко хубаво почистени улици, хем в село !......
50
2
 
6
 
! Отговори
Кочо преди 11 години
Малко са се поизхвърлили журналята с тази "новина". Аз принципно съм против двойното гражданство. Както човек няма две майки, така не може да има и две държави, но в тези пропаднали времена какви ли не парадокси има вече.
49
3
 
13
 
! Отговори
Бачо преди 11 години
Маи не само Македония,ами и Косово ще присъединим скоро
48
1
 
7
 
! Отговори
Житан преди 11 години
А какво стана с многото чакащи американци за бг паспорти?
47
1
 
17
 
! Отговори
Нормално преди 11 години
Не виждам нищо неестествено. Интересът от край време клати феса. В чисто исторически план, горяните са изолирана от векове общност от българомохамедани. Подобно на етническите българи от Албания, те са част от потомците на Куберовите прабългари. Разбират български и говорят на напълно разбираем за нас български диалект. Скопие отдавна се домогва да ги "македонизира". Тъй че нещата просто постепенно си идват на мястото.
46
1
 
5
 
! Отговори
Нормално преди 11 години
Не виждам нищо неестествено. Интересът от край време клати феса. В чисто исторически план, горяните са изолирана от векове общност от българомохамедани. Подобно на етническите българи от Албания, те са част от потомците на Куберовите прабългари. Скопие отдавна се домогва още да ги "македонизира". Тъй че нещата просто постепенно си идват на мястото.
45
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Остава и двойно гражданство да им гарантираме и ще я втасаме.
44
4
 
7
 
! Отговори
ilir преди 11 години
Ми нали шиптари са ни братя по илиро-тракийска линия.Те са добри,трудолюбиви хора(всеки го знае),од тях само добро можем да видим(ще паднат цените на бяло).Действително много паспорти са раздали на албанци.Наскоро пътувах в Македония и автобуса беше пълен с тая зган
43
1
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Един път като тръгнат да раздават паспорти, ходи ги разбери кой косоварец, кой марсианец.
42
2
 
17
 
! Отговори
БАЧКАТОР преди 11 години
В статията пише че не са албанци а помаци, а както знаем още от училище помаците са насилствено ислямизирани българи. Ако българската държава ги приобщи към нас, просто ще се върнат при корените си. В казармата съм служил с помаци , всичките бяха с български имена и по нищо не се различаваха от нас освен по диалекта..
41
4
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Гораните не са помаци а чисти българи, каквито са бесарабските българи също. И не се албанци, шиптари и прочее. И България е длъжна да помага на тези хора за да не бъдат асимилирани.
40
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Prodagnite balgarski politizi razdavat balgarski pasporti na albanzi, na koito e porachano da ragdat po 8-10 deza v Balgarija, za da se povtori konflikta s Kosovo i Sarbija !!Zelta e " Albanija e na 3 moreta " i prodagnite balgarski politizi shte im pomognat.