На Тасос кризата е живо, дишащо чудовище

Жителите на гръцките острови са изгубили всякаква надежда
Обновена: 21 юли 2015 14:02 | 21 юли 2015 08:42, Елка Василева
130
На Тасос кризата е живо, дишащо чудовище
Снимка: архив, Reuters

На егейския остров Тасос кризата е живо, дишащо чудовище, единственото нещо, за което всеки говори. Тя има много лица и всяко едно от тях кара хората да настръхват, пише Борис Бабич от агенция ДПА.

На Тасос идват туристи, но недостатъчно и със сигурност недостатъчно от туристите, които харчат много, за да намалят гръцките страхове, породени от поредната вълна от мерки за икономии, налагащи се заради продължаващата икономическа криза в Гърция.

Още по темата

Плажовете през деня изглеждат пълни с туристи, но собствениците на местни компании посочват, че стотици шезлонги под чадърите остават в голямата си част незаети на острова, който е на 20 километра от гръцкото пристанище Кавала.

Вечер туристите оставят децата си да играят с играчките в магазините по основната пешеходна улица на главния град Тасос (Лимен), но рядко купуват нещо.

Повечето посетители, които влизат в магазина за сувенири Бонито, дори не отговарят на поздрава на 52-годишния собственик Спирос Вулгаридис.

"Те не желаят да ни отговорят, тъй като ще се почувстват задължени да си купят нещо", допълни той.

Спирос и жена му Мария управляват магазина от 1995 година. На фона на спада на продажбите и увеличените разходи по магазина Вулгаридис очаква мрачни перспективи.

Отварям в 10 часа сутрин и затварям в полунощ, отбеляза той.

"Напоследък печелим по 50 евро на ден - може би. Това е една пета, една шеста от онова, което печелехме през изминалите години. Високият сезон е шест седмици и от това, което припечелим тогава трябва да плащаме наема за цяла година и да живеем. Сега още данъци? Как?", пита той.

Странно е, че бизнесът не върви особено, след като улиците са изпълнени с туристи, а фериботите докарват автобуси, пълни с посетители всеки ден.

Повечето гости обаче идват от Балканите - Румъния, България, Сърбия - места, където пътуването в чужбина е сравнително ново, а портфейлите са тънки.

Никоя от тези страни не може да се сравни с голямото харчене на пари на западноевропейците - германци и британци по-специално, чиято липса е очевидна това лято.

Най-много от всичко може би на гръцките туроператори им липсват местните туристи, които обикновено препълват курортите от петък до неделя всеки уикенд от май и масово почиват по-дълго през августовските горещини.

Има страх от бъдещето и хората не са настроени да почиват, посочи кметът на Тасос Костас Хадзиемануил.

Зъболекарят, който се е заел с политика, направи тази оценка седмица след като лидерите на еврозоната се споразумяха да започнат преговори по третата за пет години спасителна програма за Гърция. Той изрази надежда, че споразумението, макар и да включва повишение на данъците за островите, може да постави ново начало за страната му.

Ще видим дали споразумението с кредиторите ще промени нагласата и ще повиши посещенията през август, посочи независимият политик.

Ситуацията е трудна, но не съм песимист, допълни още Хадзиемануил.

На мнение съм, че споразумението бе необходимо. Случи се. Трябва да се придържаме към него и да го превърнем в начало на реално решаване на кризата, отбеляза още той.

Кметът обаче е изключение на този остров от 380 квадратни километра. Унинието е типичното настроение. Освен това има недоволство сред тези, които подкрепиха премиер от (крайната) левица Алексис Ципрас на референдума на 5 юли, когато гръцките гласоподаватели отхвърлиха мерките за икономии, които след това неговото правителство попромени и прие миналата седмица.

Избрахме Ципрас, за да направи едно нещо, посочи 40-годишният Танасис Мандзавелас, собственик на хотел Delfinia в главния град на острова.

"На референдума отново заявихме той да направи едно нещо, а след това направи обратното. (...) Мисля, че Гърция трябва да обяви фалит, да започне отначало веднага. А вместо това взехме още един заем. Кризата продължава пет години, а сега само я удължаваме", допълни той.

Според местните отсъстващите, но изключително важни западноевропейски туристи избягват острова заради информациите за опашки пред банкоматите и спекулациите, че Гърция може да остане без гориво.

Може обаче още нещо да държи германците далеч: много гърци почти се усмихват презрително, когато се спомене Германия. Те обвиняват правителството на канцлера Ангела Меркел за наложените икономии.

Настояват, че не е нищо лично и германските туристи са добре дошли. И макар да има малко информации за антигермански недоразумения на острова, те все пак се случват според германски онлайн форуми за гръцкия туризъм.

Волфганг и Зилке Шенк от западногерманския град Билефелд са се върнали на Тасос с дъщеря си Йози на почивка. Те посочват, че са предприели пътуването след известно обмисляне.

Притеснявахме се да носим всичките си пари в брой, притеснявахме се за горивото, за нажежената атмосфера, уточни Волфганг Шенк.

Решихме обаче да тръгнем, защото обичаме Гърция. Хората винаги са били приятелски настроени и не искахме да им обръщаме гръб, когато са в нужда, допълни той.

(БТА)

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


130
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
81
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
V GARZIA PREBIVAT I OBIRAT GERMANSKITE TURISTI.
80
3
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Ми няма да имат пари, като всичко което ходи там сега са български първенюта на ол инклузив, които не си подават носа от хотела и не купуват нищо . Накрая сигурно и чаршафите от стаята си прибират.
79
0
 
17
 
! Отговори
РадоС преди 8 години
В статията не се казва дали Спиро, който се оплаква от дългия работен ден, не прави като повечето си колеги и на слага кепенците между 14 и 18 часа. Също така, не вярвам и много данъци да плаща, че да го бъркат ставките.
78
0
 
11
 
! Отговори
Stuttgart преди 8 години
Статията може също да се прочете във FOCUS.de с днешна дата, на немски. Снимките са други и автора не е Българин. Статията е само преведена и е сложена някаква друга снимка от Гр.
77
1
 
10
 
! Отговори
103 преди 8 години
Е сега вече се убедих че журналята лъжат...и за Гърция и Украина и най- вече за България.Просто се засрамете...само преписвате или пишете под диктовка.
76
5
 
19
 
! Отговори
Ани преди 8 години
Остава тъжния факт че гърците купиха на безценица с чужди пари Българските активи и сега им помагат да не фалират при което ще бъдат принядени да продават. При тези обстоятелства те са в положението на кредитните милионери. Аз лично не купувам гръцки стоки. Искам си България обратно!
75
8
 
24
 
! Отговори
redordead преди 8 години
тоа па...можели да теглят само по 60 евро на ден и затова били в криза...абе аланко - когато в БГ едно семесйтво, бащата и майкатамогат да теглят заедно по 120 евро (само на ден), тогава ще си говорим дали това е зле или не!Гърците не ги мислете - плажове и море бол при тях, ами се замислете що най-бедният и нещастен народ мизерства и единственото, което го радва е да злобее, когато някой падне...ама той и да падне, ще стане - докато ние тук сме прокопали около 10 км надолу в дъното...
74
3
 
42
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Първо снимката горе не е от Тасос, второ изобщо не е толкова трагично, недейте да пишете или преписвате глупости, и стига сте занимавали народа вече с тая Гърция, щото положението тука е по-тежко от колкото пет кризи там!
73
8
 
5
 
! Отговори
men преди 8 години
Много хубава статия.Браво.
72
1
 
5
 
! Отговори
men преди 8 години
Как па ти дойде на акъла да я напишеш?
71
6
 
1
 
! Отговори
men преди 8 години
Много хубава статия ***.
70
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Taiinata na 3 - to Prorochesstvo ot Fatima :..CHerni hora vodat PAPATA - SSegashnia Possleden - 112, na Ploshtada, za da Go Ekzekutirat... Veroiatno Nachaloto ili SSredata na 2017... Predi TOVA SSveta E Hvurlen v GLOBALNA Voiina i Katasstroffa... 2016... Plan na ILLUMINATITE - Presstupnizzi - Templieri- SSatanissti za ZAMITANE na SSledite i za Nov SSvetoven Red..
69
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До КукувицаТака е по-лесно.
68
3
 
39
 
! Отговори
Кукувица преди 8 години
Не е толкова за оплакване Гърция. Вместо лъжливите журналисти да реват като вдовички за Гърция, по-добре да поприказват с някой български пенсионер или работник. Липсват статии за истинското положение на хората в България! За гърците вече се начетохме.Може да са зле, ама ние сме 5 пъти по-зле.........Най-малко.....
67
6
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Е добре де, ами аз например не харесвам гръцката кухня. И гърците не ги харесвам, шмекери ! Предпочитам да ходя да си хапна хубава мръвка на запад от Сърбия включително. И обслужването е на супер ниво.
66
4
 
38
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Статията не отговаря на действителността. Много пъти съм ходил в Атина например и на други места. Англичаните и особено германците не купуват нищо повече от нас. Колко пъти нашата българска компания прави голяма сметка, на другата маса седят две английски баби и пият кафе. А сервитьора ще се скъса да любезничи с тях. Същите чуждопоклонници като нашите.
65
3
 
61
 
! Отговори
Петър преди 8 години
Бях на почивка в Халкидики 10 дни.Пълно е с туристи, в хотелите няма свободни легла, вечер няма свободни места в заведенията.Но никой не барва касов апарат, всичкия оборот върви кеш, единствената касова бележка,която получих беше в Лидл.Правителството признава, че около 60% от туризма е в сивия сектор и данъци не плаща.Другия голям бизнес корабоплаването,също не плаща данъци,по закон.Държава в анархия, с комунистическо правителство.И за всичко са им виновни германците, вече не дават милиарди
64
1
 
56
 
! Отговори
Не знам преди 8 години
Не знам защо, но от известно време ми се струва, че на журналистите темата Гърчия им е по-важна от темата България. Там така, там иначе, а че тук се живее трудно с 5-600 лева на месец-голяма работа.
63
0
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Бих искала да попитам сега, кое от написаното в статиите е вярно: "Никоя от тези страни не може да се сравни с голямото харчене на пари на западноевропейците - германци и британци по-специално, чиято липса е очевидна това лято." - извадка от тази статия, или "въпреки голямата политическа драма тълпи от германци продължават да застилат с кърпите си гръцките шезлонги. Според Германската туристическа асоциация, броят на германски туристи в Гърция през 2015 г. дори е по-висок"-извадка статия 20.07.
62
6
 
21
 
! Отговори
Rhapsody of fire преди 8 години
До UrielАми хайде - прав им път към БРИКС. Ама и оттам не дават заеми които не се връщат.Така че стига с тази нова дъвка - БРИКС това, БРИКС онова.Всичкото леваци по цялото земно кълбо как не научиха за 150 години че не няма как да харчиш повече, отколкото изкарваш. И не БРИКС, ами и ИБРИКС да се образува - все тая.