В Одрин скандират ”България”, не щат Истанбул

Повечето от чужденците се качиха на рейсове, но 500 остават край границата
Обновена: 22 сеп 2015 13:33 | 22 сеп 2015 10:30, Вера К. Александрова
232
В Одрин скандират ”България”, не щат Истанбул
Снимка: Reuters

Турската полиция започна да подготвя автобуси за превозване на сирийските бежанци от Одрин за вътрешността на страната към градовете Истанбул, Бурса и Измир. Бежанците скандираха срещу Турция и "За България, за Гърция", съобщи БНР.

Въпреки внезапната буря, която се изви над Одрин и гръмотевиците, сирийските бежанци скандираха през цялото време лозунги срещу Турция: „Не ви ли е срам“, „Не искаме гостоприемството ви“, „Искаме да си тръгваме“ .Протестиращите скандираха още „България“ и “ Гърция“.

Още по темата
Сред скандиращите „България“ е 60-годишният сирийски гражданин Исмаил Юсеф, които е завършил фармация в страната ни, преди близо 40 години. Той иска със семейството му само да преминат през България на път за Западна Европа или Канада и САЩ.

„Ние сме сирийци, които сме избягали от Сирия и преди една година и половина пристигнахме в Турция. Искаме да заминем за Гърция или за българската граница. Искаме просто да преминем през България. А крайната цел - където и които ни приемат, независимо дали е Германия, Канада, САЩ, която и да е страна”, каза той.

Снощи турската полиция отцепи района и забрани достъпа до импровизирания бежански център в Одрин.

Случилото се съвпадна с изтичането на тридневния ултиматум, който бе дал валията на Одрин Али Дурсун, сирийските бежанци да напуснат града и да се върнат в приемните центрове, в които до са живели преди. В същото време полицията в Истанбул не допусна група сирийски бежанци да тръгнат пеша за Одрин, за да преминат границата с Гърция. 

Вчера вечерта около 1000 души се качиха на рейсовете, за да бъдат отведени към вътрешността на Турция, но около 500 отказаха да го направят. Бежанците не искат да си тръгнат от Одрин преди да научат резултатите от срещата на лидерите на Европейския съюз по бежанската криза, предвидена за днес, съобщи bTV.

Вицепремиерът и министър на вътрешните работи Румяна Бъчварова ще участва в Съвета за сигурност на Европейсия съюз днес.

На извънредното заседание ще продължат да се обсъждат миграцията и въпросите на убежището. Те ще съсредоточат вниманието си върху предложението на Европейската комисия за спешното подпомагане на държавите-членки, подложени на масиран миграционен поток, както и по-нататъшните действия за справяне с миграционната криза.

Срещата на вътрешните министри предшества извънредното неформално заседание на Европейския съвет, което ще се проведе утре в Брюксел.
 


232
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
111
8
 
33
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Ако може пак да ме назначат като директор на хлебозавода в... Ако не искат да ми дадат 1000 евро и на 1000 долара съм съгласен. То помощи ли са това...., ама айде.
110
8
 
33
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До ПомоощНаивни въпроси! Те прекосиха цяла Европа и погазиха всички граници, ти за българска армия питаш. Ако тръгнат, нищо няма да ги спре. Единственото спасение е да не ги пуснат или България да е достатъчно негостоприемна за тях, с други думи, без германски и шведски социални помощи.
109
8
 
47
 
! Отговори
****** преди 5 години
Ние- българите- НЕ ВИ ИСКАМЕ! Не ви щем псувните, когато не ви пуснем незаконно да пресичате нашата територия, не ви щем тероризма и побоищата помежду ви; не можем да ви издържаме финансово; за вас няма работно места в България, защото масово нямате и основно образование; не ви щем боклуците;не сме съгласни да източвате мижавата ни социална система; не сме съгласни да раждате по 10 деца, които ние- бг. данъкоплатци да издържаме с данъците си, а родителите ни пенсионери да са с по 150 евро пенсии
108
14
 
72
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
А в Германия скандират: "Меркел в Сибир, Путин в Берлин"
107
13
 
46
 
! Отговори
:) преди 5 години
СТИГА СТЕ СЕ ВЖИВЯВАЛИ, това са малка група хора,даже не са сирийци а кюрди, провокатори !Общо са 2,5 милиона, Ердоган ги настани на хубаво място,получи се една малка Сирия, има летища, магистрали, строят скоростен влак с 300км/ч,има огромни язовири( от най големите в света) по река Ефрат,обширни обработваеми поливни земи, близо до Искендерун (от най-големите пристанища в света), получава се малка хубава Сирия
106
9
 
52
 
! Отговори
избирател преди 5 години
Тези от снимката са само за ЕВРОПА,обаче северна!Много са разгорещени,трябва малко да се охладят.На Шпицберген вече ги искат.Белите мечки ги чакат с нетърпение!
105
9
 
45
 
! Отговори
Сигурен съм че... преди 5 години
човечецът горе вдясно на снимката е чист сириец-бежанец от войната.
104
9
 
41
 
! Отговори
реалист преди 5 години
Нещастници! Имаме си достатъчно!
103
8
 
41
 
! Отговори
Бойко преди 5 години
нали ви направих магистрали?! Марш сега по тия магистрали в Европа, че тук в България ми е наредено да заселя едни хора. Вие може да си ходите, границите са отворени!
102
10
 
32
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До тикваБРАВО ХЛАПЕ
101
10
 
60
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Не е достатъчно само с телена мреьа.Трябват инженерни съоръжения,трапове,инфрачервени детектори.Вижте корейците каква граница имат! Ама държавна граница е това,не е курник като при нас!
100
10
 
75
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Турците са арестували 5 провокатори германци и французи,подкокоросвали бежанците, турците не си поплюват
99
9
 
50
 
! Отговори
Бако преди 5 години
Е сега че видите кво че стане
98
14
 
83
 
! Отговори
ПОМОООЩ преди 5 години
Луди ли сте? Как така скандират БГ? Ще ни нападнат ли? Армията на границата ли е?
97
10
 
79
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
до 160Ние първо нашите милион роми да интегрираме,за нас ще е голямо постижение,тях турците ще ги оправят , те имат опит
96
13
 
63
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
А този, който ми е сложил минус, явно иска за съседи хората от снимката. Те ще дойдат при теб, не бой се. Имай малко търпение.
95
12
 
85
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Вижте само скандиращите от снимката! И си представете, че са ваши съседи. Повече не е необходимо.
94
55
 
36
 
! Отговори
Професор преди 5 години
Трябва да има и сирийци, пакистанци, афганистанци, мароканци, *** и прочие за се обогати българският генофонд. Да се прчисти българската кръв от руски и славянски комунистически гени и на тяхно място да дойдат демократични гени.
93
11
 
62
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Ердоган в момента с 2, 5 милиона бежанци (които може ако реши да ги пусне към Европа),плюс опция за още 8 милиона бежанци от Сирия,държи на колене цяла Европа,В МОМЕНТА цяла Европа се МОЛИ и работи Ердоган да спечели с мнозинство изборите след 1 месец,АКО ЕРДОГАН НЕ СПЕЧЕЛИ,поне 5 милиона бежанци, ще тръгнат към Европа,ще настъпи хаос и катастрофа :)))
92
9
 
54
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До Филип ТотюТурците и с Кюрдистан и без Кюрдистан все тая, все същата,там е шепа чукари и живеят около 3 милиона кюрди,Турция е 80 милиона, в момента само бежанците са 2,5 милиона,И С ТЕЗИ 3 милиона кюрди и без тях, ВСЕ ТАЯ, турците го повтарят от 30 години,ПРОБЛЕМА Е ТАМ, ЧЕ ВСИЧКИ ТОЛКОВА СА ЗЛЕ,ЧЕ ЕДИН КЮРДИСТАН НЕ МОГАТ ДА СИ ОРГАНИЗИРАТ,И КЮРДИТЕ - НАРОДЪТб ИСКА ДА Е КЪМ ТУРЦИЯ, НЕ ИСКА ДА СЕ ОТДЕЛЯ,КОЙТО СЕ ОТДЕЛИ СТАВА - АФГАНИСТАН, ИЛИ ИД !ТУРЦИТЕ СА СЪГЛАСНИ ОТ ПРЕДИ 30 ГОДИН