Управляващите в Турция номинираха Бинали Йълдъръм за лидер

Той заяви, че ще работи в пълна хармония с Ердоган
Обновена: 19 май 2016 15:30 | 19 май 2016 14:18, Елка Василева
6
Управляващите в Турция номинираха Бинали Йълдъръм за лидер
Бинали Йълдъръм. Снимка: архив, Reuters

Управляващата в Турция Партия на справедливостта и развитието издигна кандидатурата на транспортния министър Бинали Йълдъръм за председателския пост. Това съобщи пред журналисти говорителят на партията Омер Челик, цитиран от ТАСС.

Решението за това е било взето на заседание на централния управителен съвет на партията.

Кандидатурата на Йълдъръм ще бъде гласувана на свикания за 22 май извънреден конгрес на Партията на справедливостта и развитието.

Още по темата

Бинали Йълдъръм заяви след днешното заседание, че ще работи в пълна хармония с президента Реджеп Ердоган.

Очаква се Йълдъръм да бъде и следващият премиер на Турция, както повеляват правилата на партията.

Бинали Йълдъръм, министър на транспорта, морската администрация и съобщенията, се ползва с репутацията на приближен до президента Ердоган.

Той е архитект на големите градоустройствени проекти, предприети от Ердоган, който е обвиняван от своите противници в авторитарен уклон.

Ердоган, който ръководи Турция от 2002 г. насам първо като премиер, а сега като президент, иска да промени конституцията с цел преминаване от парламентарна към президентска система на управление.

Досегашният премиер Ахмет Давутоглу бе принуден да обяви оттеглянето си в началото на месеца след напрежения с Ердоган. Той заяви, че няма да се кандидатира отново за председател на партията.

След избирането на нов лидер на ПСР Давутоглу ще трябва да връчи от понеделник нататък оставката си на Ердоган, който ще възложи на неговия наследник задачата да формира ново правителство.

Берат Албайрак, зет на президента и министър на енергетиката, би могъл да поеме ключовия портфейл за икономиката, смятат анализатори.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


6
Още по темата: ТурцияБинали Йълдъръм
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
3
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Йълдъръм! Това някакъв намек към Балканите ли е? Въпроса е кой ще е новият Тамерлан?!
2
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Е, КАК, нали ако не е в пълна хармония ще му се случи случка.
1
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Айде стига бе! В европейска България управляващия султан-слънце назначава прецеденти и дупетати, а Турция управляващите номинирали. Ей каква купешка, либерастична дума. Нали се борят за членство в ЕС, но час по час привикват посланици на ЕС да им се карат за демократичните изцепки на техните поданици.