В Гърция данъчните погват и дребните длъжници

Просрочените задължения в страната са за 90 млрд. евро
2 юни 2016 09:30, Елка Василева
2
В Гърция данъчните погват и дребните длъжници
Снимка: архив, Reuters

Данъчните в Гърция са взели отново на "мушка" длъжниците, за да увеличат приходите в хазната, на прицел са дори и дребните длъжници, чиито просрочени задължения към държавата са от 30 до 500 евро, информират електронните издания на вестниците днес.

В. "Нафтемборики" пише, че акцията се подема, тъй като резултатите от досегашните проверки и опити да се съберат пари от просрочени задължения не са дали очаквания резултат.

Властите са изпратили предупредителни писма до хиляди длъжници със стари задължения, отбелязва в. "Вима". Според печата това са непогасени задължения, потвърдени от властите до 31 декември 2015 г.

В. "Прото тема" алармира, че данъкоплатци с просрочени дългове са застрашени от конфискации на движимо и недвижимо имущество.

Анализатори коментират, че икономическият екип на правителството е обезпокоен от несъбраните просрочени задължения, които вече надхвърляли 90 млрд. евро, и се опасявали, че в следващите месеци те могат да набъбнат още повече.

По официални данни на финансовото министерство за първите три месеца на тази година новите просрочени задължения са достигнали 1,41 млрд. евро, а в края на март 2016 г. неплатените данъци и глоби са възлезли на 87,7 млрд. евро. Ако към тях се прибавят и задълженията към митниците, числото надхвърля 90 млрд. евро.

Експерти смятат, че голяма част от просрочените дългове към държавата - около 70 млрд. евро не могат да бъдат събрани, тъй като това са задължения на държавни организации, фирми и ведомства, а също и на фалирали предприятия.
/БТА/
 

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


2
Още по темата: Гърциядлъжници
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
2
0
 
2
 
! Отговори
Петко преди 7 години
До АнонименАко 1/4 е капка в океана.....Малък ми се вижда този океан
1
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Само 90 милиарда евро?? При външен дълг от 350 милиарда евро това е капка в океана!