Борисов отиде с мир, но в Скопие една табела говори много...

"Во оваа зграда германо бугарските фашистички окупатори"
12 мар 2018 15:45, Златко Желев
234

Снимка: Олег Попов/Dnes.bg

"Светла им памет, не сме ги забравили, те са в нашето съзнание. Затова сме дошли да почетем тези, които не са се измъкнали от нацистката машина", думи на премиера Бойко Борисов, който е първият български министър-председател, участвал в честването на годишнината от депортацията на евреите от днешна Република Македония.

Борисов беше на възпоменателна церемония в Скопие в памет на депортираните преди 75 години 7144 евреи и отвеждането им в лагера "Треблинка".

Още по темата

По времето на тези събития България е получила от нацистка Германия правата за административно управление на територията, но не и възможността да направи свои граждани всички живеещи на тях.

В тези най-жестоки времена българският народ, църква, интелектуалци, общественици успяват да спасят 48 000 евреи и затова българският народ заслужава много голямо уважение, посочи премиерът Борисов.

"Ние дълбоко скърбим за всеки човешки живот и затова и днес сме тук, защото всеки, изпратен в лагерите на смъртта, не трябва да бъде забравян", каза той.

"Ако се опитаме за момент да си представим ония хора с черни униформи, нацистите, и какви неща са направили с човешки същества", добави Борисов.

В същото време, на метри от церемонията, върху Тютюневата фабрика виси една паметна плоча, плоча, поставена от властите в Македония, плоча, която днес, въпреки добрата воля на България, остана да хули българите за това как... "Во оваа зграда германо бугарските фашистички окупатори от 11- 20 март 1943 година затвориjа над 7200 евреи от град Скопjе мачеjки ги жестоко. Преку 7000 души от нив беа убиени во германските концлогори. Вечна слава на паднатите".


 


234
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
207
2
 
2
 
! Отговори
До 200? преди 8 месеца
За коя съдба става въпрос: моята, или пък твоята? Ако ще ти помогна с нещо- мога да прочета и нечия друга съдба! Извинете за повторенията/ не мисля да използвам думичка, която няма да може, очевидно, да се разтълкува! Благодаря!
206
1
 
7
 
! Отговори
Нота бене преди 8 месеца
Ако публикацията беше със заглавие: Борисов, отиди си с мир, въпреки, че фактите "говорят" красноречиво, какво бихте го посъветвали-приятелски!
205
2
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Че той нашия е и фашист, и комунист , и демократ, и консервато, и либерал, а бе май само джендър не е бил , ама и за тва има време.
Кво му пука кво пише на неква табела.
Купон да става, да го снимат.
204
0
 
2
 
! Отговори
И накрая преди 8 месеца
Да си пожелаем: такива провокативни заглавия на теми, болни за цял свят, да няма повече! Този журналист, четейки това, което съм написал, дано помисли поне малко, за конфузната ситуация, която е "създал". Българите са далновидни и много добре знаят, че понякога журналистите са "длъжни" да пишат публикации по "ИНТЕРЕСИ".
203
0
 
5
 
! Отговори
Продължение преди 8 месеца
Той, Александър Белев, симулирайки отива в Германия, лично да се запознае с Нюрнбергските закони, за да изготви в края на 1939г. ЗЗН, по подобие на нацистките! Е, много станаха симулациите. Но по- важното е, че все пак е надделял здравия разум и на обществото в България. И да, българските евреи са ни повече от благодарни. Факт, че се организират в цял свят, за да номенират през 2017г. БПЦ за Нобелова награда за мир. Браво!
202
1
 
2
 
! Отговори
До Бг зложелателите преди 8 месеца
Симулативно е създаване на КЕВ, на приемане на ЗЗН, с одобрението лично на цар Борис, симулирани са от Александър Белев и Петър Габровски акциите за депортиране на българските евреи през периода 1940- 1943година. Симулирани са депортациите на евреи от Македония и Тракия? Тя ако не беше БПЦ и някои будни депутати, начело с Димитър Пешев- подпредседател, сигурно щеше да бъде " симулирана" смъртта и на евреите от пределите и на Царство България!
201
0
 
8
 
! Отговори
До БГ зложелателите преди 8 месеца
И факт ли е, че българските евреи като никои други по света тъгуват за България и я обичат и досега като своя родина-майка? Факт е !
А за сведение на БГ зложелателите чувствата не се доказват и измерват с никакви "документи" !
200
3
 
9
 
! Отговори
До БГ зложелателите преди 8 месеца
Да, вярно е, че под натиска на Третия райх подконтролните му държави са принудени да създадат антисемитски закони и органи. Въпросът е, че в България те на практика са общо взето симулативни.
И питам, има ли държава, която да е предизвестена от Третия райх за целите на неговите "трудови" концентрационни лагери и негова подконтролна държава, от която да няма депортирани евреи ? Няма, нали ? Даже Френското правителтво е принудено да прави депортиране на френски евреи.
А има ли държави, чиито народи спасяват всички свои сънародници от еврейски произход ? Единствено България и Дания !
И факт
199
5
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Когато някой каже, че България е европейска страна и се развива добре, винаги поглеждам календара, да не би да е 1 април.
Това е най- голямата лъжа, която някой може да измисли.
198
2
 
2
 
! Отговори
съдба преди 8 месеца
Ние ви четем против волята си, ама нали трябва да се чувствате поласкани от посредствения интерес, който се предизвикали в момента.
197
2
 
1
 
! Отговори
.,.,.,., преди 8 месеца
./.,,.
196
3
 
1
 
! Отговори
ЧЕПаев преди 8 месеца
Без Джендералот, нямаше да е същото.
195
12
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Югославянството и съветизма е на последни издихания заедно с тарканите марканите сталина и другите фалшиви герои. А България е европейска добре развиваща се държава с доста по-висок стандарт от сръбия и расия. Колкото и да не ви харесва на разни антибългарски и съветско подведени индивиди.
194
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Даже и евреите го признават това но не сърби - мизерниците са на друго мнение.
193
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
България е 7 милионна държава и това което е направила е да си гледа своите интереси. А извършеното от народа е героизъм, който показва колко сме били нацисти и колко не.
192
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Добре де ако приемем че тезите на македонските са верни къде е бил великия македонски народ да ги защити? Защото българския народ се е вдигнал, а македонския си е бъркал в гъ за. Може би единственото място без съпротива
191
1
 
7
 
! Отговори
Това е положението преди 8 месеца
В района на Дупница, Софийски митрополит Стефан става очевидец на натоварените във влака евреи, но въпреки предприетите от негова страна действия, те са откарани в Треблинка.
190
0
 
5
 
! Отговори
Продължение преди 8 месеца
Български войски влизат в окупираните области, за да въдворяват ред. Когато Александър Белев- комисар по еврейските въпроси, се договаря с Теодор Данекер/спогодбата/ за изселването на евреите от двете окупирани области, служители от КЕВ организират цялото мероприятие. Как така Царство България няма вина? Цар Борис се е опитал да спаси евреите, живеещи в пределите на Царството , но не така се случва с македонските евреи
189
1
 
4
 
! Отговори
До 153 преди 8 месеца
Македония е била в състава на Югославия, НО преди да се появи този проблем с живеещите в Македония евреи. Нацистка Германия провежда две "светкавични" военни операции в Гърция и Югославия. За няколко дни окупира Беломорска Тракия и Егейска Македония. България като съюзник на нацистите, получават за "награда" администрирането на тези области.
188
5
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 8 месеца
Сега и нашите политически мекерета почнаха да се кланят и извиняват на Израел. Какви проститутки. Вовекивеков евреите ще се възползват от това събитие и ще изнудват целият свят с техният Холокост. Газови камери е нямало. Ако някой твърди обратното да го докоже. Хахаха. Но не може.
Товае търговия с паметта на загиналите.
Та в Палестина евреите извършват геноцид и апартейд. Това ли е избраният народ?