Георги Димов: Без Запада Турция е срината икономически

Дипломатът коментира отмяната на изборния резултат в Истанбул
11 май 2019 22:00, Петя Славова
54

"Турция не може без ЕС и без европейските страни" - това заяви пред Bulgaria ON AIR бившият ни генерален консул в страната Георги Димов по повод изказването на турския президент Ердоган.

На 9 май държавният глава на южните ни съседи заяви, че Европейският съюз се нуждае повече от Турция, отколкото Турция от Евросъюза и "усилията на ЕС за гарантиране на неговите ценности са обречени на провал без пълноценното участие на Турция".

Още по темата

Това изявление на турския президент стана факт след критиките на Европейския съюз за отмяна на резултата от изборите в Истанбул, където опозиционният кандидат спечели, и насрочването на нови избори за кмет на града на 23 юни.

"Турция продължава с гигантски крачки да бяга от днешните съвременните наши ценности", категоричен беше Димов.

"Турция не може без европейските страни. Без Запада Турция е срината икономически, това е ясно. За първото тримесечие на тази година турският внос е намалял с 22% просто защото няма възможности, а износът е нараснал само с 1,5%. Разбира се, това намалява външнотърговския дефицит, но знаете ли какво означава ограничен внос – това означава ограничено потребление. Първо битово, т.е. стягане на коланите и второ - индустриално", посочи още Георги Димов.

В предаването "Брюксел 1" дипломатът коментира още отмяната на изборния резултат в Истанбул и защо Европейския съюз реагира така остро на насрочването на нови избори.


 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


54
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
44
3
 
6
 
! Отговори
Българино преди 4 години
Тоя дето се прави на стратег икономист прочем защо не оправя българската икономика щом мнг разбира.само в устите им турция турция абе ти коя държава живееш господин димов ти щом си умен първо оправи бг после ще мислим и за др държави всичко е скъпо казвам ти само ям боб леща немога са спа газове получавам *** оправете икономиката като имам пари ще ям само кюфтета
43
5
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До привет от Германия Германче, ако ти пусна клипове от преди това ердоганово правителство за положението в Турция какво е било, липса на здравни услуги, понеже здравните осигуровки на милиони турци са ограбени, от същият този който сега го играе на опозиционер, със сигурност не е просперирала Турция, ами е била на дъното на всякакви класации. Не Турция, ами запада не може без Турция, но не искат да изгледат победени западняците и разбира се че ще разменят термините за да са те пак печелившите.
42
4
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До Анонимен Ако не бяха турските гастербайтери да издигнат от пепелищата на ВСВ за да им се зъбят сега да им се махали от държавите издигнати от турски ръце, и до сега щяха да личат следите от тази война на луди *** и те считали че са само те най-уникалните на света и че само те съществуват.
41
1
 
5
 
! Отговори
Българино преди 4 години
България е в европейския съюз ее какво стана преди 20 г бяхме по добре или сега сме по добре сринахме се тотално алооооуууууу вие ми говорите за турция за българия кой ще говори турците ще се оправят недейте да ги мислите ние сме яли дървото
40
6
 
9
 
! Отговори
:)) преди 4 години
Още малко кривозъбия ходжа ще изкара, че Турция е създала европейската цивилизация!
39
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До Анонимен34 Християни и еднорполови бракове ?И гей паради ? Я се скрии..в ...***...?
38
5
 
8
 
! Отговори
До анонимен преди 4 години
Нито Ленин ще възкръсне,нито съвременни войни се водят с оръжие!Сега конфликтите се решават основно с икономически лостове,а турците ще изпитат на свой гръб скъпата цена на Ердогановияислямизъм!
37
3
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До Анонимен 3220-30 % на година скочи само здравния данък в България за 2017 г. и 2018 г. В Турция е безплатно здравеопазване.
36
3
 
8
 
! Отговори
1453 преди 4 години
Този не е никъв дипломат, а най обикновен туркофоб
35
7
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Абе те и друг път са били изоставени от запада ,ама Ленин им подари сума оръжие и смачкаха запада и гърците през 1922.Не си правете илюзии ,че турците са като нас .Те са империя ,а ние сме турски *** .Разликата е голяма.
34
4
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Хубаво е от време на време ,да ти напомнят че може и да се имаш за регионална сила,но когато Батко-вците ти изръмжат,като жабите да си знаеш гьола!Тръгнал чалмата с фъстъци, чушки и домати да плаши цивилизации,които от векове са минали по този път на конфронтация...
33
5
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Няма по добро нещо от това да намалиш вноса от ЕС и ФАЩ и да увеличиш износа.Означава че спираш да си зависим от престъпници.
32
1
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До 38.. Говориш глупости! НАТО те " пазело" Чрез своето НАТО Америка има влияние и КОНТРОЛИРА Европа!!! То никого не пази! А не ти ли светва Че е срамота за Европа като континент.Друг такъв да я " пази"? Време е за Европейска армия! А НАТО да си ходи зад океана! Имаме ли Европейска армия.Влиянието на Америка в Европа ще е до там! Превърнахме децата на Европа в Американофилчета! До кога?
31
12
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Искам да кажа на тези,които не харесват ЕС и намират недостатъци,че колкото и недостатъци да има,ЕС винаги ще си остане по-добро място,дори и да има проблеми,а и културата ни е много близка,християни сме,преживяли сме много неща заедно,НАТО добро или лошо,все пак ни пази.Надявам се,БСП да не излязат от ПЕС или Европа,защото ги чувам,че някои говорят такива неща,а това не е добре,ама никак!
30
7
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Турция е била бедна аграрна държава до 60-те,70-те години,когато турците започват да емигрират към Европа и други държави.И благодарение предимно на Европа и Германия се въздигат икономически,а благодарение на американците получават и власт,ако не са европейците и американците,Турция няма да е държава от такава величина.Най-красивия и интересен град в Турция си остава Инстанбул,т.е. стария Константинопол,който в средновековието е бил центъра на света и византийска столица.
29
2
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Българинът рИве на умряло, че за 10 години инфлацията била Х, а я си представете да я имахме на годишна база, както е в турцияЧовек свиква да има стабилен курс на еврото, а я си представете при обезценяване на лева с 30-50 % за 2 години, какви ще са цените .
28
3
 
19
 
! Отговори
привет от Германия преди 4 години
То е пределно ясно ,че турската икономика изцяло зависи от богатите западно Европейски страни ,също така е пределно ясно ,че с това правителство Турция затъва ! Проблемът изцяло трябва да се реши от самите турци ! Ще видим кое ще надделее в техните чувста - страхът от диктатора или желанието за просперитет и демократична система ?!
27
3
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
С тоя ислямист начело, нищо добро не ги чака, лошото е че са ни съседи.
26
14
 
29
 
! Отговори
А със Запада преди 4 години
България цъфна и завърза!? За 12 години ни унищожиха напълно, сега ще ни дадат на Турция, вече го правят! И по турско са били такива, чрез Анадола са смукали България!
25
20
 
11
 
! Отговори
Василев преди 4 години
СамоГЕРБ