Още ли в Хърватия България е символ за национална деградация?

Страната ни е смятана за политическо и икономическо плашило
17 май 2019 15:20, Елка Василева
111
Още ли в Хърватия България е символ за национална деградация?
Снимка: архив, Reuters

България и Румъния от години са една от постоянните обсесии на онези, които оценяват мястото на Хърватия в рамките на ЕС. В представата на обикновените хървати тези две бивши социалистически страни представляват своеобразна психологическа граница за национална деградация, пише хърватския вестник „Ютарни лист“.

„Надминаха ни всички освен Румъния и България“ - това изречение периодично се повтаряше във всички анализи на провала на неуспеха на хърватския преход, често със забележката, че процесът на присъединяване на Хърватия в ЕС се е проточил точно заради лошия опит с присъединяването на тези две държави“, се казва в материала.

Припомня се, че рядко някой в Хърватия „е споменавал, че румънската държава например има 20 милиона души население, има държавна традиция и значителни природни ресурси, които рано или късно ще се използват икономически. Когато през 2016 г. Румъния надмина Хърватия по покупателна способност, последва нов цикъл на фрустрации“, пише хърватският вестник.

„По пътя към европейското дъно ни остана само България, но нереално оценявана, без никой например да спомене, че публичният дълг на тази държава е три пъти по-нисък от хърватския. Но тъй като в Хърватия България буди интерес само и единствено като политическо и икономическо плашило, интересът към много показателни сравнения между двете държави, каквито съществуват, е много нисък“, пише в материала.

Текстът по-нататък подробно запознава читателите с избухналия в България „Апартаментгейт“.

„Какъв ще бъде крайният изход от скандала все още не се знае, но за читателите в Хърватия този въпрос е не толкова важен, колкото сравнението между случващото се в България и случващото се в Хърватия. Български управляващи политици са придобили скъпи недвижими имоти на цени, които са недостъпни за обикновените граждани, а служителят, отговарящ за борба с корупцията, е вписал в имуществената си декларация значително по-ниска от реалната стойност на свой имот. Сходството с текущите случаи с вицепремиера на Хърватия /Томислав Толушич, който е декларирал много по-малка квадратура на своя къща/ и министъра на държавното имущество /Горан Марич, закупил си вила на много по-ниска цена от строителя/ е очевидно.

Но българските официални представители, замесени в аферата, подадоха оставки и се разследват. Сходството със събитията в Хърватия свършва дотук. Налага се ключовият въпрос: с такива сходства и разлики колко още ще можем да говорим /в Хърватия/, че са ни задминали всички освен България?“, заключава авторът на материала.


 


111
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
99
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
Мечтая за нова федерация, в която да са България, Сърбия и Черна Гора и да се казваме Федеративна Република Стара Европа.
98
0
 
2
 
! Отговори
тя преди 1 месец
хърватите са прави , но не съвсем !
97
4
 
5
 
! Отговори
Сата НАТО преди 1 месец
Интересно, какъв смисъл влагат комунистическите про стачета в думата “папищаци”?
Не може ли да схванете, че има и по-различни хора и религии и да уважавате чуждата култура?
Ако трябва да мразим всички други нации, къде ще му излезе края?
И тогава на първо място трябва да ненавиждаме руската ***.
96
1
 
4
 
! Отговори
sofeto преди 1 месец
За харвати и словенци "балканите" свършват в сръбско и от тях започва Европа(та)!
95
0
 
4
 
! Отговори
P. преди 1 месец
До Анонимен #93
Този слух за Милева, че e била автор на някои научни трудове под името на А.А. съществува и в САЩ. Чувала съм го от сериозен човек: докато е гледала децата, Милева е работила по научни теми, които са били публикувани от името на А.А. И не е за учудване - представете си колко е била интелигентна за онова време, за да бъде единствената жена в групата от мъже студенти...
94
2
 
3
 
! Отговори
P. преди 1 месец
До Анонимен #73
В един манстир в близост до родното село на баба ми по майчина линия са открити плочки с писмо, като тези плочки са датирани към 5-тото хилядолетие преди Христа. Wikipedia има страница относно тези плочки. Никога не съм проявявала голям интерес към тия теории за славянския и прабългарския проижод на българите.
93
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
До Анонимен 90
Умното на мама, вземи и съпостави първото и второто си изречения, да разбереш колко си тъъъъп!
92
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
До Анонимен 83
Пардон, ама Тито не беше ли хърватин? През Съпротивата работеше със сърбите, защото те се биеха с немците, а хърватите изпратиха корпус срещу СССР и там им останаха кокалите.
Сега нещо забавно. Някои знаят за един композитор - Йозеф Хайдн. Цял свят го брои за австрийски, само хърватите го считат за хърватин.
А Никола Тесла е прави србин и Милица, първата жена на Айнщайн, дето му е написала Теорията за относителността, исто je права српкиньа.
91
1
 
3
 
! Отговори
До Анонимен 90 преди 1 месец
Срборез е синоним на србосек. Значи и те знаеш за този не особено огласяван по понятни причини факт. И го одобряваш! Значи си абсолютен негоdник, вероятно - фашизоид.
На пръв поглед сърбите и хърватите са много близки народи. Не са, произходът им е различен, а и едните са специализирали при австрийците и са папищаци, а другите са били под турско и са християни, както викаше баба ми.Тя папищаците не признаваше за християни!
Всички балканци имат грехове към съседите си.И ние също!Да заровим томаха
90
0
 
4
 
! Отговори
Божкеййй6767 преди 1 месец
В Хърватия строят магистрали същите бг компании като в България?Защо и как ?
89
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Не “сърборез”, а “србосйек” (сърбосек).

Доказано е, че “сърбосекът” е измислица на сръбската пропаганда.

Колкото до убийствата на сърби - четете историята, заслужили са си го.
88
6
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Кефи ме усташкия поздрав:

- За дом!
- Спремни!

Също хърватските националистически песни.
Хит лер ги признава за най-лютите бойци.
87
8
 
9
 
! Отговори
Да живее България! преди 1 месец
До baibrus
И ти си с магистрално мислене, също ката Б.Б., който каза, че и папата му казал да строи магистрали.
А аз Хрватска я свързвам с усташа, с жестокостите на хърватските фашисти срещу сърбите, състезанията по това кой колко вързани сърби ще заколи с ножа "срборез". Рекордът беше някъде 600+ за ден! Разбира се, имало е и много достойни хървати, но
фактите са си факти!
Побеснявам, когато разни жабари използват думата "българин" като негатив, а разни хървати ни класират под себе си!
86
3
 
7
 
! Отговори
baibrus преди 1 месец
Разликата между България и Хърватска? Караите по магистралата между Загреб и Риека и после ми кажете кога в България бихме направили нещо подобно и колко би струвало!
85
1
 
1
 
! Отговори
Приемен Цурбриген преди 1 месец
Знам че произвеждат известни строителни машини,от до.
84
3
 
7
 
! Отговори
дон педро преди 1 месец
не са далеч от истината!!!
83
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
35 лева за кило свинско ми се видя много. Сигурно е от психологическата бариера.
82
7
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Хърватия се освободи през 1991 година от сърбите. Бяха австрийски и после сръбски мекерета. Държава на няколко години.
81
1
 
2
 
! Отговори
Sasho преди 1 месец
Не успях да намеря такава статия, но явно днес.бг са по напред
80
0
 
1
 
! Отговори
Божкейй6767 преди 1 месец
1eu=7,34 Luna 17.05.2019