Намаляват ДДС в Гърция: 13% за храните, 6% за енергията

Мерките включват и връщане на 13-ата пенсия
21 май 2019 04:17, Елка Василева
74
Намаляват ДДС в Гърция: 13% за храните, 6% за енергията
Снимка: архив, Reuters

От днес влиза в сила намаленият ДДС върху повечето храни и енергоносители в Гърция, съобщава "Ефимерида тон синдактон".

Намалението беше предложено от правителството и прието от парламента този месец като част от икономическите и социалните мерки за стимулиране на
икономиката и облекчаване на ситуацията на уязвимите обществени групи.

От 24 на 13 процента се намалява ДДС за 56 категории основни храни и в общественото хранене, с изключение на алкохолните питиета, безалкохолните и топлите напитки.

От 13 на 6 процента е намалението на ДДС върху електроенергията, природния газ и отоплението, пише БТА.

Мерките, които предприе гръцкото правителство, които освен намаляването на ДДС включват и възстановяване на 13-ата пенсия, се посрещат резервирано от кредиторите на Гърция от еврозоната, които се опасяват, че те могат да застрашат ангажиментите на страната за първичен бюджетен излишък.
 


74
Още по темата: ДДСГърция
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
41
12
 
15
 
! Отговори
Sasi преди 10 месеца
Докато бг 1981 е една фалирала държава, гърците започват да дърпат много напред. 26 г преднина пред нас в ЕС... Няма да ги стигнем скоро
40
4
 
32
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Евалла на Византийците! Правителствата винаги са мислили за хората!
39
21
 
3
 
! Отговори
нека е с мярка преди 10 месеца
Мога да разбера лекото облекчение, което Ципрас прави за гърците. Това е необходимо, за да не се изстисква народът като лимон, а от време на време да има и глътка въздух. Това го разбирам. Но нека е глътка въздух, а не нови дългове за плащане. Много се надявам гръцкото правителство да осигури нужния баланс, за да бъде успешни плащането на дълговете. Понеже, като сме толерантни и не изискваме фалита на Гърция, ние в ЕС сме метнали на гърба си тази държава и я носим на своя отговорност.
38
18
 
9
 
! Отговори
до 38 преди 10 месеца
"Възраждане" се финансира от руснаците----пари имат защото ги вземат от нас с най-скъпият ни газ и петрол в Европа.
37
2
 
45
 
! Отговори
Сатира преди 10 месеца
Колко им бяха задълженията на Гърците ? 80-90 милиарда ли ?? А 13% ДДС и 13 пенсия и работна заплата. Супер държава която беше пред фалит преди 2-3 години, продължава да има по добра социална политика от нас, и хич не им пука.
36
20
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
И като намалим ДДС ставка, от къде пари в бюджета? Трябва да се вдигнат другите данъци. Т.е. пак работещите на бяло ще финансират работрщите на черно
35
15
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
ДДС е единствения данък, който можеш да вземеш от едни тъмни групи, от които други данъци и осигуровки обшеството няма да види. Затова който натиска за диференцирани ставки на ддс, работи за пълната данъчна аванта на любимия електорат.
34
18
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Чакайте да видим ефекта. Всички "специалисти"се разграчиха. А да Ви светна, че откраднатите пари за къщи за тъщи и пътища са на европейските данъкоплатци. Там данъците са над 40% от доходите на хората. И ДДС-то е по-високо от българското. Истерията с европейската мин.работна заплата. Ако се приложи това което обещава кандидата на ПЕС Тимерман, в България трябва да върнат МРЗ на 460лв. без удържани данъци и осигуровки. Чувате нещо и се юрвате. Краде се както при Живков. Нищо ново.
33
3
 
35
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Дреме му на Борисов за българите... Той нали си има! Да видим мижитурката Цацаров какво ще каже за документите, който му предаде вчера Йончева. Имоти тук и там, братовчеди, с които уж не си говорел... Няма по-голям лъжец от Борисов!
32
2
 
39
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Снощи с Шоуто на Слави гледахте ли как нашенските политици и партии яко са грабили чрез така наречената партийна субсидия Всички парламентарни групи яко са пълнили джобовете.Единствената партия получила държавна субсидия която после е дарила за благотворителност е партия Възраждане,затова сега същите нямат медийно време и скъпа кампания.
31
1
 
11
 
! Отговори
batmario преди 10 месеца
ЗАЙКОВ-ЛОШ
БАЙКОВ-НЕ...
30
1
 
35
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
А продажната на цион наша мутра ни плашеше .че ако не стягаме коланите щели сме да станем като Гърция....
29
2
 
42
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
И Румъния преди десетина дни намали ДДС-то за земеделските продукти, вече е 5%. Имаше и статия в този сайт по въпроса. А в Унгария още в началото на годината казаха, че имат бюджетен излишък и ще повишат пенсии и заплати. Нали и нашият Банкянски толуп се хвали с бюджетен излишък? Къде отиват тия пари?!
28
1
 
50
 
! Отговори
глас от Крит преди 10 месеца
Тихо да не събудим Българите!
27
0
 
56
 
! Отговори
В България преди 10 месеца
Ние пък тук очакваме с нетърпение поскъпването на тока с 50 до 108 процента, защото Бойко казва, че сме много дръпнали икономически и трябва да похарчим пари от най високите си заплати в Европа.
26
0
 
47
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
А боце "строи ли строи" - магистрали, централи, хъбове, и все разказва колко са велики и как ще върнат емигрантите от чужбина.

И да - ако не знаете, и у нас има диференцирана ставка на ДДС - туроператорите плащат 9% за организирани туристически групи, а народът - 20% за всичко останало - храни, лекарства, учебници.

А като го питат защо заплатите във "фалирала" Гърция са в пъти по-високи от българските пак се почва - магистрали, централи, газови хъбове....
25
0
 
37
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Европа върви към социализъм ,а в бедна оръфана БГ пожарникар Боко управлява!хаха
24
1
 
44
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Гърците са Народ , Е,това е патриотизъм ! 400 милиарда взеха ,ама раздават и на Народа
а нашите прибират всичко в частни сметки ,та и от народа си грабят
Разпродават Бг земята,болници,хотли,фабрики ,летища
Защо гърците не си продадат летището на турци ?
23
0
 
44
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
"Високи доходи, стабилност и просперитет" за мафията ГЕРБ, а народът мизерства и умира.
22
19
 
9
 
! Отговори
Дракон преди 10 месеца
Гърците политици са хитреци, но се грижат за народа си. И все гледат някой друг да им плаща сметката...
Преди ние ги издържахме с репарации, сега искат 200 милиарда репарации от германците. Ами ако не мине номера и фалират? Какво ще ядат тогава?