Битката за Истанбул започна, кой ще седне в кметския стол?

Жителите ще пускат бюлетини до 17:00 часа
23 юни 2019 08:34, Александър Попов
24
Битката за Истанбул започна, кой ще седне в кметския стол?
Снимка: Reuters

Милиони турски избиратели ще гласуват днес на повторението на изборите за кмет на Истанбул, които започнаха в 8:00 часа.

Общо 10 560 963 души ще могат да упражнят правото си на глас в 31 124 избирателни секции. Гласуването ще приключи в 17:00 ч., обяви Висшата избирателна комисия (ВИК) на Турция, цитирана от БТА.

Вотът ще се състои близо три месеца след местните избори на 31 март, спечелени в Истанбул от Екрем Имамоглу от основната опозиционна Народнорепубликанска партия (НРП). Той победи с много малка разлика кандидата на управляващата Партия на справедливостта и развитието (ПСР) Бинали Йълдъръм, който е бивш премиер и близък сътрудник на президента Реджеп Тайип Ердоган.

Още по темата

След седмици на възражения от страна на управляващата партия за резултатите от вота в Истанбул, Висшата избирателна комисия анулира изборите за кмет и насрочи повторение на 23 юни.

Изборите в Истанбул се разглеждат като тест за популярността на президента Ердоган на фона на икономическия спад, увеличаващата се безработица и високите цени на храните.

Вотът е от голямо значение за Турция, тъй като градът с население от над 15 милиона души, разположен на два континента, е финансовият, търговски и културен център на страната. Около 30 процента от брутния вътрешен продукт на Турция се произвежда в Истанбул, а бюджетът на голямата истанбулска община възлиза на около 8,8 милиарда долара.

Истанбулци зашлевиха Ердоган веднъж... Ще го сторят ли отново?

В изборите участват общо 21 кандидати, но надпреварата на практика е между Бинали Йълдъръм, кандидат на управляващата ПСР и смятан за най-верния помощник на президента Ердоган, и опозиционния кандидат Екрем Имамоглу. Освен тях за кметския пост ще се състезават Неждет Гьокчънар, кандидат на Партията на щастието, Мустафа Илкер Юджел, кандидат на Отечествената партия, и 17 независими кандидати.

Според няколко социологически анкети Екрем Имамоглу води пред кандидата на управляващите Бинали Йълдъръм.

Очаква се избирателната активност да бъде по-висока от тази на 31 март. Тогава 84,6 процента от избирателите дадоха своя глас. Днес се очаква избирателната активност да достигне 90 процента. Първите резултати се очаква да започнат да постъпват след 18 часа.


24
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
23
0
 
0
 
! Отговори
Щерю преди 11 месеца
Игра на столове...
22
0
 
0
 
! Отговори
Problem преди 11 месеца
Анализ на зениците на манифестиращите след обработка с подсладители вкл вкарани в хрaни и напитки подава WORNING Black killers in Istambul
Има проникнали черни видими трудно терористи от съседни техни обиталища .Разполагат с е в домове и сгради облъчвани с нови мощни телевизори с вградени черни и тъмни хологрмаи подържащи масови убиици..най високите са около 3 метра. Експерти да ги специфицират веднага.ima gi снимани в HONG HONG зад хората на протести
21
2
 
0
 
! Отговори
Шаоо лин преди 11 месеца
Бивали йълдъръм ще спечели правеха репортажи с жителите на истанбул никой не иска др кандидат тая вечер ще има веселба
20
3
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
Вижда му се края на диктатора с мустаците.
19
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
Ердоган разбира се ще спечели ,то е ясно ,ако не пак ще гласуват докато той спечели
18
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
До Мда
Нещата в Турция вървят много добре-отдалечава се от ЕС,скарана е със САЩ,а ако излезе от НАТО-направо сме спасени
...................
Точното обратното е, селски. Образованите, интелигентните хора, хората със собствено мислене в големите градове, не искат Ердоган и ислямизация. Резултатите ясно говорят въпреки неограничената власт на Ердоган.
А тезата ти за спасение на България е *** като автора и.
17
1
 
1
 
! Отговори
От бореца преди 11 месеца
Който и да седне няма значение, понеже вече е сядала на жезъла.!.
16
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
Никва файда. Това вече е еднолична президентска власт и елементи нандиктат. Един кмет нищо не струва. Освен да създаде протести и евентуално да ги на бият хахахах
15
0
 
5
 
! Отговори
Ф преди 11 месеца
Дори да победи Имамоглу няма да му позволят да стане кмет.Ще има съдебна разправа с него . Един от валиите на Истанбул го съди за обида! Като знаем независимата съдебна система в Турция каква е, е ясно какво ще се случи! А осъден човек не може да бъде кмет по турските закони! Така че Истанбул ще си бъде на Ердоган!
14
2
 
3
 
! Отговори
Охобохо преди 11 месеца
Koнстантинопол е гръцки град,остров Кипър също.Какви избори какви 5 лева?!Турците да си заемат мястото там по Анадола в землянките.
13
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
Ако опозицията не се беше противостоял за искането на Ердоган за повторно изброяване на гласовете сега нямаше да има повторно избори
12
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
Имамоглу кандидата на опозицията издигна лозунга на ФЕТО,, Всичко ще бъде много хубаво,затова Йълдъръм трябва да победи
11
0
 
3
 
! Отговори
анонимен преди 11 месеца
До не толкова много години Ливан беше християнска държава но точно поради тези причини вече не е, тъй че не ни се пише нищо добро, дано там да е мирно и тихо, защото наистина ще ни принудят да ги дундуркаме докато ни се отели волът!
10
2
 
6
 
! Отговори
ку ку преди 11 месеца
Молете се само да не стигнат до гражданска война, защото сетете се тогава какво ще остане от България, по всички закони ще сме длъжни да ги приемаме, че и да ги обслужваме по какъвто начин ви дойде на ума.........
9
4
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
А потурнаците у нас гласуват ли на турски избори? Нали са с двойно гражданство.Пълно мълчание за това по сЛободните ни медии.
8
3
 
9
 
! Отговори
Мда преди 11 месеца
Нещата в Турция вървят много добре-отдалечава се от ЕС,скарана е със САЩ,а ако излезе от НАТО-направо сме спасени!Но да не се размечтаваме прекалено-пълно щастие няма,има само пълно нещастие...
7
10
 
5
 
! Отговори
Охобохо преди 11 месеца
В този град,който не се казва така трябва да гласуват гърците.Турците трябва да си заемат мястото на изток.
6
8
 
3
 
! Отговори
Диабло преди 11 месеца
Който и да седне нищо добро не го очаква, гнилия цирей пуйкия, рано или късно ще се спука и ще осмърди региона както винаги.!.
5
4
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 11 месеца
А тук започна смяната на атакистките сввине ще квичат до 24:00
4
8
 
4
 
! Отговори
КОНСТАНТИНОПОЛ преди 11 месеца
Ще седнат Шехерезада и още 4,5 к,адъни