Вопъл от съседите: Пендаровски обяви българизация на Македония

Не само Гоце и Яне, взеха ни и президента, пише "Вечер"
2 дек 2019 11:10, Елка Василева
119
Вопъл от съседите: Пендаровски обяви българизация на Македония
Стево Пендаровски. Снимка: архив, Reuters

Според президента на Република Северна Македония Стево Пендаровски "България ни е измъкнала от тотална изолация, а Никола Груевски е възстановил най-мрачната антибългарска пропаганда на бивша Югославия", пише скопският вестник "Вечер" под заглавие "Не само Гоце и Яне, взеха ни и президента. Пендаровски обяви българизация на Македония".

"Исторически парадокс бе наследникът на ВМРО-ДПМНЕ да се чувства по-близък до Белград вместо до София. Липсата на пътна инфраструктура между София и Скопие ни пречи да излезем от тази мъгла и да осъзнаем, и осмислим историческите факти. В Скопие има десетки сръбски медии и нула български. Не искам и да чувам за някаква 4-та Югославия. На този етап "малкият Шенген" е в структурна безпомощност".

Това са само част от посланията на президента Стево Пендаровски в интервю за българската агенция БГНЕС, отбелязва скопският вестник. Пендаровски посочва, че не приема инициативата за "мини Шенген", ако тя е компенсация или алтернатива за членство в ЕС. "Мини Шенген" има структурни слабости и не трябва да бъде нова Югославия", e заявил Пендаровски в интервюто.

Още по темата

"Надяваме се, че ще видим Република Северна Македония както в НАТО, така и в Европейския съюз, и работим за това". Тези думи на българския премиер Бойко Борисов цитира в. "Слободен печат" във връзка с изявлението на президента на Северна Македония. Според Борисов оценката на Пендаровски за политиката на София към Скопие е като получена най-добра оценка от "Стандард енд Пуърс". Вестникът отбелязва, че тези дни "Стандард енд Пуърс" е вдигнала кредитния рейтинг на България, който в момента е най-висок сред балканските страни.

"Независен весник" съобщава, че преди няколко дни се е случила "хибридна атака" срещу кабинета на премиера Зоран Заев от лица, които се представили като Грета Тунберг и нейния татко. Това е заявил съветникът на премиера за връзки с обществеността Мариан Забърчанец.

Той съобщи, че манипулаторите успели чрез официално искане до македонското дипломатическо представителство да насрочат и реализират телефонен разговор с премиера Заев, представяйки се за Грета Тунберг и нейния баща. Забърчанец заяви на конференция, посветена на електронното общество, че премиерът навреме се усъмнил в самоличността на събеседничката, но, все пак, разговорът бил воден докрай, за да се потвърдят съмненията. Веднага след завършения разговор направихме всички проверки за потвърждаване на самоличността на събеседниците и днес със сигурност можем да кажем, че разкрихме хибридно нападение срещу кабинета на премиера, каза Забърчанец. Той посочи, че след разкритието те са влезли в контакт със семейството на Грета и са ги информирали за всички детайли. Информирахме ги, че ще съобщим това публично, а от там получихме отговор, че те са много разтревожени от подобни вести, че ще съобщят за злоупотребата на отговорните институции и са много благодарни, че са били информирани за тази злоупотреба, пише "Независен весник".

Според Забърчанец този случай на хибридно нападение е много по-изтънчен от случая с руските шегаджии, но внимателната комуникация е направила възможно той да бъде разкрит и разобличен.

Това лято бе съобщено, че Заев е цел на руски шегаджии, които разговаряли с него няколко пъти, представяйки се за бившия украински президент Петро Порошенко и генералния секретар на НАТО Йенс Столтенберг, припомня "Независен весник", цитиран от БТА.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


119
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
100
0
 
2
 
! Отговори
ТЯ преди 4 години
Тоя е луд за връзване ,МАКЕДОНИЯ Е НАСЕЛЕНА ОТ БЪЛГАРИ , ГОВОРЯТ БЪЛГАРСКИ , ПОЛЗВАТ БЪЛГАРСКА АЗБУКА , така че тоя какво иска ?
99
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Македония е пълна със сръски агенти!!
98
1
 
3
 
! Отговори
До102 преди 4 години
Кво ще анексира, бе, да проговори после и ти албански щеш не щеш
97
7
 
23
 
! Отговори
Мл. преди 4 години
РеБългаризация е правилното- завръщане към корените!
96
5
 
11
 
! Отговори
КГБ агент преди 4 години
Другари, сега е момента да анексираме
95
1
 
8
 
! Отговори
Жиб. преди 4 години
Грета е поредният руски шегаджия - той лесно ще мине за жена, понеже е обратен. Мъжът му пък ще мине за баща й - значи руските шегаджии са червени травестити.
94
2
 
10
 
! Отговори
postradal pasi преди 4 години
До Сата НАТОИЛИ ВРЪЩАНЕ КЪМ БЪЛГАРСКИТЕ Ви КОРЕНИ които бяха отритнати от сърбия, СССР и гърция
93
15
 
5
 
! Отговори
президента преди 4 години
Пендаровски, бивш комунист, избран с 25% от гласовете на Македонците, половината от който са Албанци. Президентът, който иска да напусне Македония.Очаквано...
92
6
 
52
 
! Отговори
Дядо ми . македонеца преди 4 години
Дядо ми беше от територията на днешна Северна Македония. Ако му кажеха, че не е българин, бъркаше за ножа... Осъзнайте се бе, хора! Вие сте българи - и за добро, и за лошо! Най-старата държава и култура в сегашна Европа! Гордейте се! Свети Тривелий да ви е на помощ!
91
2
 
28
 
! Отговори
Сата НАТО преди 4 години
Правилно е да се каже РЕ-българизация...
90
4
 
47
 
! Отговори
Жоро преди 4 години
Тея кога ще осъзнаят че са Българи...
89
9
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
България на 3 морета .. мачкай Бойко утайкатаа, кофти материал не ни трябва
88
4
 
32
 
! Отговори
неграмотник №86 преди 4 години
Искам да ви поздравЪ за смелосттЪ да наречете Гоце Делчев Българин... Време е да наречете всички мЪнкийдонци българи.
87
2
 
12
 
! Отговори
Подкрепа преди 4 години
Много точно, давайте напред
86
19
 
13
 
! Отговори
Капитан Петко войвод преди 4 години
До87 Не само, че ти подари Русия свободата ами и ти плати независимостта, Затва си погледни нац. Празник, после цар освободител и Александър Невски виж, а Сталин опрости всички дългове и запази земите на България, виж какви претенции са имали съседите и то с основание като победена страна щяха да ни разкъсат без преврата на 9 септември, за грешките се плаща, ето и Меркел и либерастите плащат вече, ние не можем се оплака
85
4
 
8
 
! Отговори
Иде президента преди 4 години
И ето отново вече той,президентът българин.И маке пита, иде кой?Как кой? Иде българин.
84
15
 
23
 
! Отговори
до неграмотник №86 преди 4 години
Русия опита да си присвои териториите населени с българи на Балканите през окупацията от 1878 г., под формата на Руско-Дунавска Област бре иддион! Прочети Сан Стефанския договор преди да пишеш глуппости. На Берлинския конгрес Русия НЕ ДОПУСКА български представители и раздава Западните покрайнини на Сърбия, Македония на Османия, а Добрудбжа на Румъния.Като не успя да заграби земите ни, тя накара българите да и дадат 35 тона злато и насъска Сърбия и Турция да ни нападнат през Съединението.
83
16
 
22
 
! Отговори
до неграмотник №85 преди 4 години
В сан Стефанското споразумение на 3-ти март 1878 г. НЯМЯ БЪЛГАРИЯ! Там е вписано Руско-Дунавска Област, а в руските военни карти българските земи на Балканите са обозначени като Задунайска ГУБЕРНИЯ!!!Русия винаги се е стремяла да разчлени България, през окупацията 1878, през Съединението, през Първата и Втората Балканска, През Първата Светтовна, а през 1944 г. вече като Съветска империя морално и материално обезличи българския народ и създаде армия от русофилски марионетки, продажни рубладжии.
82
17
 
11
 
! Отговори
До 83 преди 4 години
И какво взв Русия, 78 г., проливи или бг земи, май само ти подари свободата
81
8
 
29
 
! Отговори
Груевски е КГБ агент преди 4 години
това руско *** работеше при колегата си ДС/КГБ агент Илия Павлов в Мултигруп и от там Русия му постави задачата да създава антибългарски настроения във ФАЙРОМ. От българската страна Русия постави задачата на ДС агент Каракачанов да създава дразги със Скопие, т.е. Русия чрез своите агенти насъска българското население на Балканите едно срещу друго. Руското външно министерство непрестанно представя България като агресор, а агенти като Каракачанов, Сидеров и Амет Доган наливат масло в огъня.