Огласяват решението за „Св. София“ в Истанбул до 15 дни

Приключи заседанието на висшия административен съд на страната
Обновена: 2 юли 2020 14:19 | 2 юли 2020 14:12, Елка Василева
31
Огласяват решението за „Св. София“ в Истанбул до 15 дни
Снимка: БГНЕС

Държавният съвет на Турция (висшият административен съд на страната) приключи заседанието за статута на храма "Света София", а решението се очаква да бъде огласено в срок до 15 дни, съобщава турската частна телевизия НТВ.

Ако бъде приет искът за отмяна на решението на министерския съвет от 1934 г. за превръщането на "Света София" в музей, то тя отново ще може да бъде отворена за мюсюлмански богослужения.

Ищецът - фондация за опазване на историческите обекти, аргументира искането си с твърдението, че подписът на Мустафа Кемал Ататюрк под документа е фалшив.

Телевизия СиЕнЕн-Тюрк посочва, че днешното заседание е продължило 17 минути. На него адвокатът на фондацията е изложил аргументите на клиента си, сред които и това, че подписът е фалшифициран. По думите на адвоката подписът съдържа името Ататюрк, макар че през 1934 г. е важал друг закон за фамилните имена.

Още по темата

"Подписите от онова време са различни, което е видимо с просто око", бе отбелязано на заседанието.

Пред съда говори и председателят на фондацията, който изложи становището си, че "Света София" отново трябва да отвори врати за богослужения, а адвокат на президентството каза, че институцията уважава решението, което ще вземе съдът, и че "преценката е на съда".

Прокурорът по делото също представи аргументите си, след което Държавният съвет приключи заседанието, но остави оповестяването на решението за по-нататък. По закон това следва да стане в срок до 15 дни.

Това е третият път, в който същата фондация иска анулиране на решението от 1934 г. от Държавния съвет. За първи път тя се е обърнала към висшия административен съд на страната през 2005 г., а след това още веднъж - през 2016 г., напомни днес турският печат.

Храмът "Света София" в Истанбул е построен през шести век като християнска църква. През 1453 г. след превземането на града от османските турци е превърнат в джамия, а от 1934 г. е обявен за музей и е прекратена религиозната му употреба. "Света София" е смятана за един от символите на православието и на Византия и намеренията за обратното й превръщане в джамия са чувствителна тема, особено в Гърция.
/БТА/


31
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
30
0
 
1
 
! Отговори
vlady преди 4 седмици
Редно е да бъде сезиран архиепископ Сахак Машалян.
29
1
 
1
 
! Отговори
Неочаквано тъп преди 1 месец
И кво, ще влезнат вътре *** и ще почнат да вият кат кучета.
По голяма тъпотия не съм виждал. 98425
28
2
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
"Света София" е уникален храм от световно значение за цивилизацията. 1000 години е бил най-големият християнски храм в света. ПЪЛЕН БОЙКОТ НА ТУРЦИЯ ОТ ЦЕЛИЯ ХРИСТИЯНСКИ СВЯТ. ТОВА Е НЕЧУВАНО СВЕТОТАТСТВО И ГАВРА.
27
3
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Видяха че демокрацията и капитализма не са за тях и се зачудиха дали да не се върнат към козичките и биенето на чела в пода :))) Сладури.
26
1
 
3
 
! Отговори
Котката на Ердо преди 1 месец
Възможно е да, но по-малко вероятно.
Обяснения много. Предполагам, че клоните по към матеарилистичните. Става джамия - масови молитви с биене на челата в пода + вибрациите от мюзеина - за година се натрупва критично напрежение, което отключва диарбекирския разлом. Не става - наплив на туристи да висят спасената Св София-повече стъпки, т. Е. Вибрации, но в този случай е по малко вероятно защото не са синхронизирани като биенето на челата. Може и квантово обяснение.
25
3
 
7
 
! Отговори
ognyanz преди 1 месец
Ако превърнат Света София в джамия Инстанбул ще има още една ждамия (а те и без това са доста) а ще загуби историческа сграда от световно значение. Нека да го направят. Това ще покаже на света, че нео-османизмът съвсем не е безобиден.
24
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
до 24
ами ако съдът реши да не променя статута на света софия,пак ли да очакваме нещо в мала азия,мммм?
23
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Мне. Не съм. А че може - може. Както и преди решението. Но да не се правим на чак толкова велики и да си признаем, че все още има разни закони, взаимодействия и реалности, които не сме обхванали с разума си и ни убягват. Та да обобщим - една година след решението на султана ще има нещо в Мала Азия.
22
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
до 22
еми като чета коментара ви виждам че вие сте привърженик на харпове и прочие щом казвате може да се случи нещо след решението
21
0
 
3
 
! Отговори
Карник ага преди 1 месец
Кой говори за грехове тука? Причините за земетресенията и сеизмичната активност са що годе известни на сеизмологията. Или вие сте привърженик на глупостите за харпове и прочие.
Както и да е. Много е вероятно една година след мъдрото решение на султана да има нещо в Мала Азия.
20
3
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
до 20
Япония не я мисля изобщо,я кажете всекидневните земетресения там скакво ще ги свържете кви са им греховете,много ми е интересно
19
1
 
3
 
! Отговори
Медведед шпонхойер преди 1 месец
До 19 ти Анадола си гледай. Япония не я мисли.
18
6
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
до 17
хахаха,пак ли ще свързвате земетресенията със света софия,в Япония ги люлее всеки ден там с какво ги ще ги свържите много ми е чудно
17
0
 
6
 
! Отговори
Леле до 16 преди 1 месец
“джамиЙ”... АААХАХАХАХАХАХА :Д
16
0
 
9
 
! Отговори
Рихтер паша преди 1 месец
Бе не знам Мала Азия е малко земетръсен район.
15
17
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
До до 3;Както и св.Неделя в София примерно.Както и джамийте в Стара загора, Карлово, Кюстендил...И множество други в България. Нали така? Нямате в практиката да превръщате джамий в църкви та говорите за други народи.Св. София е обект на територията на Република Турция.Това е обект както всяка друга сграда, историческа или не.Турция има моралното и законово право да се разпорежда с този обект както установи за добре.Така е по земите от където сме се изтеглили и ние турците след 550 години управл
14
1
 
12
 
! Отговори
Юстиниан преди 1 месец
Ще видим. До година след като я направят джамия, сеизмологията ще каже дали е било правилно решението.
13
14
 
3
 
! Отговори
SULEIMAN Kadir преди 1 месец
решението е просто,да я изравнят със земята и всичко е решено
12
4
 
20
 
! Отговори
до 3 преди 1 месец
Проблемът е следният.
"Света София е от паметниците, които не са на тази или онази държава. Тя е като гръцките пирамиди и принадлежи на човечеството.
Така както египтяните нямат право да правят с пирамидите каквото си искат, така както Индия няма право да прави с Тадж Махал каквото си иска, така и "Света София" е неприкосновена.
Но това може да го разбере само цивилизован народ.
11
19
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Тяхната си е ще си правят каквото си искат ...