Близо 10 часа продължи първото заседание на македонско-българската комисия

Не се очаква пробив да има и на срещата утре
15 окт 2020 21:35, Нели Христова
48
Близо 10 часа продължи първото заседание на македонско-българската комисия

Близо 10 часа продължи първото заседание на смесената македонско-българската комисия, която трябва да изчисти историческите спорове между двете държави, съобщава БНР. Срещата се проведе в Скопие и е първата след 10-месечно прекъсване. Днешните дискусии приключиха без изявления, а в началото на деня председателят от българска страна професор Ангел Димитров каза:

„Човек винаги започва с добри очаквания, пък какво ще стане ще видим. След повече от една година човек, се надява да има някакъв резултат“.

Работата на Комисията първо беше блокирана от спора за Гоце Делчев, а после и замразена заради политическата обстановка и свикването на предсрочни избори в Република Северна Македония. Възобновяването на работата на историците беше предшествана от посещение миналата седмица в София на македонския външен министър Буяр Османи. След визитата македонски медии и лидерът на опозиционната ВМРО-ДПМНЕ Християн Мицкоски обявиха, че България е поискала да бъде подписан нов договор, подобен на Преспанския, с който да има ново определение за македонска нация. Управляващите в Скопие категорично отричат да е поставяно такова искане. Днес външният министър Османи повтори предупреждението на премиера Зоран Заев, че страната трябва да е готова за вариант началото на преговорите за еврочленство да бъде блокирано от някоя от държавите в Европейския съюз на всеки етап от преговорните глави

„При всички тези 131 стъпки може да се случи една страна-членка да не даде разрешение за вторият етап. Мисля, че има разбиране от двете страни за важността на момента“.

В интервю за македонската телевизия Телма вчера президентът Стево Пендаровски също успокои хората.

„Никой няма намерение от българската страна, дори вербално за промяна на Устава. Няма, това е сигурно“.

Вместо това Пендаровски обяви, че Република Северна Македония е готова да подпише декларация, с която препотвърждава ангажимента си да изпълнява подписаният през 2017-та година Договор за добросъседство с България.

Утре продължават дискусиите, а изявленията са предвидени след 19:30 ч. българско време. Според публикации в македонски медии, които се позовават на анонимни източници, не се очаква пробив в преговорите между българските и македонските историци.


48
Още от Балкани
Шест земетресения на гръцкия о. Крит за 12 часа
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
43
0
 
2
 
! Отговори
Дарин преди 2 дни
Вето
42
0
 
2
 
! Отговори
Фифи 81 преди 2 дни
Вето и според мен.
Няма друга алтернатива при тези лъжи с историята.
41
0
 
4
 
! Отговори
ВЕТО преди 3 дни
ВЕТО !!!
40
3
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 4 дни
Ясно е едно че който лъже и краде никоя къща не го иска!Всеки има право да бъде какъвто си иска бъдете ако искате маймуни но не крадете чужд език и история !Бог гледа огън ще я гори Северна Македония .Ще бъдете Албания след години защотото Македонци не съществуват!
39
0
 
3
 
! Отговори
Ясен Желязков преди 5 дни
Абе, както и да я въртят работата братята "македонци" повече от 2000 години история им се губят. Не че няма примери на възстановени държави след изключително дълги периоди, ама да си родоначалник на елинистичен период , да го кажем направо гръцки, да те завладеят римляните 2-ри век преди новата ера и да се "събудиш" в началото на 20-ти век като част от южнославянска федерация, си е направо свободно съчинение. Най-веселото е, че ние ги признахме за държава първи. За което нямам думи...
38
1
 
1
 
! Отговори
Диана преди 5 дни
И аз мисля, че е неморално да пренасяме проблемите си в ЕС - всичко трябва да се реши преди с.Малкедония да влезе там! Те се извиват като змии, но е време вече картите да се поставят на масата. ИСТИНАТА и нито крачка назад!Какво означава това, че ако признаели, че Гоце е българин, щели да ги обесят? Смешки! Това си е техен вътрешен проблем и не е наша работа да ни занимават с него! Ако учтиво ни поискат съвет обаче, бихме им подсказали, че има само една истина и тя е такава каквато е!...
37
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 6 дни
Глупаво е да се остави работата на историчарите! Те само спорят за безмислени неща. Българин ли е Гоце и ако е то как са го писали македонец - глупаво. Трябва да се спори за ролята на Сърбия и убийствата през 45 г. за изгонването тогава на хиляди българи от Македония.
36
3
 
8
 
! Отговори
ВЕТО преди 6 дни
ВЕТО
ВЕТО
35
1
 
6
 
! Отговори
Как преди 6 дни
Как да искат да бъдат българи, като повечето българи говорят лошо за България и българите. Тези македонци, които са идвали в България харесват българите и страната и виждат че сме еднакви. А тези които не са идвали чуват и четат само лоши неща от нашите медии. Кой ще иска да бъде българин като нашите медии пишат само лошо за нас и нашата държава.
34
1
 
5
 
! Отговори
Нено преди 6 дни
Най-големия спор е за Георги Николов Делчев ! А той,дори не е роден в така наречената Република Северна Македония! Това,че му викат Гоце на техния селски диалект?Не значи,че е маке!
33
2
 
8
 
! Отговори
Язе преди 6 дни
Какви преговори. Поставя се ултиматум. Забравяте всички титовистки простотии и си правите история от 1945 г. насам. Назад изучават история на България и българския народ. Вручвате им ултиматума и да се оправят. А ако някой от ЕС се опита да оказва натиск, да не се забравя, че БГ все пак има глас и то решаващ за всичко което се решава в ЕС. Ултиматум може да се постави и на ЕС, да се определи, те за тезата на Коминтерна и СССР ли са или за историческата истина. Ще се наложи уважение към нас.
32
1
 
2
 
! Отговори
Аз преди 6 дни
До Ни Мо
Ти много недей лая промито мозъче АМИ ВЗЕМИ ПРОЧЕТИ МАЛКО В НЕТА ИСТИНАТА да не го ...... ти НЕМИЕН !!!!!
31
1
 
5
 
! Отговори
Един преди 6 дни
Много ми е интересно какви "историци" сядат на една маса с българските представители. Може ли някой да бъде учен, историк, който развива теории на основата на изопачени и откровено фалшиви факти? Как може същият да претендира за уважение при положение, че това, което защитава, няма исторически достоверни източници? Това е все едно хирург да обсъжда оперативна интервенция със специалист по хомеопатия.
30
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 6 дни
Българската страна на комисията ,чака инструкции от господарите и тогава ще изпълни всичко което са наредили ! Жалки слуги без национално достойнство ! Падналите български войни ще се обърнат в гробовете си!
29
1
 
16
 
! Отговори
Патока преди 6 дни
Александър Македонски е грък,а вие скоро ще запеете:Пустите македонци,станали албанци...
28
3
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 6 дни
Аз ако бях премиер, никакво отстъпване. ако ще да ми се месят от ЕС и САЩ :) То и ние сме си виновни, даваме им паспорти, все гледаме да им угодим, нали са инатливи българчета с промити от сърбите мозъчета :)) Македонизма е измислен от сърбите, може и руснаците да са имали 5% вина, но 95% си е сръбско дело, просто всичко свързано с България трябва да се изтрие, като гледам са успели :)))
27
5
 
21
 
! Отговори
Западни българи преди 6 дни
Вето на забравилите се отродени българи!
До 1945 година бяха българи.
Дойде Титои ги помакедончи!
26
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 6 дни
И защо ми истрихте думата "***", което дначи "българи"???
25
7
 
13
 
! Отговори
Горд Българин преди 6 дни
До Ни Мо

А бе смешна промита главо кво ти разбира на теб главата от история? Къде я чете, къде я изучава в написаните в Сърбия и Русия учебници ли? ЦЕЛИЯ СВЯТ ЗНАЕ, ЧЕ МАКЕДОНСКА НАЦИЯ И НАРОД НИКОГА НЕ Е ИМАЛО, НЯМА, НЯМА И ДА ИМА. Вие сте изкуствено създаден продукт от СССР и като такива няма как да имате нито история нито каквото и да било. На никой не му пука за вас. Ние проблеми нямаме, проблеми имате вие, защото се натискате да влезете в ЕС така,че аре у лево. Албанците ще ви оправят вас
24
5
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 6 дни
Ами мен ме интересува, защото потеклото ми е от там.
И баба ми и дядо ми са ми казвали - ами *** сме си.
Така, че никога няма да се откажа от историята на България, която днешните македонци преиначават, само да докажат, че не са българи. Да се имат ако искат за патагонци.
Но да не крадат историята ни. И по-далеч от България с мръсните си ръце.