Границите на Турция с България остават отворени

Одринските търговци скочиха срещу исканията за затваряне на ГКПП-тата
Обновена: 17 ное 2020 15:48 | 17 ное 2020 15:48, Нели Христова
13
Границите на Турция с България остават отворени
Снимка: БГНЕС

Директорът на областната Дирекция по здравеопазване в пограничния град Одрин д-р Исхак Йълдъръм заяви, че не се предвижда затваряне на Капъкуле и другите гранични пунктове с България и Гърция заради епидемията от COVID-19.

По думите му без прекъсване денонощно се извършват необходимите дейности срещу разпространението на епидемията, включително контрол и проследяване на заразата, които се ръководят от валийството.

"На идващите от съседните държави се раздават маски, дезинфектанти, брошури и обяви във връзка със задължителните епидемиологични мерки, които трябва да спазват. Брошурите, както и обявите, са на български език, за да са разбираеми. В моловете се изисква спазване на социална дистанция. В това отношение Одрин стана за пример. А екипи на общината и полицията следят за задължителното носене на маски, както и да няма струпване на много хора на едно място", посочи ръководителят на областната Дирекция по здравеопазване.

Преди това медици от неформалния областен лекарски съюз призоваха за затваряне на граничните пунктове с България и Гърция заради скока в разпространението на COVID-19 в Одрин, Текирдаг и Къркларели, тъй като данните през последните две седмици са надхвърлили средните за страната. Според тях главна причина за трагичния скок са посещенията на гражданите от България на първо място, които масово идват да пазаруват в Одрин, възползвайки се от обезценяването на турската лира спрямо българския лев.

В същото време одринските търговци скочиха срещу исканията за затваряне на ГКПП-тата. Те призоваха местните власти да не ги затварят, понеже търговията в пограничните райони процъфтява благодарение на клиентите, идващи от България в града главно през уикендите. Ако затворите Капъкуле, ще ни лишите от бизнеса и ще ни обречете на глад и мизерия, заявиха от местната задруга на одринските търговци.

Всяка седмица хиляди българи пътуват до Одрин, за да пазаруват, след като курсът на турската лира спадна главоломно.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


13
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
11
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До какви граници???Ти да не си Македонец?????
10
7
 
9
 
! Отговори
какви граници??? преди 3 години
Нима не сме били винаги турски вилает? Само майка Турция ще ни избави!!!5 века си живяхме заедно във смирение и мирно съжителство!Московците ни презаробиха и окупираха завинаги! Западнахме безвъзвратно.Виновни са тези мръсни комунистически предатели до ден днешен! Народе!!!Добре си имахме султан - син на българка родопчанка - МурадЖалко, че малко обръщаме внимание и вярваме на преувеличено нородно творчествоРобство е било само за хайдутите - извън закона.
9
4
 
4
 
! Отговори
Отдавна няма граница преди 3 години
България е разграден двор, всеки си минава траницата като турист. Трябва пак отново да се положат мините!
8
4
 
2
 
! Отговори
Диабло преди 3 години
Мордорските скъсаняци от вирус не ***, там ги мори грузинската зелена *** по милоста на всевишния .!.
7
2
 
11
 
! Отговори
До 5 преди 3 години
Ментетата ги търси у нас /думата ми е за хранителни стоки, козметика, перилни препарати/. Един Ариел от 4.2 л. е 40 т.л. наши 8 лв. А качеството е несравнимо в полза на турските.
6
3
 
18
 
! Отговори
ЯЯ преди 3 години
Има ред в Турция,не е като на Димитровградския кенефен пазар ...
5
7
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Идея си нямате колко турцимразци патриоти българи отиват в Турция за "менте" покупки.
4
1
 
16
 
! Отговори
До 2 преди 3 години
Може и да си прав.Всичко написано строго се спазва, вкл. и дезинфекция на колите, ама от турска страна.Още при влизане в турска територия маски 2 бр. и дезинфектант 50 мл. са 5 лв.наши пари. За колата още 5 лв. Там всички са с маски, даже и в колите си. И жив полицай не се вижда да прави забележки, или да пише актове. Ако някой е без маска, то със сигурност е нашенец. Дали е редно, или не е, там няма тън-мън.
3
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Трябва да върви алъшвериша
2
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
ама има ли граница
1
13
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Голяма грешка.Ще има повече болни и мъртви.