Кой как се справя на Балканите с COVID-19 преди празниците?

Едни въвеждат локдаун, други не предвиждат по-тежки мерки
Обновена: 30 апр 2021 13:25 | 30 апр 2021 12:58, Елка Василева
10
Кой как се справя на Балканите с COVID-19 преди празниците?
Снимка: БГНЕС

На фона на предстоящите празници и за православния свят, който в неделя ще посрещне Великден, и за мюсюлманите, които вече се готвят за Рамазан байрама на 12-14 май, страните на Балканите взимат разнопосочни решения относно мерките за справяне с пандемията. Докато в някои държави правителствата обещаха, че празниците няма да бъдат засегнати от по-тежки ограничения, в други като Кипър и Турция въвеждат локдаун. БТА публикува справка за ситуацията с COVID-19 на Балканите.

ТУРЦИЯ реши да въведе най-строги мерки, за да се справи с тежката пандемична ситуация в страната. Пълният локдаун важи от 19.00 часа на 29 април до 05.00 часа на 17 май. В продължение на трите седмици, които обхващат и празничните дни по случай Рамазан байрама, ще бъде в сила забрана за излизане навън. Гражданите ще могат да напускат дома си само при неотложна необходимост и да посещават най-близкия магазин, но без да ползват автомобил. Търговските вериги ще работят с ограничено работно време през седмицата, а в неделя ще бъдат затворени. Преустановяват се присъствените занятия в училище на учениците и на децата в детските градини. Ресторантите, заведенията за бързо хранене и кафенетата се затварят, но ще могат да обслужват с храна за вкъщи. Междуградските превози ще се осъществяват само със специално разрешение, като превозните средства ще работят с половин капацитет. Служителите в обществения сектор ще работят на дистанционен режим.

Ограниченията за излизане навън няма да важат за чуждестранните туристи, които са временно в страната с цел туризъм, съобщи турското министерство на вътрешните работи. Комендантският час обаче важи за чужденците, които имат разрешение за пребиваване в страната.

КИПЪР обяви двуседмичен локдаун от 26 април и изтегли по-рано нощния полицейски час в опит да овладее нарастването на случаите на коронавирусна инфекция. Островът в Източното Средиземноморие се сблъска със скок на новозаразените миналия месец, което засили натиска върху здравната му система. Новият локдаун ще продължи до 9 май. Нощният полицейски час вече ще започва в 21.00 часа (спрямо 23.00 досега) и ще продължава до 5.00 часа сутринта.

Хората, които нямат разрешение да се придвижват до местоработата си, ще могат да излизат само един път дневно след изпращане на текстово съобщение. Изключение от ограничителните мерки ще има само за 1 май (Велика събота), когато ще бъде разрешено на ограничен брой хора да присъстват на служби на православната църква. В нощта на Възкресение полицейският час ще започне от 1.00 часа на 2 май, за да се даде възможност на вярващите да участват в религиозните служби по повод празника. Останалите служби ще се провеждат без присъствие на богомолци.

Религиозни церемонии като сватби, кръщенета, погребения, ще се провеждат с присъствието на не повече от 10 души. Ресторантите, кафенетата, баровете, фризьорските салони, фитнес центровете и театрите са затворени, както и магазините за нехранителни стоки. Заведенията за хранене могат да предлагат само храна за вкъщи. Забранени са всякакви събирания на хора или обществени събития както на открито, така и на закрито.
Само на Великден, 2 май, се разрешава присъствието на членове на до две семейства в едно жилище, като общият брой на хората не трябва да надвишава 10 души, включително малолетните.
В деня на Великден се разрешава изпращането на две текстови съобщения за излизане извън дома.

В ГЪРЦИЯ от 24 април отвориха отново моловете и търговските центрове в Атина и в други градове след препоръка на здравните власти за постепенно разхлабване на мерките срещу разпространението на КОВИД-19 в страната.
Търговците ще работят по метода click in shop (с предаване на стоката вътре в обекта с предварителна уговорка) с работно време от 7,00 до 20,30 ч., с изключение на Разпети петък (до 19,00 ч.) и Велика събота (до 18,00 ч.). Служителите и работодателите в сферата на търговията трябва да си правят веднъж седмично самостоятелен тест за коронавирус.

От четвъртък в Гърция бяха разрешени придвижванията между общините в рамките на една регионална единица (префектура) през всички дни от седмицата. Същевременно обаче остава в сила задължението на гражданите да изпращат есемес с целта на излизането си при всяко напускане на дома. Тази мярка ще остане в сила докато не бъдат разрешени и пътуванията между префектурите.

От сряда електронната платформа за запазване на час за ваксиниране срещу коронавирус беше отворена и за гръцките граждани от възрастовата група 40-44 години. Ваксинационната кампания върви с бързи темпове, като са поставени над 3 милиона дози. Вече тече ваксинирането на гърците и на възраст 30-39 години с ваксината на АстраЗенека.

От 3 май ще бъдат отворени и заведенията за хранене в страната при спазване на противоепидемичните мерки.

Властите в РУМЪНИЯ ускориха имунизацията чрез "ваксинационни маратони" и центрове "драйв тру" за ваксиниране направо в личния автомобил. В западния румънски град Тимишоара се проведе тридневен денонощен "ваксинационен маратон", при който бяха ваксинирани близо седем хиляди души без предварително записване. Все повече се налагат и центровете за ваксинация от типа "драйв-тру", като такива бяха открити в градовете Дева, Клуж-Напока, Арад и Букурещ.

Нивото на заболеваемост от КОВИД-19 в Букурещ е спаднало под 3,5 на 1000 жители, според данни на Дирекцията за обществено здраве, което ще позволи разхлабване на част от ограничителните мерки.

От началото на ваксинационната кампания са имунизирани 3 252 247 души, от които 1 342 654 са получили една доза, а 1 909 593 - и двете дози на ваксината.

Румънските власти обявиха, че вечерният час няма да се прилага на Великден. В страната е в сила обща забрана за излизане без основателна причина от 22.00 до 05.00 ч. В окръзите със заболеваемост над 4 на 1000 жители движението през нощта е забранено в интервала от 20.00 до 5.00 часа в петък, събота и неделя, а в тези със заболеваемост над 7,5 на 1000 жители това важи за цялата седмица.

В РЕПУБЛИКА СЕВЕРНА МАКЕДОНИЯ от 28 април вечерният час вече започва в 21 часа /вместо 20 ч. досега/, а заведенията ще могат да обслужват клиенти на открито до 20.30 часа. Това реши правителството в Скопие, приемайки препоръките на Комисията за заразни болести. Изключение от забраната са вечерните часове между 1 и 2 май, тоест за Великден, и вечерта между 13 и 14 май, по време на Рамазан байрам.

Компаниите, които организират празненства, ще могат да организират работата си само като ресторанти на открито, но забраната за организиране на тържества - сватби, рождени дни, кръщенета и др. остават. Важи и забраната за работа на фитнес клубовете и спортните зали на закрито. Може да се организират спортни занимания на открито.

Кризисният щаб на СЪРБИЯ реши да не разхлабва ограничителните мерки по време на великденските празници. Смекчаване на ограниченията може да има евентуално след 8 май, ако броят на новозаразените започне ускорено да намалява, а мерките се спазват. Страната планира до края на април да е ваксинирала 37 процента от пълнолетните граждани. В Сърбия вече има над 2 милиона ваксинирани с една доза ваксина. Президентът Александър Вучич съобщи при откриване на строителството на нова ковид болница в Нови Сад, че 1,4 милиона души вече са имунизирани и с втора доза, така че общо са ваксинирани 3,5 милиона души. Вучич отбеляза и че Сърбия е ваксинирала на своя територия 65 хиляди граждани на съседни държави и е дарила на съседите си в региона 120 хиляди дози ваксини.

Сръбските граждани, които са ваксинирани срещу коронавирус, от днес ще могат да влизат в Унгария без PCR тест и задължителна карантина, а същото ще важи и за унгарските граждани, които влизат в Сърбия.

Властите в Република Сръбска, едната от двете съставни части на БОСНА И ХЕРЦЕГОВИНА, решиха да отменят някои ограничителни мерки след констатирано подобряване на епидемичната ситуация. От 23 април бе разрешена работата на ски центровете в Република Сръбска. От 26 април бяха отворени театрите.

Щабът реши обаче да продължи до 10 май действието на определени мерки, отнасящи се до ограничаване на публичните и частните събирания, работата на фитнес центровете и кината, ограничаване на работното време на заведенията от 6 до 22 часа и др.

Епидемичната ситуация в ЧЕРНА ГОРА се подобрява благодарение на рестриктивните противоепидемични мерки и дисциплината на гражданите, отчитат здравните власти. Броят на активните случаи на коронавирус от декември до сега е намалял от 11 до 2,7 хиляди. През март средният седмичен брой на новозаразените в страната е бил 500, а през последната седмица - 181. Намалял е и процентът на смъртност.

От 24 общини в Черна гора 21 са в "зелената зона", а само 3 - в "червената".

За предстоящите великденски празници е обявен засилен контрол за спазване на противоепидемичните мерки.
Същевременно данни от от проучване на Центъра за утвърждаване и развитие на младежите предизвика тревога. Според проучването 44 процента от младежите в Черна гора не искат да се ваксинират против коронавирус и 75 процента не са се записали за ваксинация. Според Центъра това се дължи на много слабата и много закъсняла кампания от страна на здравните власти.

Черногорският здравен министър Йелена Боровинич-Бойович съобщи вчера, че полицейският час в страната, въведен заради коронавируса, няма да важи в събота срещу неделя заради Великден, но за останалите празнични дни си остава в сила. Тя каза, че в събота в страната ще пристигнат над 201 000 дози китайска ваксина Синофарм.

ХЪРВАТИЯ започна имунизационна кампания за хотелския персонал, надявайки се на добър туристически сезон това лято. Кампанията цели през следващите няколко седмици да бъдат ваксинирани срещу коронавирус около 80 000 туристически работници. На гостите страната предлага тестове, субсидирани от държавата.
С оглед на правителствената кампания хърватската централна банка очаква приходите от туризъм да нараснат тази година до 70 процента от обичайните, а нейния оптимизъм се споделя и от министъра на туризма Николина Бърняц.

СЛОВЕНИЯ започна постепенно да разхлабва ограничителните мерки с контролирано отваряне на хотели и места за настаняване с ограничението, че в един обект може да се издават най-много 30 стаи. Всички гости трябва да имат или потвърждение за негативен тест за коронавирус, или потвърждение за ваксинация, или за преболедуван КОВИД-19.

Позволени вече са и спортни прояви и състезания, но без присъствие на публика, а на хотелите ще бъде позволено да предлагат на своите гости басейн или сауна.

Туристическият сектор приветства облекчаването на рестриктивните мерки, но изрази недоволство, че те не са били приети по-рано.

Словенското правителство съобщи вчера, че през следващите седмици с пристигането на по-големи количества ваксини срещу коронавирус ще ускори имунизационната кампания. През следващия месец в Словения ще бъдат доставени 455 660 дози ваксини.

По официални данни досега в Словения са ваксинирани с една доза 413 033 души, а с две дози - 180 084
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


10
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
7
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Балканите.. Кипър..
6
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Ние се разпищолваме здраво и насред лято да не се окаже затворени. Щом и графиците за работа ги отменят, въпреки удължение мерки до края на май, значи пак едни спазват, други не заповедите.
5
0
 
4
 
! Отговори
анонимен преди 2 години
Ние си имаме Бойко!
4
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
България с 17000 жертви и 500000 само ваксинирани се справи най добре... Много знаят другите!!!!
3
6
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
България се справя най добре, това е ясно като бял ден.
2
4
 
6
 
! Отговори
фигуранто преди 2 години
у нас ковид нема ! другите да правят каквото искат .
1
0
 
6
 
! Отговори
Не! преди 2 години
Поне засега оставаме свободно островче :)