Джамбазки: РСМ е добре дошла в ЕС, когато спре кражбата на българска история

Северна Македония да изпълни базови критерии за запазване на човешките права
4 дек 2021 19:28, Анисия Иванова
66
Джамбазки: РСМ е добре дошла в ЕС, когато спре кражбата на българска история
Снимка: ВМРО

Когато бъде прекратена злоупотребата и кражбата с българска история, Република Северна Македония е добре дошла да започне преговори за членство в Европейския съюз.

Това заяви българският представител в Европейския парламент и член на Партията на Европейските консерватори и реформисти Ангел Джамбазки по време на четвъртата конференция „Западни Балкани“. Събитието се организира от фондацията за европейска реформа New Direction, вицепрезидент на която е Джамбазки. Съорганизатори са полският "Варшавски институт" и унгарският "Институт за външни работи и търговия".

"Северна Македония трябва да изпълни най-малко базовите критерии, които самият Европейски съюз залага за запазване на човешките права в държавата. Трябва да бъдат гарантирани правата и интересите на тези македонски граждани, които имат българско самосъзнание", категоричен бе евродепутатът от ВМРО, цитиран от пресцентъра на партията.

По думите му не са верни твърденията, че българската позиция за Западните Балкани е неясна и не е добре очертана. "Позицията на България по отношение разширяването на Европейския съюз е била и ще остане следната – разширяване на Европейския съюз чрез Западните Балкани трябва да има и всяка една от държавите е добре дошла", каза Джамбазки.

Той подчерта, че въпросът със Сърбия и Северна Македония е различен.

"И в двете държави има дълбоко влияние, което в никакъв случай не е приятелско към Европейския съюз. В никакъв случай не е насочено към това да се изгражда доверие, сътрудничество и приятелство. Напротив – и в двете държави има много яростна, видима и очертана антибългарска линия на поведение. Тя не е от вчера, а от много отдавна, но този път е съчетана и с антиевропейска риторика, насочена срещу идеята на Европейския съюз. Всички тези пропаганди идват от един Евразийски център и са написани под индиго. Дори чрез фабрики за фалшиви новини в социалните мрежи", допълни българският представител в ЕП.

Той обърна внимание и на факта, че на Западните Балкани има интерес и влияние не само от Европейския съюз.

"Има влияния, които далеч не могат да бъдат наречени приятелски. Като Китай, например, която агресивно налага своята политика и икономика през много интересно обвързана система от кредити, политическо влияние, обещания и строежи. Това в крайна сметка превръща държавите, които се поддадат на подобно изкушение, в много сериозен вечен длъжник и заложник на политическите интереси на Китайската народна република. Осезаемо е влиянието на Руската федерация, особено през Сърбия. Все по-засилващо е влиянието и на Турция, която разглежда мюсюлманското население на Балканите като част от турското културно-историческо и икономическо наследство", каза Ангел Джамбазки.
 


66
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
51
8
 
9
 
! Отговори
Loyko преди 1 месец
Слушайте го този пъпеш и България ще стане отново най великата държава в света и световна сила.Едва ли има народ на планетата който да робува повече на исторически измислици от българския.
50
2
 
4
 
! Отговори
я па тоя преди 1 месец
Пидьолюнген, скрийте се някъде с вашата измислена организация, защото когато имахте възможност да решите този въпрос се занимавахте с търговия на паспорти и самолети. Сега изведнъж се сетихте, гиди п***ли долни!!!
49
1
 
1
 
! Отговори
ognyanz преди 1 месец
До дупеница: Не е точно така, но така се опитват да го представят. Ако в Германия или във Франция например кажеш на някого, че е без значение дали си германец или французин, няма как да ти повярва. Та и с историята, всеки народ си я пази. Но все пак за ЕС темата за правата на човека е много по-обединяваща и за това е добре да наблегнем на това, за което говори и президента Радев - правата на хората с българско самосъзнание в ВСМ. А чрез това ще защитим и историята си.
48
1
 
3
 
! Отговори
Нищо ново преди 1 месец
До дупеница: Съвсем не е така. Точно тези на Запад, които твърдят, че историята на държавите е отживелица, много ревниво си пазят своята история. Точно според старата приказка от казармата "Моето си е мое, а чуждото е общо".
47
2
 
4
 
! Отговори
дупеница преди 1 месец
Според ЕС и практически целият либерален свят концепциите за държава и история е пълна отживелица в едно "глобално общество, защото те са дефакто просто един нов интернационал. Там да се говори за нации и история и народ е все едно пред коминтерна да говориш за короната. Ще се надупим пак, май така изглеждат нещата.
46
6
 
9
 
! Отговори
Българин преди 1 месец
До Бунгар .... Не разбираш, защото не знаеш а не знаеш защото не е твоя история и никога не си бил заинтересуван. Така че, няма смисъл точно аз да започвам сега да те уча на това в което са се провалили и професионални учители в училището което не си успял да завършиш.Продължавай да си питаш. Това ти дава увереност вероятно че щом не знаеш за нещо, то значи че не съществува. Това че си успял да научиш да говориш български и имаш българска лична карта не те прави българин.Остани си с невежеството
45
8
 
8
 
! Отговори
Бунгар преди 1 месец
До БЪЛГАРИН.....Не разбрах откъде са дошли българите по тези земи на траки и славяни.Това кажи...Кой колко е образован и колко познава света е тема над твоите възможности.
44
6
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Няма нито един народ по света без история.Не сме само ние българите с история.Всеки народ си има своя и сам си е пише и е нормално никоя държава да не позволява друг да и е пише.Няма такова животно,като крадене на история.
43
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Какво нередно има в думата Булгари стан че я заменихте със звездички. Всеки делничен ден я употребяват по Канал 1 на НТ. Ние не сме съгласни България да бъде наричана така и много пъти беше заявено от хората въпреки цензурата. България си има име с което е записана в ООН.
42
7
 
7
 
! Отговори
Българин преди 1 месец
До Ganjo/Бунгар... нормално е за теб като представител на един етнос без история позорно изгонен от родината си Индия и обречен на скитане да НЕ ПОЗНАВА Българската история . Повечето ти приятелчета от маалата а може би дори и ти сте избягали от училище още преди да завършите трети клас и сте станали успешни "берачи на бакър" или Ало измамници... Ако искаш история за собствения ти етнос , който днес се опитва да се изкара "турски" Препоръчвам ти мнението по въпроса на МИТХАД ПАША живял тогава.
41
4
 
1
 
! Отговори
ognyanz преди 1 месец
Това, че ние искаме да пазим историята си е разбираемо за нас, но не е много убедително за европейските ни партньори. Президентът Радев намери друга тема от отношенията ни с РСМ, която е много по-разбираема в ЕС: темата за защита на правата на хората с българско самосъзнание в РСМ. Ако поставим нея на първо място, ще можем да постигнем много повече.
40
5
 
4
 
! Отговори
Нищо ново преди 1 месец
До Ganjo: Ако ние се водим по твоя акъл и не си пазим историята, ясно е, че никой друг няма да го е грижа за нея. Народ, който няма история няма и бъдеще.
39
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Да спрат да ни наричат едните Бугария а другите ***. Дори и по нашата национална телевизия е така. Съвета за национални медии защо не се самосезира за това. Да не сме лукова глава че от всякъде да ни ***. И от вън и от вътре. То бива бива предателски политики но е мината всяка граница. МВн.Р и Президентството да помогнат на българите от западните покрайнини. Те са смазани от неволи.в Сърбия. Но с политики а не със книжки и парцалки. ДПС работи ли за правата на българите в Зап.Бълкани
38
9
 
9
 
! Отговори
Ganjo преди 1 месец
Заритал някой за измислената жалка българска история.Над 700 години ни е плющал всеки който ни хване.До преди 100 години грамотност 2-3% и половината жени без ***. До вчера нямахме и тоалетна хартия,както и сега сме безкрайно изостанали като цивилизация.Замърсена природа с която се гордеем.Незнам на какво отгоре.Плевелите на Европа сме и е нормално че изчезваме по естествен път.
37
10
 
6
 
! Отговори
Бунгар преди 1 месец
Ние българите оправихме нашата история и сега се закъхарихме за македонската и сръбската.Всеки народ и етнос сам си пише историята.В древноста нашата са е писали византийците,но това не означава,че сега ние имаме право да пишем македонската и сръбската.Да благодарим на Свавянството,че са ни ограмотили и на нашите владетели,че не са изгонили учениците на Кирил и Методий.Българската история е пълни измислици.
36
1
 
1
 
! Отговори
? преди 1 месец
Нинова не мисли така!?
35
5
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
И последен въпрос: Как са преминали средните векове, без никой или някой да чуе за Северна Македония!?
34
5
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Отговор: НЯМА ТАКЪВ ЦАР!
33
5
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Поправка, кажете ЕДИН македонски/северно македонски цар... Помислете пак... И пак...
32
4
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Кажете три македонски/северно македонски царе... Добре, помислете пак... И пак...