Сърбия ще догони българските заплати след десет години

Това се твърди от сръбско издание
9 май 2022 21:20, Росен Стойчев
33
Сърбия ще догони българските заплати след десет години
Снимка: БГНЕС/EPA

Сърбия ще достигне българските заплати след десет години. Това пише в анализ на вестник ДАНАС.

Изданието сравнява икономическата обстановка в двете държави. Посочва се, че за последното десетилетие средното заплащането в Сърбия е нараснало.

Нарастването е със средно 166 евро. През 2011 г. средната заплата в страната беше 384 евро, а в края на миналата година достигна 550 евро.

Посочва се, че преди десет години средната заплата в страната е превишавала тези в България и Румъния.

Още по темата
Нещата обаче са придобили голяма промяна.

Пред десет години румънците са получавали с 38 евро по-малко от сърбите, докато сега заплащането им е по-високо със 170 евро. Средната заплата в страната е 721 евро.

В България средната заплата има голям скок. Преди десет години в страната средното заплащане е било 353 евро, а сега възлиза на 650 евро.

Реално България се е радвала на хубаво десетилетие. Изданието посочва, че икономическият растеж в Сърбия не е бил такъв, какъвто правителството се опитва да представи.

Реално погледнато в съседните страни растежът е бил доста по-впечатляващ. Това е довело до сериозно повишаване на приходите в двете държави от ЕС.


33
Още по темата: Българиязаплатисръбия
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
28
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Така е! Това ако Българските стоят мирно! Както са тръгнали Сърбите скоро няма да гонят нас а ще гонят заплатите на Сомалийците!
27
6
 
2
 
! Отговори
По важното инфо е преди 1 месец
какво можеш да си купиш с една средна сръбскаи една средна българска заплата.
26
6
 
1
 
! Отговори
Обективен преди 1 месец
https://economic.bg/bg/a/view/kyde-sa-naj-visokite-i-naj-niskite-minimalni-zaplati-v-es-grafikaМай пишете глупо.сти - според графиката в този сайт Сърбия е с по-висока минимална заплата от България. А простотии_те,че се били хванали с Русия, ами и Кире би желал да се хване ,за да плаща газта по 200 долара , а не по 1100 .
25
12
 
5
 
! Отговори
объркал се преди 1 месец
Само че според статистиката средната заплата в Сърбия е по-висока...
24
6
 
17
 
! Отговори
Алекс преди 1 месец
Сърбия е красноречив пример,че хванеш ли се с Русия,бедността пристига.Тито се дистанцира от СССР и Югославия се радваше на висок стандарт.Днешните сръбски политици станаха путински слуги и високия стандарт изчезна.
23
12
 
7
 
! Отговори
А ние никога преди 1 месец
А ние никога няма да догоним сръбските низки цени на храните и чистотата на продуктите....
22
4
 
2
 
! Отговори
Гошо преди 1 месец
До КолевЕ те там е работа че много често ходя в тая Сърбия и то не в Белград ,ама впечатленията ми са доста по различни ,особено пък за селата им и малките градчета
21
8
 
4
 
! Отговори
Гошо преди 1 месец
До Анонимен8Русофобията безизходицата и беднотията са ти помрачили разсъдъка В Сърбия заплатите са като в Българи ,но цените са по ниски А от статистика до статистика има много разлика
20
9
 
10
 
! Отговори
Бате Сашо преди 1 месец
Абе, хора вие какви ги бръщолевите , бе !Днес ходих да си взимам първата си заработена заплатата от фирма "Саламандър"и погледнах в месечната ведомост на касиерката за месец април 2022 година.Разбрах, че не само аз съм го закъсал със заплата от 500 лева за изтеклия месец.Имаше дори няколко души мои колеги със заплати от 480 лева !Къде ти е 650 евро средна работна заплата !Такава заплата е реална само за държавните служители, бе змияри . . .
19
3
 
16
 
! Отговори
Колев преди 1 месец
До МишоМишо ли си, кой си не зная, но в Сърбия май не си бил или само си слушал от едни хора, които са чули от други хора как е в Сърбия. Та в Сърбия, скъпи ми Мишо ситуацията е такава, каквато беше в България през 2000г. Безвремие единствената им надежда е да ги приемат по бързо в лошия ЕС. И ако беше толкова хубаво и толкова силна беше икономиката им, нямаше да си обръщат дирниците на изток към Китай и Россия, щото и двете страни са много убави. А отнонсо инфраструктурата им - без думи
18
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Да не стане като с Румъния.
17
23
 
7
 
! Отговори
Неразбирам преди 1 месец
Имам бизнес във Сърбия от известно време и според мен отдавна ни е минала по заплащане и стандарт на мирен живот
16
6
 
37
 
! Отговори
Гост преди 1 месец
Хора, като не ви харесва в България и като в Сърбия е по-добре, ходете да живеете в Сърбия. В България на никого не са нужни мрънкачи възхваляващи руската и сръбската икономики които в България явно не успяват да работят на смислена работа след като доходите не им стигат.
15
3
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
До 13Кво си се затъжил за сърбите, че ги били бомбили, те сринаха половин Хърватска и цяла Босна, пък гледам хърватите са два пъти по-добре от сърбите.
14
0
 
6
 
! Отговори
Блесък преди 1 месец
Нещата са придобили голяма промяна.
13
6
 
31
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
А ние ще ги чакаме да ни настигнат? Така ли? Сега нека тези,които говорят, че сърбите били пред нас, поне видят какво казват самите сърби за своето развитие. И докъде ги докара едноличния режим на Милошевич! Нека и нашите русофили си опичат акъла,че любимата им Русия може да изгуби и Сърбия,колкото и да се обичат.
12
28
 
17
 
! Отговори
Мишо преди 1 месец
Страна разрушена от война, бомба дировки, санкции! За 30 години дръпна икономически развивайки комплексно вътрешното производство подпомагайки потреблението на вътрешното потребление. Изгради се съвременна инфраструктура! Сърбите се гордеят с това, че са сърби. Българите не се гордеят с нищо. Сърбия е суверенна държава, България е наведена държава.Любовта към държавата не е само думи, а и действия при нас действията отсъстват. Тъжно е!
11
8
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
След 10 години сърбежите ще са още по-зле.
10
29
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Те имат по 100 евро но са тяхни, ние имаме по 500 ( някаде, в София) и не издържаме 15 дена. Ако ме помага баба от село с картофи и компоти.
9
18
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
1100 лв . средна заплата там , а тук колко е ??? защото ми се струва , че е същата с разликата , че там цените са по-ниски