„България в съзнанието на голяма част от македонското общество е най-опасният вълк"

Мартин Минков: Европа вижда, че РС Македония е проблемна държава
16 юли 2022 14:03, Елка Василева
92
„България в съзнанието на голяма част от македонското общество е най-опасният вълк"
Снимка: архив, БГНЕС

"При нас, в България, в нашите медии темата "Северна Македония" трябва да отстъпи малко назад и да не бъде във фокуса на очакваната предизборна кампания. Ако ние се фокусираме прекалено много върху темата "Северна Македония", не печелим нищо. Ние направихме необходимия добър компромис и дадохме зелена светлина при изпълнение на записаните в европейското, наричано френско, условия. Темата у нас трябва да бъде малко приглушена в сравнение с това, което беше преди вдигането на ветото." Това мнение изрази пред БНР Мартин Минков, дългогодишен бивш кореспондент на БНР в Скопие.

Още по темата
Не е проблем приемането на френското предложение в македонския парламент, категоричен е журналистът. Според него парламентарни условия за сваляне на правителството няма и за целта опозицията използва улицата.

"Ужасната съпротива е навън. Тя е на улицата, стимулирана, водена от ВМРО-ДПМНЕ. Те разполагат със 70 депутати, необходими са 61. Очаквам формално предложението да бъде прието и правителството им да получи парламентарен мандат за действия по-нататък. Тези действия по-нататък не са безпроблемни, не съм голям оптимист, че ще бъдат бързи и че скоро ще има обещаното от г-жа Фон дер Лайен начало," каза Минков.

Протоколите към европейското предложение, които са готови, но не са подписани, са пътната карта, по която ще се движим във взаимоотношенията със Скопие, подчерта Мартин Минков. По думите му "подписването им няма да е лесно".

"България в съзнанието на голяма част от македонското общество е най-опасният съседен вълк, който чака да разкъса, да обезличи Македония, да обезличи македонския народ. За тях подготвеното от Френското председателство европейско предложение било опит за ребългаризация. Такива претенции България не е имала и няма", коментира журналистът.

Македонизмът е абсолютен еквивалент на антибългаризъм, изтъкна Минков. Според него колкото и да ни е неприятно, трябва да приемем, че националното съзнание в РСМ е изгладено на базата на антибългаризъм.

Журналистът смята, че в условията на силен натиск дипломацията ни е успяла да покаже, че причина за ветото на страната ни е култивирането на антибългаризма като национална идеология в РСМ.

"Европа вижда, че РСМ е проблемна държава. Тя се стреми към един съюз, общественото мнение се обработва в посока – не ни интересува Макрон, България, нас ни интересува да влезем такива, каквито сме," каза Мартин Минков.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


92
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
57
0
 
1
 
! Отговори
Бай Онзи преди 1 година
До Анонимен По въпроса за Прабългарите не говори глупости, очевидно е че нищо не разбираш.
56
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
тито е наш и ние сме титови важи с пълна сила за македония
55
3
 
21
 
! Отговори
333 преди 1 година
Трябва да приемем, колкото и да ни е неприятно ? Просто така ?Ами да приемем, че е някой изнасили жена ти, или убие баща ти? Просто така? Нищо , че ти е неприятно ?Що за глупости
54
0
 
13
 
! Отговори
хм преди 1 година
РЪСЪМЪ небеше ли планинско селце в Нова Гвинея?
53
2
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Сърбите и русите яко ги обработиха, ние бляхме.
52
7
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До Анонимен 75 Имаше писания на наши и руски историци. Не знам доколко са верни но шом пишат такива хора с титли.
51
0
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
А моите братовчеди от югославска Македония ми разказваха вицове колко сме ТЪ.пи ние българите. Но поне от тогава нито сме се виждали, нито сме се чували.
50
1
 
30
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Като дете с баба и дядо посещавахме най близки роднини в макекаманако. Няма да ги забравя в отсъствието на старите ме наричаха "ти бугарско гов..."! Минаха години и техните деца дойдоха да ми искат адресна регистрация за "бугарски пасоши", изгоних ги като мръсни ***"
49
6
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Ами сега! Икономика нямаме, приятелски съседи нямаме, на ЕС не им пука за нас и само искат туй-онуй да помагаме на Украйна, да се ваксинираме, да храним бежанци, щатите не махат визовия режим-не знам с какво не им угодихме, амииии....нищо нямаме излиза.
48
3
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Прабългарите носят името си от вълците които са считани за божества някога. Ами и викингите са почитали вълците та какво. Прабългари сме името от вълк а не от река Волга която е кръстена верочно сигурно пак на вълците или на прабългарите.
47
1
 
4
 
! Отговори
Бай Дрън преди 1 година
И какво се противят срещу френското предложение, нали то вече обслужва само кръговете в Македония и там България е втора цигулка, колкото да се каже, че е вписана в предложението като име.Според мен ВМРО(което няма как да е наследник на ВМРО, след като отричат тотално Ванче Михайлов, а от там и организацията му), просто използват мнението на хората, че ЕС ще е вреден за тях. Макар че Люпчо Георгиевски като лидер на ВМРО преди, не крие българската история в историята на Македония.
46
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Ребългаризация означава връщане към предишно състояние, което в случая е и първичното!
45
2
 
22
 
! Отговори
.!. преди 1 година
Имаме много по-сериозни проблеми за решаване от това да се занимаваме със С.Македония. Проруските политици и в двете страни използват проблема за своите цели. Сега е важно да стабилизираме икономиката си , а страстите отшумяват, Хората са казали - всяко чудо за три дни.
44
0
 
25
 
! Отговори
Руди преди 1 година
Сръбските комунисти начело с Тито, им промиха мозъците, ще трябва много време за да осъзнаят и да си признаят, че са българи. Няма такова животно, като македонска нация
43
1
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Вълците искат да убиват. Ние не искаме такива неща.
42
3
 
28
 
! Отговори
бг преди 1 година
Сръбския нацизъм изгради македонско самосъзнание на база на антибългаризма , така както гърците измислиха помашка нация и език за да не призная че в южните родоби живеят български мохамедани. Всеки кото е късъл от българското тяло измисля друга индентчност на завладяното население за да прикрие престъплението си
41
6
 
12
 
! Отговори
L. преди 1 година
Тези македонци яко ни надценяват. Та нали ако бяхме вълци щяхме да изцоцаме еврофондовете като Гърция или да играем двойна игра като Турция, или да се държим за Русия за да не си изгубим славянската идентичност, или да си гледаме само прекия интерес като Румъния. А ние не сме нищо такова.
40
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Вълк ама без зъби...
39
1
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Страх ги е! Имам братовчеди- българи и до днес с децата барабар са си българи, но не могат публично да го кажат! Сръбският комунизъм е бил жесток и ще трябва време и да четат документите в оригинал!
38
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До 54наследниците на македонски фамилии в България са поне 2.5 млн!))))))Как ги изчисли?Статистиката показва съвсем друго,от 1878 до 1945г. в пределите на България са се преселили 380 хил. от Македония, Тракия, Добруджа, Западните покраинини.Освен това въобще не е редно да се пишат в графата македонски българи хора които нямат и 50% в родословното си дърво македонски корени.После се оплакваме, че от РСМ казват, че македонците са повече от българите в България.