В Скопие наглеят: Полицията действа на европейско ниво

В позиция външното министерство на РСМ отрича, че е договорено съвместно честване на Гоце Делчев с България
229
В Скопие наглеят: Полицията действа на европейско ниво
Снимка: БГНЕС

Министърът на вътрешните работи на Република Северна Македония Оливер Спасовски поздрави служителите от всички организационни звена в МВР в страната "за професионализма и всеотдайността при изключително добре изпълнения оперативен план в областта на охраната по време на честването на рождения ден на Гоце Делчев".

"Както пред гроба на великия Делчев до църквата "Свети Спас", така и на граничните пунктове, македонската полиция беше на висотата на задачата си успешно да реализира това събитие с най-високо ниво на сигурност - ярък пример за това как постъпва полиция на европейско ниво. Благодаря и на гражданите, медиите и медийните работници, които проявиха разбиране и по най-професионален начин дадоха своя принос за едно наистина достойно почитане на великия Гоце Делчев.

Още по темата
И разбира се, македонската полиция няма да позволи унижението на македонския народ", написа във Фейсук профила си Спасовски, публикувайки видео за част от взетите мерки по осигуряването на честването на 151-га годишнина от рождението на Гоце Делчев.

Честването на 151 години от рождението на Гоце Делчев и според Министерството на външните работи (МВнР) в Северна Македония е преминало „в най-добър ред и без нарушаване на обществения ред и спокойствие”, с участието на множество официални и граждански делегации от Република Северна Македония, включително официалната делегация на Република България и български граждани, които да отдадат почит на Гоце Делчев.

"Със съжаление обаче констатираме, че и в навечерието, но и след отбелязването на 151 години от рождението на Гоце Делчев радикално настроени личности, представители на организации и политически партии в България продължават да изявяват териториални претенции към Република Северна Македония и непрекъснато уронват достойнството на македонските граждани, македонския народ и страната ни", пише в позицията на Министерството на външните работи в Скопие.

От МВнР посочват, че в съответствие с Конституцията на Република Северна Македония и законите, както и международното право, компетентните институции на Северна Македония са били длъжни и са предприели всички необходими мерки за предотвратяване на провокации, напрежение и инциденти, които могат да застрашат националната сигурността, обществения ред, здравето на хората и международните отношения на държавата.

"Въпреки изразената воля, Република България не положи достатъчно усилия да предотврати достъпа на радикално настроени лица до ГКПП Деве баир, като по този начин даде възможност на някои от тях да се държат агресивно, да обиждат и упражняват насилие спрямо представители на гранична полиция на Северна Македония", пише в позицията.

От МВнР на Северна Македония уточняват, че в съответствие с установените протоколи за работа и стандартите на ЕС за безопасно управление на границите част от нарушителите на обществения ред и спокойствие са задържани и предадени на компетентния съд, който е наложил съответните мерки, а от министерството  ще бъде изпратено писмо до ЕП, „в което ще информира за неуместното и обидно поведение на българския евродепутат Александър Йорданов в социалните мрежи”.

В позицията си Министерството на външните работи на Република Северна Македония отрича твърденията, че е договорено съвместно честване на Гоце Делчев с Република България.

"Припомняме, че една от задачите на Съвместната експертна комисия по историко-просветни въпроси, създадена по силата на Договора за приятелство, добросъседство и сътрудничество с България, е да подготви препоръки за съвместно почитане на исторически личности. До този момент Смесената комисия не е подготвила препоръка за съвместно почитане на Гоце Делчев”, пише в позицията на Министерството на външните работи в Скопие, в която уточняват и че на официалната българска делегация, водена от вицепремиера и министър на вътрешните работи Иван Демерджиев, е била  дадена възможност да поднесе цветя пред гроба на Гоце Делчев в църквата "Свети Спас“ в Скопие "като искрен и последователен жест".

(БТА, Маринела Величкова)

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


229
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
181
1
 
1
 
! Отговори
ЕС преди 1 година
ке ги поставиме татарите да си знаюват местото во Европската Уния са на дното и тама че седат вовеки!
180
6
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
И акакъв резултат даде Гърцката твърдост? Сега в Гърция има Македонскиморедатавител в парламента ( не Български) и в Гърция се изучава Македонски език. Хайде малко се кротнете.И у нас ще стане същото. В Сърбия и Албания също се изучава Македонски език. Само ние останахме.Но като гледам или това ше се случи или ние ще сме аут от ЕС.
179
9
 
8
 
! Отговори
Бунгур преди 1 година
Ако някой наглее...това сме ние българите.С подобно държание на границата на коя да е било нормална Европейска държава всички щяха да бъдат арестувани и глобени.С нашите селски хитрости сме за никъде.
178
2
 
5
 
! Отговори
НиковаПовечеСДС-Чума преди 1 година
Интересно,защо Ал Фашагата все още не си е изпъчил търбуха и не е взел думата.Колко време изкара при макетата и какво полезно направи,освен да плюска македонска наденица.
177
3
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
България трябва да блокира северна македония за ЕС
176
2
 
12
 
! Отговори
Българин преди 1 година
Тази измислена държава на 10 години взе да се взима много насериозно. Твърдостта на гърците даде резултат. Да се поучим и да ги стиснем здраво за врата тия оLигофрени.
175
0
 
6
 
! Отговори
Да... преди 1 година
Кучето играе според тоягата.
174
5
 
7
 
! Отговори
Никаква прошка преди 1 година
За "Майцепродавците" от Северна Македония.Вето до дупка,докато или разберат,че с лъжи и кражба на чужда история и идентичност нямат място в Европа,или не проумеят каква е истината за това изстрадало население,което е малтретирано и лъгано за да се прикрие неговия Български произход!!
173
5
 
7
 
! Отговори
българи и македонци преди 1 година
И трябва да разберете, че поведението на отделните хора не отразява общото положение на всички граждани в Македония или България. Навсякъде има безмозъчни хора, готови за дребни пари да провокират или предизвикат инцидент. Трябва да разделите хората на добри и лоши, независимо към каква раса, религия, националност или държава принадлежат. Ако не сте разбрали поговорката Разделяй и владей, сега е моментът да се замислите защо е казана.
172
7
 
9
 
! Отговори
българи и македонци преди 1 година
а всеки, който иска, може да дойде свободно и да седне месец, ако искат на гроба на Гоце Делчев, но не и да предизвикват инциденти с предварително планиран сценарий.
171
9
 
8
 
! Отговори
българи и македонци преди 1 година
Да не мислите, че хеликоптерите и дроновете са били за да се пазят от българите? Най-простото обяснение е, че МВР е знаело, че ще избухне по-голям инцидент и че има организирани групи, които ще го предизвикат, и най-доброто решение е било да се избегне. дори сред някои има явно разочарование, че планът им да развалят още повече отношенията между Македония и България се провали, защото ако се случи такъв инцидент, едва ли нещата ще могат да се оправят, а всеки, който иска, може да дойде свободно
170
11
 
7
 
! Отговори
българи и македонци преди 1 година
Трябва да благодарите на македонската полиция, че не пусна българите. Ако акцията беше насочена срещу българите, защо не пуснаха никого на барикадите в Скопие? Мислите ли, че в Скопие не е имало групи, чиято цел е била да направят още по-голям инцидент и да накарат хората да страдат? На кого би подхождало това? На дребни политици, които искат да спечелят някаква политическа точка? На някоя трета страна, която не иска да ни види да си помагаме? Да не мислите, че хеликоптерите и дроновете са били
169
3
 
4
 
! Отговори
УЙДУРМА преди 1 година
Така я кръстете Северна Македония, нали и без това се чудите!
168
3
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Смешници само пишете в интернет против тия макета загубени нищо не правите въздух под налягане сте
167
22
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Българите са проказата на земята. Огън да ви гори и чума да ви мори, татари кровокраки!
166
4
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Време е за демакедонизация и денацификация на фашисткият режим в Скопие. А, и премахването на,, Дисниленда" у центаро на Скопие.
165
3
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Тоя кръглия дето се прави на министър чих го търси при враговете ни??? 200 човека ни спряха на границата защото сме Българи. Добре че не си носех оръжието че щях да направя голема кайма.
164
1
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Макетата ги оставете да се оправят, албанците ще ги асимилират до един и после ще си осъзнаят грешката когато е късно вече.
163
1
 
12
 
! Отговори
На Дерменджиев..... преди 1 година
За 3- дена 5 пъти му се izpluha на лицето !Какво им се офлянкваш , ха дано си разбрал какво е македонски политици !
162
0
 
9
 
! Отговори
нямаме правилен ход преди 1 година
Има един който го знам и е неправилен без много приказки една мобилизацика -докъм 400 000 човека и отиваме да отдадем почит на всички българи дали живота си за свободата на българска македония ! Но това е лесната част ! После идва поредната национална катастрофа ! Затова тези устакяри ще ни дразнят и бият докато ние само може да си мълчим и да ги psuwame pod mustak ! Mrysni gadini izleznaha !