РСМ замрази цената на яйцата и ориза

Страната ограничава износа на яйца поради идващите Великден и Рамазан
21 мар 2023 21:02, Йоана Цонева
4
РСМ замрази цената на яйцата и ориза
Снимка: БГНЕС

Правителството на Република Северна Македония определи пределни цени при търговията на дребно с яйца и ориз на равнището на цените, прилагани към 15 март 2023 г. в търговията на дребно, съобщиха от правителствената пресслужба в Скопие след днешното заседание на правителството.

Вносителят на предложението, Министерството на икономиката е информирало, че по данни на митническата администрация общият внос на пресни кокоши яйца през 2023 г., основно от Сърбия, от началото да годината до средата на март е увеличен в сравнение с 2022 г., от друга страна има интерес за износ на местно производство на кокоши яйца, което би могло да доведе до дефицит на пазара. Що се отнася до ориза, от началото на годината е реализиран общ износ от 1 070 383 кг., а средната експортна цена на ориза е с 30 процента по-висока в сравнение със средната цена през 2022г.

Още по темата
Поради значителното покачване на цените на ориза и пресните кокоши яйца, както и предстоящите празници Великден и Рамазан, за да се предотвратят евентуални сътресения и недостиг на пазара на пресни кокоши яйца, е взето решение най-малко 70 процента от вътрешното производство на пресни кокоши яйца да остане за продажба на вътрешния пазар, а търговците на дребно да продължат да купуват обичайното количество пресни кокоши яйца, които са закупили през януари и февруари 2023 г. Решението е в сила до 30 април 2023 г., пише в съобщението, цитирано от БТА.

Според Закона за търговията правителството може временно да ограничи търговията в случай на смущения на вътрешния пазар поради злоупотреби при продажбата на определени продукти и стоки.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


4
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
2
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Той оризът е древна северно македонска култура,със стопанско значение. Китайците от тях са се учили на оризлък. Древните китайски императори са били чираци в оризищата на Александър Македонски.
1
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Цената на ориза им е замразена на 80 денара, което прави 2,54 лв. Горе-долу колкото струва един килограм ориз и у нас, като има в предвид обаче че заплатите ни са вече почти два пъти по-големи от северномакедонските. За тях обаче е по-важно да се мислят за много велики и да ни обиждат на татари. Пещерен национализъм.