Журналистът Конрой спасен с цената на живота на 13 сирийски опозиционери

Други трима журналисти остават в клопка в град Хомс
Обновена: 29 фев 2012 10:55 | 29 фев 2012 10:55, Елка Василева
28
Журналистът Конрой спасен с цената на живота на 13 сирийски опозиционери
Раненият Пол Конрой. Снимка: Reuters

Фоторепортерът на в. "Сънди таймс" Пол Конрой беше изведен от Сирия в Ливан по таен канал и с цената на живота на 13 сирийски опозиционери, но съдбата на останалите трима журналисти, които са в клопката на Хомс, остава неясна, пише в. "Гардиън". Това са тежко ранената репортерка на в. "Фигаро" Едит Бувие, нейният фотограф Уилям Даниълс и кореспондентът на испанския в. "Мундо" Хавиер Еспиноса.

"Гардиън" публикува статия за организацията Avaaz.org, изиграла роля в прехвърлянето на Конрой в Ливан. Става дума за глобално интернет движение, което бързо се превърна в най-голямата и най-амбициозната активистка организация от ново поколение, която да действа в един глобализиран и доминиран от интернет свят.

Още по темата

Организацията установи мрежа от активисти и цивилни журналисти в Сирия, пише изданието. Името на организацията идва от фарси и означава "глас". Основател му е Рикън Патъл, канадско-британски ветеран от мозъчния тръст Международна кризисна група и от прогресивната американска група MoveOn.org. Организацията има 13 милиона членове по света и води кампании по разнородни въпроси, от борбата за свобода в Мианма до практиките във вестниците на Рупърт Мърдок, припомня в. "Гардиън".

Френският в. "Фигаро" отбелязва, че бяха правени няколко опита за евакуирането на четиримата западни журналисти от Хомс. Опитите бяха водени съвместно от Международния комитет на Червения кръст и сирийския Комитет на Червения полумесец. Те се провалиха, въпреки че две линейки на два пъти са били близо до квартала Баба Амр, където са журналистите. Отчасти провалът може да се обясни и с недоверието на сирийските въстаници, че тези операции по евакуацията може и да са нагласени от режима в Дамаск, отбелязва френският вестник.

Спасеният Конрой описва обстановката в квартала Баба Амр като безнадеждна, пише в. "Индипендънт". Десетки хиляди хора са изложени на риск в целия Хомс, който от 25 дни е под обстрела на режима. Има и непотвърдени информации, че Франция може би обмисля операция за спасяването на останалите в Хомс чужди журналисти, допълва изданието.

В. "Дейли телеграф" подчертава, че операцията по спасяването на журналистите се е объркала, когато групата, която се опитвала да ги изведе от Хомс, попаднала под масиран обстрел. Тогава журналистите били разделени.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


28
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
27
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Кръволокът Асад трябва да бъде озаптен навреме.Иначе ще удави народа си в реки от кръв!
26
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Тоя майка си ли е отишъл да спасява там?Да бе мирно седяло,не бе чудо видяло!Сега какво,ще очакваме да го предложат за Пулицър????
25
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
заради един *** са умрели тринадесет други ***
24
2
 
5
 
! Отговори
jan преди 12 години
заради един *** са умрели тринадесет
23
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Малко са 13, требвало е 113 опозиционери да освиткат за тоя шпионин...!
22
3
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
13 сирийски опозиционери=на 13 наемни чужди терористи трябва да се уточнят нещата
21
3
 
5
 
! Отговори
kireza преди 12 години
Извинявам се,"браво" за 5 и 8.....
20
3
 
9
 
! Отговори
kireza преди 12 години
на 5Браво,най после да прочета истина в коментарите....Когато пишех за Либия,а сведенията бяха от либийци,веднага премахваха коментарите ми,даже влязоха в компютъра ми и изтриха двата ми харддиска!Заплахи и т.н.....Цялата "световна инфаормация" е само лъжи,лъжи и пак лъжи...Само Ал Джезира ни "осведомяваше" за събитията,клиповете бяха снимани в Израел и Катар,където имаше макети на либийски градове....Там се обучаваха и арабските убийци,които пращаха в Либия....В Сирия е същото!!!
19
5
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
За 5 и 8, страхотни коментари. Ето това трябва да е българската журналистика, ама я няма. До някъде извинението е, че сме окупирана територия. И ние отдавна сме жертва на тази война. Но сме завладени. Друго наименование, с което е известна е, Мрежово-центрична война. Има много материали в нета. Хората трябва да са информирани, какво правят с нас. Но и това е малка част от цялата гадост, която се изсипва върху българските глави.
18
5
 
14
 
! Отговори
baradj1 преди 12 години
Тези репортери да бяха лекари да ги съжали човек. А те в името на сендзацията и парите се хвърлят в оганя и после Журналистът Конрой спасен с цената на живота на 13 сирийски опозиционери е стрували си?!?!?
17
4
 
23
 
! Отговори
ТЕТКА МАРА преди 12 години
ИМА НОВИНА във връзка със събитията.Испанският журналист Хавиер Еспиноса, който също беше сред пленниците, е успял да се измъкне и вече се намира в Ливан. Това написа в "Twitter" днес след обяд неговата съпруга Моника Гарсия Прието.Остават пленици французойката Едит Бувие и англичанина Уйлям Даниелз, но тях бунтовниците едва ли ще ги изтърват, най-вече защото са евреи, а омразата към евреите е доста силна даже и сред сирийските бунтовници.Може би бунтовниците се надяват да ги изтъргуват в замяна на собственото си спасение, защото знаят, че са обречени. В Хомс вече е пристигнала зловещата Четвърта Механизирана Дивизия -- най-елитното военно съединение на Сирийската армия -- командвана лично от Махер ал-Асад -- брат на президента на Сирия.Така че, часовете на бунтовниците в град Хомс са преброени.
16
4
 
12
 
! Отговори
А?! преди 12 години
Ама днеска беге не пише,за терористи-пленени и ликвидирани на ливано-сирийската граница,ако журанльока е бил с тях-негов си проблем! Между другото-вече и обикновените американци не вярват на лъжите на техните управници относно арабските сезони...!
15
5
 
21
 
! Отговори
До 8 преди 12 години
Браво 8 явно си в час с нещата. Страхотен коментар абсолютно си прав
14
6
 
17
 
! Отговори
Ибн Булгар преди 12 години
Четете коментарите на номера 5 и 8 ! Те Ви казват истината !
13
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
До 13 минавам само , но не си написал нищо съществено
12
8
 
14
 
! Отговори
До 11 преди 12 години
Пий си хапчетата, не трябва да пропускаш иначе лошо!
11
7
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
да ги убиват журналистите какво правят при въоръжените бунтовници(терористи),давай Асад мачкай им *** глави
10
23
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
До 8 много болни мозъци има тука , нещата са много по прости Арабската пролет прави това , което ние направихме преди 22 години и тогава режимите падаха като зрели круши , разликата е в това че сега има нет , тогава не и по всяка верочтност не малка роля е изиграл той . Тези млади демокраций ще преминат през всички болести на демокрацията , те просто не я познават , а и самите страни , почти всички си носят наследството от имперското владичество и не са консолидирани в единни наций.
9
20
 
7
 
! Отговори
ф-1 преди 12 години
Скоро и Иран ще гризне дръвчето!
8
8
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Иран започва да продава нефт за злато и всяка валута освен долара. Втори опит. Първия беше на Кадафито ама той не си опече работата с руснаците, ами флиртуваше до последно със западняците и в момента е с "1000 девственици":)) Персите са нещо друго, имат подкрепата на руснаците и китайците.