Дамаск с планове за социално инженерство след войната

Вече се правят премествания на население за създаване на ново общество
16 авг 2017 20:46, Елка Василева
13
Дамаск с планове за социално инженерство след войната
Снимка: архив, Reuters

Няма изгледи за край на конфликта в Сирия, довел до разселването на повече от половината население. Правителството на президента Башар Асад обаче прави планове за времето след войната. Вече се извършват премествания на население за създаване на ново общество.

С падането на нощта кварталът на Алепо под древната цитадела все още прилича на призрачен град, където почти не се показва светлина от разрушените от бомбардировки сгради с избити прозорци. Тропането, което обаче се чува, когато Абу Адел спуска ролетните щори на павилиона си, е знак, че животът се завръща.

След това възрастният продавач се качва в новия си дом два етажа нагоре.
"В началото се чувствах като животно. Нямаше вода и електричество", казва той, описвайки как са се подобрили условията, откакто сирийската армия е изтласкала бунтовниците от източната част на древния град.

"Отворих павилиона си тук, за да могат хората да видят, че животът тук отново е възможен", казва Адел.

Преди няколко месеца фронтовата линия минавала точно зад сградата. Голяма част от прочутия покрит пазар сега е в развалини.

Адел и семейството му избягали от дома си близо до Алепо, след като "Ислямска държава" навлязла в района, а когато се завърнали, открили, че тази част на северния град е буквално празна.

Според ООН той е един от над 200-е хиляди души, пристигнали в източната част на Алепо след напускането на бунтовниците през декември. Много от тях са завръщащи се жители, а други са новодошли. Семейството на Адел просто се нанесло в изоставено жилище, което открило в Стария град.

Сирийското общество е съсипвано от шестгодишната гражданска война. Повече от половината население е било принудено да напусне домовете си, а милиони са избягали в чужбина, пише ДПА.

Цели градове и райони се пренареждат. Въпреки че войната продължава да бушува, правителството прави планове за възстановяване. Неправителствени организации обвиняват президента Башар Асад в умишлено манипулиране на етническия състав на страната.

Това виждане за нова Сирия е показано нагледно във футуристична сграда в центъра на столицата Дамаск. Модерни многоетажни жилищни сгради, предназначени да поберат над 65 000 души, трябва да се издигнат от пустинята, велосипедни алеи да се вият в парковете, а търговски центрове да примамват потребителите.

"Ние тук изграждаме регион, който ще изглежда много различно от начина, по който изглеждаше в миналото", казва ръководителят на "Проект 66" Джамал Юсеф. Името идва от указ 66 за презастрояване, издаден от Асад през 2012 г. малко след началото на размириците.

Той беше обявен официално като строителство на неформални селища. В него трябваше да бъде включена част от община Мезе в Дамаск, въпреки че тя беше основен център на съпротивата срещу режима в началните етапи на войната.

Холандската неправителствена организация "Пакс" и Институтът за Сирия във Вашингтон са направили изследване, проучващо социалната промяна в страната. То е стигнало до заключението, че сирийското правителство, наред с руските и иранските си съюзници, е изгонило стотици хиляди цивилни от домовете им в Дамаск, Алепо и Хомс.

"Тази стратегия включва обсаждане, подлагане на глад, убиване и преместване на хора в редица градове и квартали, свързани със съпротивата срещу неговото правителство", казват те.

"Това само ще задълбочи социалните разделения и ще подкопае бъдещите усилия за помирение", добавят авторите на изследването.

Що се отнася конкретно до централния град Хомс, те обвиняват правителството на Асад в умишлено изгонване на гражданското население чрез бомбардировки, кланета и лишаване от медицинска помощ.

Неправителствените организации казват, че са били атакувани сунитските части на града, а военните действия съвсем не са били ограничени само до борба с бунтовниците. "Хомс беше модел за други градове като (предградието на Дамаск) Дарая и Алепо през 2016 г.", казват те.

Това са градове, които също така бяха споменати от ръководителя на "Проект 66" от програмата на Асад за възстановяване. "Ние ще възстановим напълно Сирия", казва Юсеф. "Например Дарая и Хомс."

Когато жителите могат да покажат чрез документи, че са били законните собственици на един дом, ще получат съответното заплащане, но осигуряването на това доказателство често не е възможно.

След военните успехи напоследък Асад започва да налага размени на население чрез договаряне с бунтовническите сили.

Правителствените поддръжници в градовете Фуа и Кефрая в северозападната провинция Идлиб, които бяха обсадени от бунтовници, бяха оставени да напуснат.
В замяна в Идлиб бяха преселени предимно сунитски жители от две селища близо до Дамаск. По този начин десетки хиляди хора бяха преселени в резултат на споразумения между сирийското правителство или неговите съюзници и бунтовническите сили.

Сега Идлиб е база за по-голям брой бунтовници, а големите градове Алепо, Хомс и Дамаск отново са почти изцяло под правителствен контрол.

Адел, собственикът на павилион в Алепо, може да бъде разглеждан като част от това планирано преместване на население. Преселените бежанци са толкова радостни, че могат да се нанесат в изоставени домове, а правителството е съвсем наясно със ситуацията.

Адел се надява, че ще може да остане за постоянно в новия си дом в Алепо, където е отворил своя павилион само преди три месеца. Той възхвалява сирийската армия, която също така му осигурява най-добрите клиенти.

Сега в тези бивши бунтовнически райони се чуват малко антиправителствени гласове.

/БТА/


13
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
10
1
 
13
 
! Отговори
anonymous преди 3 години
Да се изправят на международен съд политиците, които предизвикаха войната в Сирия, знае се кои са, знае се кой финансира ИДИЛ.
Асад е законен президент на Сирия, свикнаха ли западните лицемери?
9
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Ами тогава инженерите от Сирия и околните държави които нахлуха в Европа е време да отидат там. Нали все са инженери,лекари и т.н
8
2
 
20
 
! Отговори
Гост+ преди 3 години
Проклети да са убийците и престъпниците които разрушиха държавата и предизвикаха страданието на толкова много хора. Ние знаем кои са те. Анатема!
7
1
 
31
 
! Отговори
Наблюдател преди 3 години
Искрено желая час по-скоро Сирия да възкръсне от руините и да възстанови своето предишно великолепие. А сирийците са много мотивирани да изградят страната си отново, което е предпоставка за успех. Животът винаги побеждава смъртта и разрухата.
6
2
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
И тук изниква въпросът:А ние как да помогнем/ние от пам ти века помагаме на сулю и пулю/.Има!Има как.Толерасти разни ни дрънкаха,че сирийците налазилини незаконно през границата са все до един архитекти, инженери, доктори.Е сега Сирия се нуждае от своите чеда за да я възстановят.Нека бъдем състрадателни и помогнем на Сирия.Да им ги върнем до един за да бачкат за родината си.Кой друг ще я възстанови?Кой?
5
16
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Звучи нелепо. Страна с напълно съсипана икономика, унищожена инфраструктура, милиони емигранти и население, което е напълно разделено на етнорелигиозен принцип.
Сирия е минало. Пропагандата и лозунгите в 21ви век вървят все по малко.
4
16
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Рашките щендадат рублички за Асад, за социално инженерство и зарин.
3
4
 
24
 
! Отговори
леееелеее преди 3 години
Накрая и Сирия след тази жестока война ще ни изпревари....
2
3
 
31
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Че кво му е лошото етнически да се раздели страната? Мултикултурализма в повечето случаи не е приложим, той е оръжие на сатанистите опитващи се да унищожат християнството, за тва са тез напъни с-у Русия.
1
2
 
49
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Терминът "социално инженерство" има негативен заряд. Всъщност плановете са за възстановяване и нормализиране на живота в Сирия. Това, че Асад мисли за народа си и за бъдещето на страната може да предизвика само адмирации. Дано има успех - така и вълната от мигранти към Европа, която Щатите предизвикаха с безумията си в Близкия Изток, ще спре.