Брак за удоволствие: Религиозната вратичка за проституция в Ирак

Всичко се случва под защитата и с помощта на имамите
7 окт 2019 21:45, Боряна Павлова
30
Брак за удоволствие: Религиозната вратичка за проституция в Ирак
Снимка: Reuters, архив

Русул е все още тийнейджърка и все пак в някои сутрини тя се събужда просто за да установи, че новият й съпруг е изчезнал. "Браковете" й траят просто часове. За младата иракчанка това не е бил първия избор, но тя е била въвлечена в схема, която използва религиозна вратичка, чрез която духовниците се превръщат в сводници.

За Русул това не е втори, трети или дори четвърти "брак". Тя не помни, била е "омъжвана" твърде често.

Всичко започнало с една наглед невинна и дори хубава среща. Тя е трябвало да се грижи за себе си и сестра си Рула и ставала свидетел на това как млади момичета с ярък грим често биват отведени от далеч по-възрастни мъже. Дала си обещание, че няма да зависи от мъж за оцеляването си.

Един ден млад мъж привлякъл вниманието й. Започнал да си говори с нея - за миналото, защо й се налага да работи и не е в училище. В очите на тийнейджърката на него наистина му пукало.

Животът й бил тежък. Оскъдната й заплата не стигала за нищо в Багдад. Въпреки че си била обещала, че няма да зависи от мъж, се уловила, че мечтае да стане съпруга. Така някой щял да се грижи за нея и сестра й.

Младият мъж идвал всеки ден и правел всичко, за да привлече вниманието на Русул, а тя постепенно се влюбила.

След само няколко седмици той й предложил брак. Отвел я в квартал Кадхимия в Багдад и когато влезли в духовния център Русул, била въодушевена.

Церемонията била кратка - духовникът произнесъл няколко думи, попитал я дали е съгласна със зестрата от $250, която женихът й давал и й дал да подпише договор. Русул обаче не можела да чете, но дори и да е можела, може би не би разбрала, че нещо не е наред.

След едва няколко минути съпругът й я отвел в близък апартамент, нетърпелив да консумират брака си. Русул била нервна, но и нетърпелива - най-накрая тя и сестра й щели да имат дом.

Момичето последвало съпруга си в спалнята и се помолила, че този мъж ще се отнася добре с нея. Че съвместният им живот ще бъде дълъг и щастлив.

Наистина, първите дни с него били като приказка. Пред BBC момичето обяснява, че сякаш огромна тежест била паднала от раменете й.

След няколко седмици "съпругът" й изчезнал. Русул не знаела, че техният брак е имал срок на годност - дата, на която взаимоотношенията им приключват.

Това е особен вид ислямски брак - "ника мута", или временен брак. Още познат като "брак за удоволствие". Религиозна вратичка в каноните, с която секс извън официалния брак е разрешен.

Бракът за удоволствие датира от традиция, предхождаща Исляма, която е била разпространена в Иран и Арабия. В Ирак и Иран шиитските духовници заклеймяват практиката.

Сега временният брак на Русул бил приключил. Тя решила да се върне при духовника, който я бракосъчетал, а той пък я очаквал.

Той просто й предложил да продължи да влиза в подобни "бракове". Дори й дал довод - тя няма друг избор, предвид обстоятелствата си.

"Имамът стана като посредник, той ми намираше работа, а аз нямах друг избор, освен да последвам този път", обяснява Русул.

До сега тя е спала с над дузина мъже. Имамът, който служи и като сводник, й плаща известна "зестра" и й осигурява противозачатъчни инжекции.

Русул не е единствената. "Има много момичета като мен", обяснява тя.

Тази търговия със секс е разкрита в специално разследване на BBC. Макар че на мъжете в Ирак е забранено да правят секс извън брака и има закон против секса с непълнолетни момичета, под благословията на "брак за удоволствие" се узаконява проституцията на момичета.

Във видео на BBC един от духовниците, които уреждат такива бракове, обяснява че няма проблем да намери дори и 9-годишно момиче за подобен "ритуал".

Когато репортер под прикритие пита имама дали има проблем, че момичето ще е толкова малко, духовникът отсича "Нищо такова! Според шериата няма проблем".

В друг случай мъжът пита имам дали шериата ще му разреши такъв временен брак с 13-годишно девствено момиче.

Имамът, разбира се, има отговор за всичко. "Само внимавай да не изгуби девствеността си", казал той, подсказвайки, че други форми на сексуален контакт са разрешени.

Що се отнася до нараняването на момичето, изведнъж имамът забравя загрижеността си: "Това си е между теб и нея", казал той.

Сунитският ислям забранява тези бракове. В Ирак по време на управлението на Садам Хюсеин те са забранени, но след войната новото правителство не успява да наложи забраната на шиитските духовници.


30
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
19
0
 
2
 
! Отговори
ас преди 1 година
Започва да ми харесва идеята браковете да имат срок на годност. Например 3 или 5 год. Тогава всеки ще внимава как се държи с другия и дали ще получи нов мандат.
18
0
 
2
 
! Отговори
Мустафа Кемал преди 1 година
До *** ОсманлиятаПо-скоро аскерите ще се снимат с твоята особа прегърната от жълта торба...
17
1
 
1
 
! Отговори
Ястреб Османлията преди 1 година
До Мустафа КемалТози твой любимец Ататюрк е просто един еврейски субянджия! Най-голямото проклетие, налетяло нявга турския народ е този иблис, наречен Ататюрк! Но рано или късно ще му се изпикааем на леша!!
16
1
 
1
 
! Отговори
Мустафа Кемал преди 1 година
До SalimЯ пак? Ти май четеше като дявола Корана а? В статията пише, че шиитските духовници са против мута никях. То разликата между двата клона, е просто една война за власт и надмощие и нищо повече. Само и единствено Ататюрк показа ПРАВИЛНИЯТ ПЪТ - неговите 6 основни принципа са гаранция за една просперирищата страна, но не му стигна живота за това. Който не ми вярва да отвори снимки от Турция, преди 50+ години и да ги сравни със сега, и сам да прецени какви са били Турция и Турците.
15
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
определено е забранен мута никаха при сунитите(каквито са мюсюлманите в България, Турция, на балканите, в Саудиткса арабия и са мнозинството от мюсюлманите). Извън мюсюлманските държави случайния секс за удоволствие е нещо нормално и станало неукоримо от гледна точка на морала, както е и при нас. Докато завърши образование, докато направи кариера и докато се ожени та и след това, местните жени сменят ред партньори, разликата е, че те сами си плащат ипротивозачатъчните инжекции и си делят наема.
14
2
 
31
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Садам и Кадафи ги държаха в правия път, американците им осигуриха разврат и нищета .
13
3
 
5
 
! Отговори
освен да благодарим преди 1 година
на онези, които измислиха аврамическите религии. Тва е.
12
4
 
3
 
! Отговори
гостО преди 1 година
Глупостта,която си написал ,напълно описва вътрешното ти състояние!Няма как да говориш за Исляма без да познаваш собствената си религия ако имаш такава!
11
4
 
9
 
! Отговори
госst преди 1 година
Жалко е ,когато хора не просветени ,не познаващи собствената си религия ,се изказват за догмите в друга религия. Шиизма е отделно течение,което някой приписват към Исляма,но разликата между сунни Ислям и Шиа Ислям е огромна,та ...този вид брак от статията е от Шиизма,няма нищо общо със сунитските възгледи,сунизма го забранява този вид брак.
10
3
 
23
 
! Отговори
шматка преди 1 година
Че брака бил срочен разбрах ама поне 9месеца гаранция няма ли.
9
4
 
4
 
! Отговори
Alajdin преди 1 година
E .. dober adet be..... ama $250 mnogo be...
8
1
 
40
 
! Отговори
Сандо преди 1 година
и аз викам на моята жена ника мута ... а тя ми клати глава и ми вика я си мръднал къщата остава моя ... а на мене братче сърцето ми спира като знам че и баварката мое да ми събере
7
8
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Едва ли е само форма на древния занаят.Ако момче и момиче искат да са интимни, но знаят, че още им е рано за истински брак или ако вече разведени или овдовели хора искат да имат само сексуална връзка,"ника мута" е решение.
6
3
 
55
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
И не е само шиитският ислям. Преди време се говореше за тази практика като легализирана проституция в Египет. Където много вярващите саудитци отиват да си задоволят нагона с местни момичета вкл деца. Но всичко трябва да е религиозно издържано. Лицемери. На мюсюлманите им се .....яко, но у дома за пред хората се правят на праведни
5
10
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Религията полага основите на морала. Нищо друго. В много страни морала може да изглежда странен, но нека не забравяме, хората са хора навсякъде и имат еднакви физиологични и емоционални нужди. Морала е един от начините тези нужди да бъдат контролирани и насочвани.
4
24
 
10
 
! Отговори
Salim преди 1 година
Това, че пиеш бира в 9 сутринта пред джамията говори за твоето възпитание. Мислиш ли, че тук ще те гледат различно? Просто в просташко. А за статията. Саддам ще го търсят със свещ иракчани. Това е разнородна държава, която само той държеше в ръце. Всеки беше доволен, имаше работа и пари. Тези практики да шиитски, пише си го. Това не е Исляма, а нвкаква шантава секта. Ако спазваха Корана и сунната на Пророка такива неща нямаше да има. Но те са езичници. Скоро Осман ще сложи всичко в ред.
3
8
 
29
 
! Отговори
Skunka преди 1 година
А ни определят за невернци или неправоверни ...Ако знаехте как се чувствах в 9 сутринта, в Инстанбул, срещу джамията да пуша и да пия биричка...( всички ме гледаха с почуда, злоба и ненавист. Добре че в Инстанбуле по- европейско, но се усещаше..(не, че ако в България пия бира в 9 ситрин хората ще ме гледат благосклонно, но тМ беше друго.А я си представете в Саудитска Арабия, Судан, Иран, Ирак!?Религията е манипулация, нищо повече.
2
4
 
49
 
! Отговори
odpo преди 1 година
Значи "вярващите" по принцип са и ди о тти... ама тия от исляма са ТОТАЛКИ... нема такава история. За исляма и за МохамеТ и Аллахата нема лошо да си убиец ва "неверници", нема лошо да си пед0фил, нема лошо мъжката любов... ама ЛЕЛЕ ако си от друга религия... ако си касичка на друг ТАРИКАТ... ллелеел жална ти майка хахахахха
1
2
 
52
 
! Отговори
Няма проблем преди 1 година
Когато репортер под прикритие пита имама дали има проблем, че момичето ще е толкова малко, духовникът отсича "Нищо такова! Според шериата няма проблем".Религията на мира и добродетелта ......