Още малко аритметика за стъкмистиката с топлата вода

силвия стефанова @sylviastefanova.blog.bg 16 мар 2013 14:00
Тези текстове изразяват личното мнение на блогърите и Dnes.bg не носи отговорност за тях.
5
16301

Според Общите условия за продажба на топлинна енергия за битови нужди, приети, „с Решение по т. 11 от Протокол № 26/18.09.2007 г. на Съвета на директорите на „Топлофикация София” АД и одобрени с Решение № ОУ-001/07.01.2008 г. на ДКЕВР, на основание чл. 150, ал.1 от Закона за енергетиката.” продавачът, тоест Топлофикация,  трябва да поддържа температура на топлата вода за битови нужди от 55 градуса. Това е заявено в
РАЗДЕЛ ІІ
ПРАВА И ЗАДЪЛЖЕНИЯ НА ПРОДАВАЧА. Там в
Чл. 5. (2) е записано следното:

Продавачът е длъжен с избраният от него температурен режим и количество топлоносител, постъпващо в абонатната станция, да осигурява температура на подгрятата вода за горещо водоснабдяване 55оС на изхода от подгревателя към сградната инсталация и поддържане на предвидените по проект температури в отопляваните помещения с допустимо отклонение минус 1,5оС при изчислителни режими.

По законите на физиката лесно може да бъде изчислена енергията в киловатчаса, необходима, за да бъде повишена температурата на водата до 55 градуса, както се изисква според тези Общи условия. Това се прави по следната формула.

А=c*m*(t2-t1), kWh , където

с - специфичен коефициент на топлоемност за веществото /от справочници/
(Топлоемност е топлинният капацитет на веществото)
m – обема на веществото в килограми
t2 - крайна температура в целзиеви градуси
t1 - начална температура в целзиеви градуси
1 куб. м вода е равен на 1 000 кг вода

В случая формулата би изглеждала така:

А= 0,00116*1000 (55 – 10)

Но ако в нея бъдат приложени стойностите за подгряване, фактурирани от „Топлофикация София” ЕАД  в сметките на гражданите, и ако приемем, (нещо, за което няма данни) че изходната температура на водата, тоест t1 е около 10 градуса, веднага ще стане ясно за какво надписване на стойности в киловатчаса става въпрос. А оттам разбира се и за надуване на сметки.

Защото:

Изчислена в J/кg/K специфичната топлоемност на водата е 4 186. А за 1 000 кг вода (тоест за 1 куб. м) тя е 1,163 киловатчаса за всеки градус, приета или отдадена  топлина.
Следователно, за да се повиши температурата  с  45 градуса  и да стигне  тя 55 градуса  (отново приемаме ката хипотеза, че студената вода преди подгряването е била с температура 10 градуса)

1,163 се умножава по 45.
Получаваме цифрата 52, 325 киловатчаса.
Толкова е необходимата  топлинна енергия (според законите на физиката), за да се повиши до 55 градуса топлината на 1 куб. м вода с първоначална температура от 10 градуса.

Ако някой е получавал сметки с такава стойност, нека ми се обади.Обзалагам се ,че няма такъв случай.
Практиката показва, че Топлофкация редовно начислява с между 50 и 100% по-високи стойности за подгряване на 1 куб. м вода и по този начин принуждава гражданите да плащат за топлинна енергия, която би превърнала водата им в пара.
Чрез тази практика се нарушават:
законът,
и правото на всеки потребител да плаща само това, което действително е
консумирал...
Дали става въпрос за бандитизъм или мениджмънт си отговорете сами.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


5
Този текст изразява личното мнение на автора и Dnes.bg не носи отговорност за него.

Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
5
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Всичко започна с преминаването от гигакалория към мегават час. Тогава имаше един професор който ни обясняваше, че топлинния киловат бил половината от електрическия .Сигурен съм,че ако се сумира продадената топлинна енергия по фактури ще се получи такова количество енергия, което е невъзможно за производство от отоплителните централи.
4
0
 
6
 
! Отговори
j преди 11 години
топлинният счетоводител ми каза в прав текст-ами ние ви надписахме сметката с 2кубика,защото не ни излиза нашата сметка-каква аритметика-всичко се оправя с молива отгоре
3
0
 
8
 
! Отговори
тя преди 11 години
Крадът и надписват . До кога ще им плащаме? Няма ли кой да защити потребителите? Всички "защитници " до сега са само проформа.
2
0
 
8
 
! Отговори
! преди 11 години
Във всичките сектори на енергетиката се краде яко и се надписват сметки. А ЕРП-тата защо не слагат от електромерите, които спират да отчитат ако напрежението спадне под норматив?
1
1
 
3
 
! Отговори
хидко преди 11 години
И така да е, те си слагат загубите по пътя в цената за загряване.