Оставката на Орешарски – няколкоседмична радост и после отново мъка

Юрий Александров @mamkamu.blog.bg 24 юли 2014 20:51
Тези текстове изразяват личното мнение на блогърите и Dnes.bg не носи отговорност за тях.
33
8349
Оставката най сетне е подадена. Оставката най-сетне е приета! Тази радостна новина полетя над градчета и селца, над полета и горици, из чаршии и сокаци, по седенки и кръчмета, сред кибици и умници. Да, сърцето ти се разтуптява някак лудо, като чуеш, че правителството на задкулисието си отива. Правителството на олигарсите и мафията, на червените феодали и туркосините обръчи, на Доган и Станишев, на Прасчо и Мама Праска, на контра гражданите и контра човеците. Едно такова радостно му става на човек. Леко! Профирно. Замаяно. Душата му се изпълва с цялата благодат на света. Полита и тя нагоре към райските порти на човешкия екстаз. Нагоре, както новината за една подадена оставка… Над градчета и селца, над полета и гор...

Да, оставката ще е последвана от няколкоседмична радост и после пак всички ние ще се потопим в скръбта, която всяко правителство през последните 70 години ни причинява. И граждани и антиграждани, и земеделци, и държавни служители, и миньори, и всички останали, които по стечение на обстоятелствата населяват околната територия наречена, кой знае защо, с древноримската дума „република”. Т.е. “res publica” - „обществено дело”.

През изминалите години обаче, след падането на тоталитарния режим, когато получихме възможност сами да избираме управниците си, те методично и целенасочено ни демонстрираха, че „res publica”-та не е техен приоритет и че отдавна е по-подходящо да прекръстим държавното си устройство на „res mafia”.

Ние не се уморихме да изпращаме всяко правителство с радост и да очакваме всяко следващо с надежда. Като някакви полуразумни същества, които не могат да се поучават от грешките си. Един път, втори път, трети път, четвърти път... Търсехме месии, вярвахме на невъзможни обещания, прегръщахме откровени мерзавци, и винаги избирахме тези, които ни „гарантираха” вдигане на заплатите и намаление на тока, а не онези, които ни казваха истината, че трябва да се хванем в ръце и да работим здравата. Спомнете си само предлаганата от десницата „шокова терапия” в началото на 90-те и как тя не се случи, защото средният български избирател се уплаши от това. Заради този пръв избор последва една бавна и мъчителна дългогодишна агония на цялата държава, която продължава и до днес.

Или пък може би просто не сме в състояние, да излъчим достойни свои представители, които да ни управляват, защото... просто, нацията ни няма вече моралният и интелектуален капацитет за това. Т.е. по-просто казано, какъвто народът, такива и управляващите му. Затова и нивото на политическият ни живот пада до махленско такова – нещо, което напълно отговаря на потребностите на средния български избирател. Последните години можем да видим, как българската политика, заприличва все повече на някаква латиноамериканска сапунка, в която сблъсъците са основани на личностни антипатии, драми, сръдни, обиди, отмъщения, тръшкания и прочее атрибути на всеки един нашумял бразилски сериал, че и на съседната детска градина. Отчайващото е, че ние до такава степен сме им свикнали, че маймунджилъците им вече не ни правят впечатление. Сблъсъците на идеи, светогледи и концепции в българската политика не се случват, защото просто никой не се интересува от това. И политици и електорат. Спомнете си само покойните Петър Дертлиев и Стефан Савов и ги сложете до днешните Сергей Станишев и Бойко Борисов. Последните са някакви смешници, нали? Или поне клоуни?

Може би най-стряскащият елемент от целия този цирк е, че днешните български политици не притежават онзи възрожденски стремеж, който караше техните предшественици от преди век и кусур да водят новоосвободената ориенталска държава по пътя на модернизацията и европеизацията. Да побутват заспалият народ към достиженията на цивилизования свят, а не към навиците на Изтока, нещо което последното, че и много предшестващи правителства, отказаха да вършат. Още по-стряскащото е, че днес, 130 години след това отново стоим пред тази изкуствено създадена дилема: Изток или Запад.

Така с поредна радост изпращаме поредно провалило се правителство и според теорията на вероятностите и на базата отминалите години нищо хубаво не ни чака и за в бъдеще. И заради „мъдрите” избиратели, и заради „честните” политици.

А и тук нито дясното е дясно, нито лявото ляво. Единствените, които имат някаква визия за бъдещето на страната се оказа, че са си държали парите в „банката на мафията“, докато убедително ни разказваха, колко лоша е тази банка и цялата продажна клика около нея. Айде стига! Аз може и да съм тъмносин, ама доматите не ги ям с колците.

За другите „десни“, които се канят да управляват отново с едно политическо недоразумение начело, въобще не ми се говори, защото отново ще ме налегне мъка, още преди да съм се нарадвал на оставката.

Ако тръгна да говоря за левите пък, мъката направо ще премине в сълзи… Или за т.нар. „националисти“ с откровен психопат начело. Или за платената партия на един бивш журналист с чист селяшки манталитет… Или… Въобще много са заплашилите ни, че ще ни управляват и знам, че все някой от тях ще си изпълни обещанието, от което не ми става никак добре.

За това ще се отдам на радостта си в този наистина хубав ден за тежко болната българска демокрация, когато едно правителство, опитало се да се изгаври с мислещите си граждани пое към небитието.

Юрий Александров

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


33
Този текст изразява личното мнение на автора и Dnes.bg не носи отговорност за него.

Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
24
1
 
3
 
! Отговори
преводач преди 9 години
'partis' лат. - "части" бълг.РАЗДЕЛЯЙ народа на партии/части, насъсквай ги една срещу друга И ВЛАДЕЙ. Това е философията, която, очевидно (особено в България), стои зад т.нар. "партийна демокрация". Затова и т.нар. "международна общност" толкова се бои и демонизира "фашото" - снопът на Кубрат. Защото, когато една държава е единна, без партии, става много силна, независима, както се видя и при Германия, която целият останал свят, с всички усилия, едвам победи. И то главно СССР, също безпартийна
23
0
 
3
 
! Отговори
Е как да стане? преди 9 години
Но в крайна сметка най-трудно е да обединиш един така разединен народ.Има хора които са полуграмотни и за 20 лв се продават.Има що годе грамотни,но крайно бедни българи,които вярват,че някой ще ги оправи без те да си мръднат задниците от селския дувар.Има хора дето бачкат на две места за да оцелеят и да плащат дълговете си и нямат време да мислят за политиците.Има "умни и красиви"работещи за що-годе добра заплата дето искат мафията да се махне,но предлагат алтернатива.
22
0
 
4
 
! Отговори
прав е №3 преди 9 години
И докато ние се караме кой е по-добър или по-точно кой е по-лош от другия,докато се делим и вярваме на един или друг измамник политик ТЕ си плетът кошницата.Сергей емигрира в Брюксел на дебела заплата.С 150000 *** гласа Бареков и националиста Джамбазки го последваха.Доган продължава да разпределя порциите.И отново както през деведестте мишлетата се замерят с досиета.Бойко мечтае да стане премиер и после президент и после да се събере с оная женица дето се познавали отдавна.
21
12
 
4
 
! Отговори
Граовец преди 9 години
На комуноидите им призлява само като се сетят за Бойко. Това е знак че трябва да се подкрепи Бойко.
20
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Радост в продажните про хам СМИ - БНТ,БНР(с наши пари купон - 0,5млд на година),БТВ,НОВА,КА2...(тия пък чакат реклами от ЕФ = > ЕФ ако може целия да отиде за реклама най добре (на практика политическо спонсориране на СМИ).
19
2
 
12
 
! Отговори
Шаран -БГ преди 9 години
Къде я тази радост? То при нас вече 25 години /четвърт век/ си е непрекъсната мъка ! При толкова лъжи и кражби от тези, които трябва да ни "оправят", народа тотално изперка! И тези, които се канят да ни управляват потриват доволно ръчички при толкова ошашавен народ още по лесно се краде !
18
6
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До анонименZA KAKVO VAOBSHTE GOVORIM TUK. KOGATO TCHETA KOMENTARITE NE VIJDAM NISHTO LOGITCHNO, RAZUMNO I POLEZNO. VIJDAM SAMO OMRAZA KAM GERB OT HORA PRODALI SE ZA STOTINKI. DALI TOVA SA PRODAJNIZI, DALI TOVA SA JALKI HORA KOITO PISHAT BEZ DA MISLIAT NE ZNAM, NO ZNAM TCHE SAJALIAM I SEBE SI I TEZI HORA. PITAM SE OTKADE TOLKOVA POMIA IZVIRA OT TEZI HORA??? OT KADE IA VZIMAT TAZI POMIA?????? OT SOBSTVENATA SI RAZRUHA, NEVEJESTVO ILI OT PALNATA SI DEGRADAZAI KATO HORA. POMISLETE PREDI DA PREPIS
17
20
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До ВСИЧКИ ЗНАЕМ Не знам какво хубаво си видял за последните 25год , но аз помня три национални катастрофи ,след "управление" на БСП .Помня и Луканова зима , и Виденова зима, и щеше да има и Станишева зима , ако тези не бяха дезертирали от власта.Сега чакат от такива като тебе , цялата вина да я прехвърлят на ГЕРБ
16
1
 
13
 
! Отговори
иван преди 9 години
мъката разбирам, радоста не... поредните спасители които просто се издъниха...
15
1
 
12
 
! Отговори
набюдател преди 9 години
Задължителни избори...Кой?...Кой?...Кой?...ЗАЩООООО???
14
8
 
27
 
! Отговори
ivo преди 9 години
,, Спомнете си само предлаганата от десницата шокова терапия в началото на 90-те и как тя не се случи, защото средният български избирател се уплаши от това. Заради този пръв избор последва една бавна и мъчителна дългогодишна агония на цялата държава, която продължава и до днес.'' Тя шоковата терапия на десните се случи - унищожи се промишленост , селско стопанство , здравеопазване , образование , унищожи се армия но се увеличи полиция ...
13
4
 
20
 
! Отговори
турчин преди 9 години
За България. За българските управници. За българските граждани. С едно изречение ,,На такива ниви такива пъдпъдъци". Безверие, некомпетентност, продажност характеризира българските управници. Промяна на чипа на българина.
12
4
 
29
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
А бе и аз съм привърженик на ГЕРБ ама съм най голям привърженик на двете си ръце и на малкото или многото що имам в главата.Тази статия е събрала всичко което ни докара до това дередже и с вярното заключение че ние сме си виновни.Българинът от доста десетилетия е само един хленчещ страхливец и е храбър обикновено само зад компа или в кръчмата
11
1
 
19
 
! Отговори
диалектика преди 9 години
Единственият точен и изчерпателен коментар, е на номер 3.Четете господа и мислете.Разберете веднъж за винаги - нашите управляващи са "излъчени" от нас,даже и когато не сме ги излъчвали.Щом ги търпим,те ще правят това,което са правили досега.САМО И САМО НИЕ СМЕ ПРИЧИНА ЗА НАШИЯ ХАЛ!!!
10
5
 
24
 
! Отговори
до 5 преди 9 години
Прав си ,помним и скоро няма да забравим!Помним как дойдоха неговите фирми и завзеха града ни ,докато ние се чудихме как да оцеляваме.Сега вече пак имаме работа,но докога ще бъде ,просто ме е страх за бъдещето,като знам какво преживях през тези 3,5 години.
9
12
 
33
 
! Отговори
анонимен преди 9 години
40% подкрепяли Борисов-ти в ред ли си.И ти умния който подкрепяш мутрите как ги изчисли тези 40%.От 38 % общо гласували ,за Борисов са 23% или нещо такова и къде са ти тези 40%.Е то че лъжете,че сте лъжци всички от Герб ама защо ни правите на *** незнам.
8
36
 
13
 
! Отговори
Шоп преди 9 години
А и тук нито дясното е дясно, нито лявото ляво.------------Поредната статия в стил "всички са маскари". Другарю "тъмносин", ако нямаш глава на раменете си и се увличаш по тъмно-едикакви си неща, никой не ти е виновен. Разлика между тебе и тъмночервените принципно НЕМА. Но недей да замесваш в болните си фантазии и 40-те % нормални хора, които можем да съобразяваме правилно и подкрепяме ГЕРБ. Може и да се мислиш за по-умен от ББ, но си далече от истината.
7
0
 
14
 
! Отговори
Лора преди 9 години
До Анонимен 3Допълнение - а протеста ни знаете ли в какво се изразява? Ядовито и с хъс сменяме канала на телевизора, щото ни било писнало от простаци!
6
68
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Глупава статия на автор, който имал за цел да сложи равенство между Станишев и Борисов. Бойко Борисов е най-доброто, което сме имали от поне 20 години насам.
5
12
 
58
 
! Отговори
пак ли мутренски рек преди 9 години
Голяма част от бизнеса изобщо не се радва на тази оставка, а е разтревожен, защото помни мутренския рекет, неплащане за свършена работа от Герб - Дянков даде нареждане да не се плаща на фирмите, а след дълго време неплащане, казаха, че ще платят само на тези фирми, които се откажат от 10 % от дължимите им суми. Бизнесът помни и издевателствата и безумните режими, които мутрите от Герб въведоха и, които фалираха 150000 фирми и направиха ПОЛОВИН милион безработни. И ище много безобразия.