2/3 от парите за бежанците са потънали някъде

В Национална програма за интеграция включени 256 от 2831 бежанци
27 яну 2015 07:33,
23
2/3 от парите за бежанците са потънали някъде
Снимка: архив Булфото

Само 107 бежанци са завършили курсове по български или по професионално обучение за цели три години - от 2011 до 2013 г. От общо 900 хил. лева от годишния бюджет на Държавната агенция за бежанците (ДАБ) за 3 години едва 329 хил. лв. са били използвани за интеграция, и то доста спорно. За останалите пари няма информация къде са отишли. Това разкри одит на Сметната палата, който беше публикуван вчера, пише в. "Сега".

Още по темата
От документа става ясно, че агенцията е била напълно неподготвена да посрещне задаващата се бежанска вълна и да интегрира влизащите у нас чужденци. Причината са - неработеща Национална програма за интеграция, оскъдно финансиране и усвояване на парите по нея, както и нередности в работата на самата агенция. Докладът е обхванал периода, в който ръководител на агенцията е бил сегашният й председател Никола Казаков, и и първите месеци от мандата на вече освободения Николай Чирпанлиев. Казаков беше освободен от правителството на Пламен Орешарски, но въпреки критиките към работата му премиерът Бойко Борисов го възстанови на поста.

За трите години на действие на програмата за интеграция в нея са били включени едва 256 бежанци от общо 2831 получили статут.

Ако през 2011 г. са били регистрирани 890 нелегално влезли в България чужденци, то през 2012 г. са били 1387, а през 2013 г. са достигнали 7144 души. Въпреки това сумата за интеграция за всяка година е оставала една и съща. Независимо от оскъдните пари обаче от ДАБ никак не са се старали да изразходват отпуснатите им пари по предназначение.

Според заключенията на одиторите програмата е осигурявала "ограничен и незадоволителен достъп до голяма част от предвидените финансови помощи" и трудно може да се нарече национална, защото е действала само в София. "Подходът за изпълнението й не я прави разпознаваема и привлекателна за бежанците и ги ориентира към самостоятелна интеграция или отказ от интеграция в българското общество", е заключението им.

Оказва се, че не са били осигурявали редица дейности по интеграция, които са били включени в програмата. "Част от предвидените за бежанците финансови помощи не са изплащани, друга част са изплащани със закъснение, а трета са изплащани в размери по-ниски от установените на пазара", установяват от Сметната палата. Например от отделени 3 хил. лв. за еднократна целева помощ до бежанците не е стигнал нито лев. 15 хил. лв. са били отделени и за индивидуални курсове по български език, но такива не са били финансирани. Същото се отнася и за изплащане на помощи за детски градини. Не са били реализирани и образователни посещения, курсове за професионални обучения извън ДАБ и наемането на лектор за "социална ориентация и културна адаптация".

Одиторите отчитат някакъв напредък в интеграцията на бежанците единствено по проектите, които са били изпълнявани от неправителствени организации и част от тях са финансирани с евросредства.

Одиторите са установили, че до завършване на програмата не са разработени стандартизирани тестове за определяне на завършен клас, етап и степен на образование на децата, не е изготвена методика за приемане и записване в училище, не e бил направен анализ на националното законодателство и предложения за изменения и допълнения в него. Според данни на вицепремиера Меглена Кунева от 800 деца тази година само 40 ходят на училище.

Бежанците не са включвани и в здравни стратегии за малцинствата в неравностойно положение, в национални програми за здравна профилактика и превенция и скринингови кампании. Установени са и пропуски във водените досиета на бежанците.

От ДАБ коментираха, че са запознати само с предварителния доклад на Сметната палата, и нямат забележки.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


23
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
15
0
 
0
 
! Отговори
И с НОИ е така преди 9 години
На ББ в джоба са. Осигуровките на хората в НОИ също остават 2/3. Дотацията и другата трета са за *** и силови тежести на обществото.
14
0
 
5
 
! Отговори
?! преди 9 години
Има ли нещо нормално в нашата държава?
13
0
 
6
 
! Отговори
detelina преди 9 години
Ха,ха,ха, само на бежанците ли!?
12
0
 
7
 
! Отговори
... преди 9 години
Странно къде ли са потънали тези пари? Що на мен някой така не ми даде пари и странно да потънат някъде....
11
0
 
6
 
! Отговори
ВЕЩИЦАТА преди 9 години
АМИ СЕГА В ЗАТВОРА, НЯМА КАКВО ДА ГО УСУКВАТ И ДА ТЪРСЯТ ПОД ВОЛА ТЕЛЕ. КОГА ЩЕ ЗАПОЧНАТ РЕАЛНО ДА БЪДАТ НАКАЗВАНИ?
10
2
 
2
 
! Отговори
stanIYI преди 9 години
Po vreme na parvata svetovna voyna,edin nemski general se izkazva:za konekradzite po dolnoto tecenie na Dunava,ne si zaslujava prolivaneto na nemska krav.kradliva natziya.po onova vreme na moda sa konete,sega koli,bankovi smetki.dalaveri.
9
0
 
12
 
! Отговори
Иван преди 9 години
Какво се чудите, откраднати са парите. Бяха почнали да ни лъжат, че издръжката на един бежанец струвала над 1 000 лева месечно, но е смешно и тази лъжа бързо се разбра. Щом като един пенсионер живее с 300 лева, а минималната заплата е малко над 300 лева и хората живеят с тези пари, няма как един бежанец да струва повече от 400 лева. *** лъжа на управляващите.
8
0
 
4
 
! Отговори
Георги преди 9 години
Политиците на прехода доведоха нещата до там, че контролните органи на държавата да са в ролята на регистратори. След това не следва нищо или се имитира някакво търсене на отговорност. Пред очите ни е как тези дела отиват в небитието. Всяка партия поставя на ключови места най-големите комбинатори. Впоследствие си ги обгрижват по всякакъв начин до следващото докопване до властта.
7
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
"2/3 от парите за бежанците са потънали някъде..."Ау, каква изненада!!! Кой би си и помислил? :D
6
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Назначиxме престъпници да ни управляват какво може да искаме. Но най-интересното е , че всички знаеxа, че са такива и пак ги извраxа. после си купиxа разни умници да ни разясняват, какви страxотни политици са. Сxемата е позната. При друг народ може и да не мине номера, но тук става.
5
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Все пак една трета отишли по предназначение! Браво! Има напредък. Щото другите крадат 100-процентово.
4
0
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Чудесна новина!Сега и одиторите и одитираните в затвора.одитираните заради липсите а одиторите защото не могат да открият къде са отишли.Само така ще има някаква надежда да се оправим и да спрат да ни грабят, а контролните органи да си изпълняват съвестно задълженията.
3
0
 
9
 
! Отговори
Професионалист преди 9 години
Това са реалните резултати от партийните и шуробаджаначеските назначения! Ръководните постове в агенцията са заети от пенсионирани военни, без необходимата експертиза в областта на международното бежанско право, хуманитарните науки и езикова подготовка, но със солидни пенсии и заплати на държавни служители! Поискайте справка господа журналисти по Закона за достъп до обществена информация и ще установите за какво става дума!
2
1
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
тия изгладнели чиновници, по всички етажи на властта, само като видят някоя стотинка и веднага измислят начин да я гепнат. вече ме е срам до не знам къде. как може този народ да се измени до такава степен, че да се интересува само от кражби?! ***! българи, как не ви е срам?! крадливо племе!
1
4
 
20
 
! Отговори
При Борисов... преди 9 години
... и едноличното му "управление" на неконтролируемия хаос, корупцията взе нови върхове.