Шивачки от Дупница си отработвали времето за тоалетна

Редица други нарушения в италианското предприятие "Еврошус" в града показа проверка на Областната инспекция по труда в Кюстендил, предизвикана от смъртта на две служителки на фирмата
17 яну 2006 16:05,
Шивачки от Дупница си отработвали времето за тоалетна
Снимка: Corbis
Работничките в италианското предприятие "Еврошус" в Дупница, където за няколко дни станаха два смъртни случая, са отработвали времето, през което ходели в тоалетна, установи проверка на Областната инспекция по труда в Кюстендил.

За целта те били задържани допълнително всеки ден по 15 минути, твърди директорът на инспекцията Галина Тодорова.

Проверяващите наредили да бъдат изплатени всички допълнително отработени часове от жените. Те се трудели извънредно и в събота, и в неделя.

Работещите в предприятието не са получавали лични предпазни средства и работно облекло, установили още от инспекцията. Издадено е предписание за измерване на токсичността, което не е правено от 2003 г.

Констатирани са общо 20 нарушения, съставени са пет акта.

Две сестри, работещи в "Еврошус", починаха внезапно в продължение на две седмици. 43-годишната Павлина Любенова издъхнала вчера около 10.15 ч. малко след сутрешната почивка.

12 дни преди това сестра й Райна починала в неврологичното отделение на дупнишката болница, след като получила инсулт по време на работа. Прилошало й, докато се връщала към работната си маса след почивката в 10.15 ч.

"Еврошус" е собственост на италианеца Клаудио Мароки. Предприятието съществува от 14 години в Дупница и в него работят 1500 жени.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


Спонсорирано съдържание

Спонсорирани публикации