Лихвите по кредити ускориха ръста си през юни

Очаква се ръстът да продължи
28 юли 2008 14:13,
14
Лихвите по кредити ускориха ръста си през юни
Снимка: Булфото

Средните лихвени проценти по новодоговорените кредити за домакинства и фирми през юни увеличиха годишния си темп на растеж спрямо предходния месец, показват данни от статистиката на Българска народна банка.

Лихвите по кредитите за потребление, по жилищните кредити и по другите кредити за домакинства се увеличават в сравнение с юни 2007 г. съответно с 1,38 процентни пункта до 10,80%, с 0,41 пункта до 8,81% и с 0,45 пункта до 12,45%. За сравнение, през май годишното повишение на лихвите по потребителските кредити бе с 0,96 проценти пункта, по жилищните – с 0,33, а по другите кредити – с 0,18.

Според Тихомир Тошев, изпълнителен директор на КредитЦентър и председател на управителния съвет на Асоциация на кредитните консултанти в България (АККБ), тенденцията на увеличение на лихвените проценти ще се запази и през следващите няколко месеца.

„Нашите прогнози са, че лихвите ще продължат да растат в диапаона 0,3 – 0,6 процентни пункта годишно. Очакваме до края на годината ново увеличение на основните лихвени проценти, продиктувано от глобалната финансова криза и политиката на Европейската централна банка, ориентирана към борбата с инфлацията”, коментира Тошев за Investor.bg.

Вижте още

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


14
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
13
1
 
2
 
! Отговори
men преди 15 години
Да, в долари ги дръж....защото всеки ден плащаш в долари в магазина...
12
1
 
2
 
! Отговори
zagrigeniq преди 15 години
е сега какво-в буркани ли ще си дьржим парите-повече от ясно че ще фалират банки от толкова кредити...ами в долари да ги обрьщаме,за да не загубим малкото си останали парици от "инвестиционните"фондове-поредната пирамида...
11
1
 
2
 
! Отговори
Банкер преди 15 години
Трябва да си купя поредната благинка. Яхтата ми омръзна искам самолет. Като сте *** да си давате парите ще ви обирааме с високи лихви по кредитите и ниски по влоговете.
10
1
 
2
 
! Отговори
Razbira4 преди 15 години
Кредит само срещу лист хартия ,4000 бонус за всеки 100 000 , и т.н. Който разбира тук се спира , а после дупе да му е яко.
9
1
 
2
 
! Отговори
Доню Донев преди 15 години
Продължават да трият адресите. Да, разбираемо е, без тайни и тайнство нямя власт. А тук става дума за първата и единствено реална власт - финансовата. До сега пшех адресите на на филмчето и тикста за начално запознаване, трият ги, хайде тогава да си направим още един експеримент. Който се интересува за същността и порлоците на финансовата система може да напише в Гугъл "деньги - пирамида долгов" - там ще намери филмчето и "хочу весь мир и еще 5%" - там ще намери текста. А покрай тях може да продължи и намери още много материали, включително и на академично ниво.А сега ще чакам да видя дали пак ще изтрият нещо. Кои, защо и как вече писах.
8
1
 
2
 
! Отговори
as преди 15 години
яко1.Напиши името на човек от срещуположния пол. 2.Кой е любимият ти цвят от тези:жълт,черен,червен,син или зелен? 3.Първият ти инициал:А-Р,Л-Р,С-Я. 4.Месецът ти на раждане. 5.Кой цвят харесваш повече,черно или бяло? 6.Напиши името на човек от същия пол като теб. 7.любимото ти число? 8.Калифорния или Флорида? 9.Кое харесваш повече:Езерото или океанът? 10.Напиши желание. . . . . . . . . . . . . . . . . .Отговорите: 1.това е името на човекът,в който си истински влюбен. 2.Ако си избрал: Червено-Ти си жив и изпълнене с любов Черен-Ти си скромен и агресивен Зелен-Твоята душа е щастлива и излъчваш спокойствие Син-ти си човек със спонтанен характер Жълто-ти си щастлив човек и даваш добри съвети на другите хора 3.Ако инициалът ти е: А-К-имаш много приятели и любов в живота Л-Р-Опитваш се да се насладиш на живота и любовта ти скоро ще разцъфне С-Я-Обичаш да помагаш и бъдещето ти изглежда добро 4.Ако си роден в: Януари-Март-Годината ще е много добра и ще разбереш че си се влюбил в този който не си очаквал Април-Юни-Ще имаш силна връзка,но тя няма да трае дълго Юли-Септември-Ще имаш незабравима година с много промени Октомври-Декември-Годината няма да е от най-добрите,но ще откриеш сродна душа 5.Ако избереш... Черно:Живота ти ще тръгне в различна посока,ще има много промени и ще се радваш на тях Бяло:Ще намериш приятел който ще ти се доверява и ще направи всичко това,номоже и да не го разбереш 6.Това е най-добрият ти приятел 7.това са броят на близките приятели,които ще имаш в живота си 8.Ако избереш... Калифорния-обичаш приключенията Флорида-романтична душа си 9.Ако избереш... Езерото-верен си на приятелите си и си малко резервиран океан-ти си спонтанен и обичаш местата с много хора 10.желанието ти ще се сбъдне ако пуснеш това в друг форум до 1 чаc
7
1
 
2
 
! Отговори
Доню Донев преди 15 години
Забелязвате ли, че се пише и коментира какво ли не с изключение на същността и функционирането на световната финансова система. Много пъти се опитвам да посоча на интересуващите се като начало адресите на едно филмче и един текст, упорито ми ги трият, но понякога след многократно повтаряне ги оставят. Вместо да ги пиша наново и пак да ги изтрият, ще цитирам последното от това, което писах многократно във връзка с думите на Буш, че Уолт Стрийт се е напил и е махмурлия, тъй като в него оставиха адресите:"Продължават да трият посочваните от мен адреси на едно филмче и един текст в подкрепа на казаното от Буш. Та тези два посочени по-горе адреси в подкрепа на казаното от Буш продължват да ги трият. Ами аз остава да се разсмея - е, и какво? Тия, дето трият, са от същите, които вече около 2000 години се опитват да изтрият Христос, или поне да го очернят и деформират, но все не успяват до край. Е, забавят нещата и увеличават страданията, но само временно. Да, и друго. Като репресиран от репресирано семейство навремето си имах много ядове за проамерикански настроения. Сега, уж при победилата "демокрация", пак си имам проблеми, когато се опитвам да подкрепя един амарикански президент, когато е прав. А доскорошните врагове на Америка днес са и първи приятели - от Гоце до Бойко. Ех, пусти келепир - има ли *** с пълна копаня помия, *** ще се намерят. Включително и триещи."Интересно дали и какво ще изтрият тази път. Но така или иначе истинската власт в света и унас, разбира се, е лихварско-банкерската. Колкото до лихвите, против които са и христианството, и първоначалния юдаизъм, и мюсюлманството и т.н., може да четете в Интернет писаното от Силвио Зеелер, Готфрид Федер, Маргрид Кеннеди и т.н. В крайна сметка финансовата лихварска система, базирана върху създаваните от нея дългови пари с частично покритие усилва всичко лошо и негативно в света, но рано или късно ще се задави, защото структурата и дейността и водят до невъзможната цел: "Искаме цялятя Земя с всичко под и над нея плюс 5%".
6
1
 
2
 
! Отговори
преди 15 години
Едно просто правило гласи, че месечната вноска не трябва да надвишава 40% от доходите на домакинството. Така лесно може всеки да си прецени, колко може да изтегли.
5
1
 
2
 
! Отговори
rainbou преди 15 години
Ами не взимайте кредит ве.
4
1
 
2
 
! Отговори
навухудонос преди 15 години
То иска и малко мислене преди да лапнеш по рекламите дето се избиват да ти дават пари просто ей тъй, от добра воля. Имам приятели дето са затънали до шия, теглят всяка година нов кредит, само и само да погасят стария, щот по новия лихвите били ... по-малки. Смешно звучи, ама който се е набутал да му мисли. Иска се половин час да седне човек с елката и да си направи сметката и още толкова да си прочете хубаво договора. Трябва и все пак да си живял 2-3 години в България, за да знаеш какви са ни банките. Иначе като на въпроса колко ти е заплатата те могат да викат па-па-па, ама не е зле човек и сам да си го зададе преди да почне да подписва като кардинал Ришельо. А в древноизточните робовладелски империи, вавилон, ниневия и т.н., 95 процента от робите са били не военопленници, а нередовни платци. айде на галерите!
3
1
 
2
 
! Отговори
преди 15 години
Идеята е след като ограбиха хазната, да превърнат и обикновения българин - " В БЯЛ РОБ'' , средството е доказано и изпипано - "ДЪЛГ", ще ве е доста трудно да оцелеете.....
2
1
 
2
 
! Отговори
преди 15 години
тия банки така ще ни го забият че ще ни се завие свят
1
1
 
2
 
! Отговори
Tyler Durdon преди 15 години
Споко, след като ни съберат апартаментите ще пуснат изкупителна жертра Киро Лихвата и всички ще сме доволни. Така де, като разкрихме Вальо Топлото сега плащаме в пъти по-малко парно, нали :)))

Спонсорирани публикации