Българинът няма да обеднее от влизането в еврозоната

Хампарцумян: В ЕС се живее най-хубавия живот!
Обновена: 8 яну 2016 16:09 | 8 яну 2016 15:14, Анисия Иванова
159
Българинът няма да обеднее от влизането в еврозоната
Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

Съотношението кредити – депозити в българската банкова система е 90/100, обясни пред телевизия Bloomberg TV Bulgaria изпълнителният директор и председател на УС на Unicredit Bulbank Левон Хампарцумян. Това говори за ниско търсене на кредити, обясни той.

Хампарцумян заяви, че очаква умерен ръст на кредитирането, като се имат предвид прогнозираните 2-3% ръст на икономиката през новата година.

Отрицателните лихвени проценти за свръхрезервите са меки инструменти за повишаване кредитирането, но той не е основен, каза Хампарцумян. Не могат да заменят повишаването на икономическата активност в реалната икономика и по-качествените бизнес проекти, допълни той.

Според оценката му българската икономика не е най-зле в ЕС. "В Европа има 3-4 държави, които са по-зле от нас и 5-6, които са като нас. Това, че сме членове на ЕС е само преимущество. Но ако влезем в състезание със собственото си минало, означава, че сме загубили. Нашият стремеж трябва да е сравнение с най-добрите. Колкото и да изглежда трудно и сложно", смята той.

Ако имаме трудни ситуации около нас, а сме остров на стабилност и просперитет, по естествен начин привличаме хора, които искат да инвестират, да живеят тук, да работят, каза още Хампарцумян.

"При положение, че банките са ликвидни или както някои смятат - свръхликвидни - с много депозити и ниско търсене на кредити, намаляването на основната лихва до отрицателни стойности не означава автоматично, че тези пари ще бъдат раздадени на всеки, който ги пожелае. По-важно е да имаме работеща, растяща икономика и апетит за потребление", обясни банкерът.

"От друга страна днес лихвите са по-ниски от 2008 по време на кризата. Засега тенденцията е такава до момента, в който централните банки - Фед, ЕЦБ решат, че инфлацията става опасност. Най-мощният инструмент за борба с инфлацията е вдигане на лихвите", допълни той.

По думите му амбицията ни трябва да бъде да сме пълноправни и водещи членове на ЕС. Затова трябва по-бързо да влезем в банковия съюз с всички ангажименти - политически, военни, икономически, които това би породило.

"Една държава със 7 млн. население в прекрасна климатична зона не може да изпитва затруднения да си купи 5 самолета или 2 кораба", смята той.

Ние трупаме всички негативи от фиксинга ни към еврото, без да виждаме облагите от това, че де факто използваме единната валута, заяви финансистът.

"Българинът няма да обеднее, като влезем в еврозоната", смята той и допълни, че сега "поемаме жилото, без да имаме меда“.

"В Европа живеят около 500 млн. души, които живеят най-хубавия живот на света - като климат, стандарт, подредба", каза банкерът и заради това той смята, че разпад на еврозоната е невъзможен.

"Няма как изведнъж тя да стане пепелище, напротив ще се намерят силите и начините да се намери новият баланс и ние трябва да сме част от това - в А отбора, не в Б и С отбора", завърши Хампарцумян.

Целият разговор чуйте във видеото на Bloomberg TV Bulgaria

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


159
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
60
1
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Колко още кибици като тоз богат банкер, със заплата астраномческа се натискат да ни вкарат зорлем в еврозоната / както стана и при влизането ни в ЕС/ за да ни оскубат и последните перца от оредялата ни перушина.Българският чорбаджия демек българският капиталист и преди 300 години и сега няма наяване като, че ли ще живее 1000 години.
59
1
 
6
 
! Отговори
Алекс преди 8 години
До На басМа лева нали е вързан за еврото. сменят ли валутата само наивниците ще се хващат на спекулантите както е било винаги.
58
1
 
17
 
! Отговори
Смях преди 8 години
Москов,Цвъки и този като говорят просто се усмихвам!Знам че лъжат и въртят интриги.
57
1
 
26
 
! Отговори
факт преди 8 години
Не го слушайте. Само той ще е добре, а народа ще се хване за палците
56
2
 
33
 
! Отговори
На бас преди 8 години
И ТОЗИ ЛЪЖЕ КАТО ОСТАНАЛИТЕ ХАЙДУТИ!АКО ЗАМЕНИТЕ ЛЕВА С ЕВРО ВСИЧКО ЖИВО ФАЛИРА СЛЕД ТРИ МЕСЕЦА.
55
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До АнонименТаа не лъжи *** когато говориш работи с доказателства посочи документ покажи снимка на тази информация ако те е страх че ще те разкрият има хиляди начини да я публикуваш абсолютно анонимно !Слуха че му е 200 к заплатата е също толкова верен колкото този че на изкров беше 80 бона а се оказа по малко от 20 с бонусите и то брутна !!!
54
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До АнонименКой си ти като си в НАП познавам доста хора тами не изнасят подобна информация ,познавам доста хора в уникредит и от там знам че изобщо не е 200 000 на месец :D
53
2
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Не мога да разбера защо глупавите журналисти продължават да го канят този и да му задават безумни въпроси ? А той отговора на въпроса ми се съдържа в самия въпрос - защото журналистите са глупави. И съдят по себе си за другите - демек смятат, че и ние имаме по една мозъчна гънка. ВЪВЕЖДАНЕТО НА ЕВРОТО В БЪЛГАРИЯ ЩЕ НИ СЪСИПЕ - ТОТАЛНО. И ОТ БЕДНИ, ЩЕ СТАНЕМ ОЩЕ ПО БЕДНИ !!! ТОВА И ДЕЦАТА ГО ЗНАЯТ. Този нагъл и мазен крадец да си мълчи! Има умни финансисти - канете тях !!!
52
2
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Левон ХамПРЪЦумян
51
0
 
5
 
! Отговори
Ти си лъжец преди 8 години
с 500 звездички те благославям.На Коледа бях в сърцето на Европа.Защо като живеем най-добре, трябва нещо да променяме?
50
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
За същество като него с официална заплата (според данните на НОИ) близо до 200 000 (да, двеста ХИЛЯДИ) лева на месец, не е проблем цените ни да станат от лева в евро, както беше в Германия, без да се променя цифрата отпред. И за какво му плащат такава заплата - той даже не е икономист, а химик по образование???
49
1
 
1
 
! Отговори
toni преди 8 години
kolko poveche da obednee . DARJAVATA VODI GENOCID SP RIAMO PODANICITE TOVA NEE BILO I V NAI TEJKI GODINI
48
4
 
34
 
! Отговори
Долен лъжец преди 8 години
и манипулатор. При влизане в еврозоната цените стават от лева в евро, а заплатите се обръщат по курса. За неразбралите доходите ни намаляват автоматично два пъти. Естествено, че банкерчето потрива потни ръце, защото много хора ще тръгнат да теглят заеми, за да си задържат стандарта на живот!!! Който не вярва да попита някой познат германец какво е станало там.
47
2
 
25
 
! Отговори
МММ... ДА!! преди 8 години
СИТИЯ НА ГЛАДНИЯ НЕ ВЯРВА, НЕ ВЯРВАМ НА ТОЗИ ДА КАЖЕ ОТКЪДЕ ИМА ТАКОВА БОГАТСТВО ЩЕ МУ ОТНЕМЕ ДОСТА ВРЕМЕ ДОКАТО ИЗРЕДИ ВСИЧКО КОЕТО Е СПЕЧЕЛИЛ НО КАК??????
46
3
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Хайде стига с тоя запад бе, да погледне дълга на САЩ ,Япония и Англия хайде сега да каже как ще се връщат тия пари Те и гърците бяха много богати ама като избухне финансовата бомба наречена ФЕД ще се срине и ЕЦБ и всичко отива по дяволите как тъй една борса в САЩ фалира и целия свят потъна в криза ?
45
4
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До рамтарарамВъъъй ти да не си директор в нап или личния му счетоводител че да знаеш колко точно му е заплатата :D
44
1
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
И един мормот завива със станиол ...
43
1
 
28
 
! Отговори
Патриот преди 8 години
Хампарцунян няма да обеднее със сигурност!
42
4
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До рамтарарамВъъъй ти да не си директор в нап или личния му счетоводител че да знаеш колко точно му е заплатата :D
41
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Ми да заминава като разбира толкова да не го държи някой за рогата тука.

Спонсорирани публикации