Затварянето на ТЕЦ Варна – сред големите предизвикателства в сектора

Ударът е сходен със затварянето на блоковете в АЕЦ Козлодуй
Обновена: 15 юни 2016 13:46 | 15 юни 2016 13:43, Екип на Investor.bg
14
Затварянето на ТЕЦ Варна – сред големите предизвикателства в сектора
Снимка: архив, Bulphoto

Затварянето на ТЕЦ Варна се оказва едно от сериозните предизвикателства пред управлението на електроенергийната мрежа, призна Венцислав Захов от Електроенергийния системен оператор (ЕСО). По време на своята презентация в рамките на международната ядрена конференция Булатом той посочи какви са основните затруднения в работата на оператора.

Един от сериозните удари за системата е спирането на шесте блока на ТЕЦ Варна, защото това е наложило пренасянето на товара от региона към Маришкия басейн. По подобен начин се отразява и закриването на първите четири блока в АЕЦ Козлодуй.

ТЕЦ Варна затвори врати на 1 януари 2015 година тъй като не изпълнява екологичните изисквания на ЕС. Собственикът - ЧЕЗ България, потърси съдействието на правителството, за да извърши нужната модернизация, но до споразумение в тази насока така и не се стигна. Енергийната компания коментира, че е вложила 600 млн. евро за покупката и инвестиции в централата, но почти няма възвръщаемост на тези средства. По тази причина и не можа да осигури инвестицията за екологизация на мощностите.

Венцислав Захов коментира и другите проблеми при диспечетирането на енергийната мрежа у нас. През последните години товарът се измества към големите градове, а и има и сезонно потребление - насочено към курортите. На фона на тези товари липсва денонощното промишлено потребление и това се вижда от големите разлики между минималното и максималното натоварване в различните части на денонощието.

По тази причина и инвестициите в нови електропроводи са от съществено значение, посочи още Захов. Той припомни, че при аварийната обстановка през зимата на 2015 година, са били прекъснати електропроводи и страната е била "на косъм" да разтоварва блоковете на АЕЦ Козлодуй, тъй като са били прекъснати всички съществуващи пътища на електроенергията.

Като цяло мрежата в страната е в състояние да поеме вътрешното потребление и да обезпечи транзита, въпреки трудностите, категоричен е експертът. Той припомни, че България е традиционен износител на електроенергия. През 2015 година ТЕЦ-овете на лигнитни въглища са държали най-голям дял в производството на електроенергия - малко над 44%, следва АЕЦ Козлодуй с 31,2% и секторът на възобновяеми източници със 17,8%, показват още данните на ЕСО.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


14
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
12
0
 
3
 
! Отговори
Благоев преди 7 години
Защо беше продадена ТЕЦ Варна?Защо икономическа полиция не разследва Станишев и Харпарцунян за неизгодния за България договор за продажба и довел до затварянето на централата?Тия двамата или са много некадърни или са корумпирани.
11
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
исландците ползват геотермална енергия но не влезнаха в ЕС главно защото щяха да им наложат квоти за риболова и улова на китове а това е основния отрасъл в икономиката им. гренландците по същата причина излизат от ЕС.
10
1
 
1
 
! Отговори
До анонимен 5 преди 7 години
В Исландия няма АЕЦ, няма и тец за десетина години минаха изцяло на геотермална енергия!
9
10
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Преди месец проруската сгaн ходи на инструктаж при Путин. Резултатът е видим - камунетата клатят правителството, искат власт, ТЕЦ Варна, нов АЕЦ. Скоро да очакваме Бургас-Александруполис, Гоце президент, белата златка президент и т.н.
8
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Яко се манипулира общественото мнение, тецове се затварят, няма мощност, аец е задължителен, енергийната система изнемогва ...???има ли все още някой дето се лови на въдицата???
7
6
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
"Варна е смотан град. Спокойно може и без ТЕЦ, а всички ние можем въобще и без Варна."Ти си някакво жалко подобие на българин.
6
0
 
6
 
! Отговори
до 1 и 2 преди 7 години
Защо не споделите вие в коя селска клоака живеете или ви е срам?
5
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
"ТЕЦ Варна затвори врати на 1 януари 2015 година тъй като не изпълнява екологичните изисквания на ЕС."Исландия заради това показа среден на ЕС и отказа членство. Онези искаха да им затворят половината сектори и да им налагат квоти на всичко.
4
3
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Тук има едно основно понятие - базови мощности, а ТЕЦ Варна мисля, че беше една от тях. ВЕИ-тата не са базови мощности. АЕЦ Козлодуй е базова мощност. На България от поне 20 години й трябва нов АЕЦ, т.е. спирането на строежа на АЕЦ Белене от демократите след 1989-та година беше и все още е огромна грешка. С непострояването на АЕЦ Белене загубихме огромен пазар на енергия, който бързо бе зает от съседните ни държави. В крайна сметка от непострояването на АЕЦ Белене, всяка гопдина милиарди.
3
3
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
И Варна може без вас
2
5
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До АнонименТочно казано. И аз съм на същото мнение.
1
14
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Варна е смотан град. Спокойно може и без ТЕЦ, а всички ние можем въобще и без Варна.

Спонсорирани публикации