Какви са препоръките на ЕК за банките?

Комисията хвърля известна доза съмнение относно независимостта на процеса на прегледа на активите в банковата система
24 фев 2017 18:56, Екип на Bloomberg
1
Какви са препоръките на ЕК за банките?
Снимка: Reuters

Банковият сектор е стабилизиран, като са повишени капиталовите показатели, покритието на риска и ликвидността на системно равнище, става ясно от доклад на ЕК. В същото време в него са маркирани някои проблемни области, които са посочени като слабости както в банковия, така и в небанковия финансов сектор. Това коментира финансистът Борис Петров в ефира на Bloomberg TV Bulgaria.

По думите му докладът повдига и някои въпроси с неясен изход, свързани с изпълнението на набелязаните мерки и най-вече с попълването на капитала от двете банки, които показаха слаби резултати на стрес тестовете. ЕК посочва, че едната банка е системно важна, обясни финансистът. 

Като предизвикателствата в банковия сектор се посочват лоши бизнес практики, касаещи финансирането на свързани лица, и трудните за оценяване активи, които са все още налице в балансите на някои от кредитни институции, допълни Петров. 

Комисията хвърля известна доза съмнение относно независимостта на процеса на прегледа на активите в банковата система, коментира още той, допълвайки, че основната критика е насочена към липсата на публикуване на достатъчно подробни резултати от проведените стрес тестовете. 

Вижте повече във видеото на Bloomberg TV Bulgaria 


1
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари