Англичани, испанци, италианци... всички на зъболекар у нас

Чужденци се лекуват в страната ни, заради ниските цени
6 мар 2017 09:22, Петя Славова
17
Англичани, испанци, италианци... всички на зъболекар у нас
Снимка: архив, Reuters

Англичани, испанци и италианци идват у нас организирано от туристически фирми, за да лекуват зъби и да слагат зъбни импланти, да коригират зрението си, за операции и лечение на ортопедични проблеми.

Те предпочитат нашата страна не само заради високото качество на услугите, но и заради ниските цени, показват данни на Клъстъра за здравен туризъм в България.

Хубавото е, че това са здравноосигурени лица, за които плаща съответният здравноосигурителен или застрахователен фонд, а не социално слаби, обаяви пред "Монитор" председателят на клъстъра д-р Венцислав Стоев и уточни, че те пристигат с чуждестранни туроператорски фирми.

Повечето от тях идват определено за лечение и съвсем малка част се интересуват и от друг тип туризъм, като например музеи, природни, исторически и етнографски паркове, допълни д-р Стоев.

По данни на Клъстъра за здравен туризъм разликата в цените на медицинските и стоматологичните услуги в нашата страна и във Великобритания е близо 30 на сто, а с Швейцария - дори 80%.

В САЩ те са по-скъпи спрямо тези у нас с 80, а в Русия с 40 на сто. С 40% е по-евтино у нас и от Турция. Освен това във Великобритания за планово лечение се чака понякога и над шест месеца.

Дванадесет клиники от цялата страна към момента приемат задгранични пациенти чрез клъстъра. Те са в София, Пловдив, Бургас, Варна и Стара Загора. От болниците най-предпочитани заради високия стандарт на качеството, отличните специалисти и грижи са "Софиямед”, "Света Екатерина” и "Токуда”, посочи д-р Венцислав Стоев.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


17
Още по темата: зъболекарчужденци
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
15
3
 
0
 
! Отговори
дедо Ташунко преди 7 години
Мила госпожо Славова, разсмяхте ме от сърце! Това е статия, подходяща за Първи април. Човек от западна Европа трябва доста да е изпаднал финансово, за да "повярва" на български зъболекар! Не слагам всички под един знаменател, има и отлични български зъболекари, но 95 % от тях гледат само как да ти вземат парите. Услугата е няколко пъти по-ефтина, но некачествена. Български зъболекар - не, благодаря!
14
2
 
5
 
! Отговори
ууу преди 7 години
Това поръчкова статия ли е? За оправдаване на сега съществуващите цени наложени от зъболекарската мафия? Не ми говорете за англичани, а вижте българския стандарт на живот и ми кажете дали зъб металокерамика трябва да струва 200 лева.
13
3
 
0
 
! Отговори
до 13 преди 7 години
Стига с тез митове и легенди бре! кой нормален ще се върне в БГ да си прави операция, ти нещо си се объркал много...Тука си има застраховки и никой дори и не се замисля за подобна глупост. Това ще да е характерно за некой краен ***, дето бачка мияч в европа някъде и си ходи с голфа до БГ
12
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
ДА НЕ ГОВОРИМ ЗА БЪЛГАРИТЕ,ЖИВЕЕЩИ В САЩ И КАНАДА,КОИТО РЕДОВНО ИДВАТ В БЪЛГАРИЯ ЗА ОПЕРАЦИИ,ЗЪБОЛЕКАР...
11
4
 
16
 
! Отговори
Ани преди 7 години
Мой близък си дойде от Канада преди пет години и даде луди пари за уж най-доброкачествени импланти.Сега се кае жестоко, защото се налага да ги сменя и то в Канада ,понеже нашият скъпчия зъболекар го е прецакал с нискокачествен материал.
10
2
 
11
 
! Отговори
Good Save the Queen преди 7 години
Не е скъпо. Англия е £30 пломбата. Преди два дни ми я правиха. Зъболекарата ми е българка работеща в английска фирма. За децата до 16 г. е безплатно
9
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
иначе точно тези 3 държави плюс франция искат да ни отделят на друга скорост,продават си тук некачествените храни,смятат ни за втора ръка хора и искат балканите да станат бежански лагери.
8
2
 
22
 
! Отговори
Българин преди 7 години
На тях им е евтино, но за нас е почти невъзможно да си оправим зъбите.
7
4
 
8
 
! Отговори
пълни глупости преди 7 години
що ме разсмивате бре? за какво качество бълнувате и кой *** ще иде в БГ да си прави каквото и да е?
6
3
 
1
 
! Отговори
Nyakoya преди 7 години
До АнонименIzvinyavam se, che pisha na latinitsa, no nyamam kirilitsa na kompiytura. Az syshto jiveya i rabotya v Germania i do sega ne mi se e nalagalo da si plashtam za kakvato i da e yslyga pri zubolekar tyk (plomba,vadene na zub, chistene na zuben kamyk i dr.) . Moje bi tryabva da si smenite zybolekarya. Znaya, che se plashta za koronka, implant, proteza, no pak ne vuv vsichki sluchai. Maika mi e pensioner i nemskata zdravna kasa i poema naprimer protezata, koyato inache struva 1800 evro.
5
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
"здравноосигурени лица, за които плаща съответният здравноосигурителен или застрахователен фонд"Глупости. Никоя ЗК не плаща лечение на зъби в чужбина. Идват, защото процедурите не се поемат от ЗК. Една корона в Германия е 500-700 евро, за мост не ми се мисли. Пломби - само амалгама, освен на предните зъби. Ако искаш бяла, по 50-60 евро на стена на зъба, от собствения джоб. Самите импланти масово се поръчват по зъбната ти картина в китайска лаборатория за около 10 евро на корона.
4
4
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Не идват само заради цените, а заради качеството. И не става толкова въпрос за пломби, колкото за имплантология и естетична стоматология.
3
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
до 3Ще ти кажа.На всеки здравноосигурен пациент над 18г. след септември, октомври 2016г. се полагат годишно един преглед с доплащане 1,6лв+потр. такса и 3 манипулации /пломби или вадене на зъб/. Там за доплащане ще те излъжа.Пломбите по ЗК са с химиополомер или амалгама. Ако искаш фотополимер, има зъболекари, които не искат да правят отстъпка и просто не можеш да ползваш пломба по ЗК.Това е. А иначе всеки е свободен да иска, колко си иска.
2
3
 
17
 
! Отговори
!? преди 7 години
30% разлика , ако ще и 50% да са все таз , а каква е разликата в заплатите? В Испания ми взеха 40? за пломба , в бг 60лв . Отделно какви клинични пътеки има в България за зъболекари ?
1
7
 
4
 
! Отговори
СССР преди 7 години
А ти в СССР ли искаш още да си живееш ?

Спонсорирани публикации