Западните туристи отправят поглед към България

Ще успеем ли да ги върнем по родните туристически дестинации?
2 апр 2017 14:35,
51
Западните туристи отправят поглед към България
Снимка: Булфото

България си връща туристите от Западна Европа, които изгуби през последните години и все повече туристи от нови пазари припознават страната ни като туристическа дестинация. Това са тенденциите, които отчитат туроператори и хотелиери. По Черноморието очакват по-добър и по-дълъг летен сезон от миналогодишния. Прогнозите са броят на туристите и приходите да задминат изключително добрите резултати от 2016 г.

Туристите, които загубихме от Западна Европа през последните няколко години, сега отново се връщат у нас, посочват туроператори. „Записванията показват, че има ръст от 15% на всички пазари, с които работим. Германският, скандинавският и английският пазар също много добре записват тази година", коментира пред bTV Нина Чамова, туроператор.

Германските туристи се завръщат по българското Черноморие.

"Миналата година посрещнахме доста нови туристи, които преди това са ходили в Тунис, в Египет, в Турция. Припознаха България, по-скоро откриха България. На много от тях им хареса", посочи и Стоян Маринов от Варненската туристическа камара.

Заради добрите очаквания от бранша ще направят опит за удължаване на сезона, като обхванат и май и октомври.

"С общия наплив на туристи, които се очакват тази година, би трябвало да се повишат и заетостите в крилата на сезона", прогнозират хотелиери.

Според експерти сега е моментът да се промени негативният имидж на морските ни курорти като дестинация за алкохолен туризъм.

"Не може цялото Черноморие да бъде парти дестинация. Има си места, които са подходящи за тази цел, но е хубаво да помислим и за по-друга публика", посочи Стоян Маринов.

Високите нива на шум в курортите ни вечер обаче засега отблъскват от България по-платежоспособните туристи.

"За съжаление държавата се опита да регулира по някакъв начин контролът на този процес, но само на хартия засега и нищо действително не се е случило", отбеляза хотелиерът Емилиян Колев.

Министерство на туризма и Националния статистически институт (НСИ) преди дни излязоха с обобщени оценки, според които за последните осем години туризмът в България бележи устойчив ръст по всички параметри.

За периода 2009-2016 година приходите от туризъм са нараснали от 1,4 млрд. лева в началото на периода до 1,9 млрд. лева в края. Ръст е реализиран и по отношение на заетостта на базата, нощувките и туристите. За посочения осемгодишен период заетостта в хотелската база е нараснала значително – от 25 до близо 40 на сто.

Още бизнес новини четете в Investor.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


51
Още по темата: туризъм
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
46
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
И е нормално хотелиерите да реват за българи - ние ХАРЧИМ. За разлика от германците, които сядат 10 човека на една мас и си поръчват бутилка вино. Само че ние предпочитаме като плащаме, да получаваме нещо насреща. Тия глупости в евтината храна и високото качество у нас ги пробутвайте на някой друг - храната или е евтина, или е качествена. По-долу ми рекламират "великите" варненски ресторанти - ами пробвали сме ги - намерете си готвачи, буламач и аз мога да забъркам.
45
1
 
5
 
! Отговори
Кирил Софийски преди 7 години
Какво се има в предвид тук под "западни туристи " ?!?! Румънците ли ? И чии са тези анонимни фантасмагории ! Единственно достоверни са данните на НСИ и НАП ! Иначе нали се сещате кои нормален човек ще отиде в хотел и ще бъде обслужван от "персонал" работещ денонощно срещу 500 лева заплата !
44
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
За пет години в Гърция НИТО ВЕДНЪЖ НЕ СЕ РАЗБОЛЯХМЕ!!!!! НИТО ВЕДНЪЖ!!!!Допкато докато ходехме в 4-5 зведни хотели в България 5-7 дни повръщане/диария не ни мърдаха на цялото семейство.Говорете ми после, че тук било евтино. Аз си вземам отпуска не за да боледувам, а за да си почина.И странно, по времет на бай Тошо ходехме по 3 седмици на море и никой не се разболяваше. Какво ли се промени оттогава? Да не би ХЕИ да е спряло да си гледа работата?
43
6
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Западните туристи Аллах Акбар
42
3
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Булгария кючек аман машала каманите падат джагарага
41
1
 
5
 
! Отговори
Хм преди 7 години
Абе не че са толкоз умрели за нас,ама в доста традиционни за тях дестинации гърмят бомби и се стреля,а нали трябва да почиват някъде!Все пак,трябва да се подобри качеството,щото ако(?) отмине тая криза*,пак да идват.
40
6
 
14
 
! Отговори
nkavrakov преди 7 години
Миналата година бях на АхтополВ целия град имаше един магазин за риба .И то замразена.По заведенията беше трагедия и собствениците само се оправдаваха че едвам са намерили хора да им работят.Хората от съседните маси само се оплакваха от всичко .Това е Българското черноморие.По добре дайте същите пари или повече и отидете по Гърция
39
7
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
СЕЗОНА ВЕЧЕ ЗАПОЧНА. ОЧАКВА СЕ ДА НЕ СТИГНАТ МЕСТАТА ЗА ЖЕЛАЕЩИТЕ ДА ЛЕТУВАТ У НАС. ТОВА Е СТРАХОТНО И ОЗНАЧАВА МНОГО ПОВЕЧЕ ПАРИ В БЮДЖЕТА. БЪЛГАРИЯ ПОКАЗА,ЧЕ Е НА ПРАВ ПЪТ.
38
4
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Нормално! Все пак сме в Европа.
37
7
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Държавата се развива правилно,и това се забелязва от Европа.
36
7
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
СЕЗОНА ЩЕ БЪДЕ МНОГО ПО-СИЛЕН ОТ МИНАЛИЯ,А ТОВА МОЖЕ САМО ДА НИ РАДВА И ДА СЕ ГОРДЕЕМ,ЧЕ СМЕ БЪЛГАРИ. А АТОВА НЯМАШЕ ДА СЕ СЛУЧИ,АКО БЪЛГАРИЯ БЕШЕ ГЛАСУВАЛА ПО ДРУГ НАЧИН.
35
7
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Гоупости аз вече 21 години както не живея в Бьлгария и не отправям никви погледи ич не ми трябва хем сьм бьлгарин това спеуюкулации по темата има по важни работи типа баницата с айряна лукс след изборите
34
4
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
И наистина престанете да си плюете държавата!1. Ако сам не уважаваш себе си, никой друг няма да те уважава.2. Съотношението цена-качество на продукта, който България предлага е много добро!И това го казва човек, който е обиколил доста държави и курорти.
33
7
 
12
 
! Отговори
Бг преди 7 години
Аз много обичам да ходя в Албена, говорил съм със скандинавски туристи, много им харесва там и казват че по отношение на храната (разнообразно и богато меню) България е намбър уан! Харесва им на хората българската храна за ужас на троловете тук :) Има и такива хора :)
32
6
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
да разбрахме иронията и на коментарите
31
4
 
10
 
! Отговори
ЕДИН преди 7 години
Пирин,Родопите,Рила---само с един поглед виждаш три планини! Това го няма никъде другаде. Това е България! Черно море,Стара планина,Странджа---отново с един поглед виждаш три красоти! И това го няма никъде. А това е само една малка част от България. ЩЕ ИМА ТУРИСТИ,ЩЕ СЕ УВЕЛИЧАВАТ ДВОЙНО,ТРОЙНО И МНОГО ПОВЕЧЕ,ЗАЩОТО БЪЛГАРИЯ ПРОДЪЛЖАВА ДА БЪДЕ СТАБИЛНА ДЪРЖАВА. МОЖЕМ САМО ДА СЕ РАДВАМЕ.
30
1
 
8
 
! Отговори
True преди 7 години
Ot godina na Godina vse po-dobre za ujas na grackite I turski trolove.Imame neveroqtno krasivi planini,koito zaedno s moreto I lesniq dostap ni davat golqmo predimstvo.Prekrasna hrana.Za vseki po neshtoBezopasno.Za tova turistite vsqka godina stavat vse poveche s milioni.
29
6
 
7
 
! Отговори
мунчо преди 7 години
Ами нормално е да се увеличават туристите по черноморието ни...морето ни вече е кристално чисто,цените ни са ниски,базата е голяма ми много добра...защо да не се увеличават,ще се увеличават разбира се. Държавата отново е стабилна,пътищата до морето са само магистрали и то нови,туристически забележителности колкото щеш.
28
7
 
7
 
! Отговори
хммм преди 7 години
точно това щях да казвам и аз. Хора много ви се моля престанете за тия статии дали сме щели да върнем туристите по нашето черноморие, колко привлекателни за тях сме били и какви са очакванията тая година. На кого му пука за това? Трябва ли сега наистина да ни интересува как мутрите въртят пари по морето или как НАП ще обикаля за проверки тая година да пълни хазната от обикновените хора, защото те знаят къде да не ходят, знаят къде са ония с дебелите вратове, там може и бой да ядат...
27
3
 
12
 
! Отговори
карабас барабас преди 7 години
По-хубаво от България няма!