Белият дом с план за данъчна реформа в САЩ

Ще се понижи корпоративния данък до 15% от сегашните 35%
27 апр 2017 09:23, Петя Славова
3
Белият дом с план за данъчна реформа в САЩ
Снимка: архив, Reuters

Белият дом представи плановете на американския президент Доналд Тръмп за данъчна реформа - предложение, което финансовият министър на страната определи като "най-голямото понижение на данъците" в историята на САЩ, предаде CNBC.

Главният икономически съветник на Белия дом Гари Кон и Стивън Манучин обобщиха плана по време на брифинг в Белия дом. Като цяло той отразява обещанията на Тръмп по време на кандидат-президентската кампания, сочат документи, предоставени от администрацията.

Планът на Тръмп ще намали броя на данъчните ставки за облагането на доходите на физическите лица от седем на три, като най-високата е 35%, следват 25% и 10%. Към момента обаче не е ясно при какви прагове на доходите ще се прилагат различните ставки, съобщава Investor.bg.

Предвижда се и намаление на корпоративния данък до 15% от 35%. Ще бъдат премахнати данъчните облекчения с някои изключения като тези за ипотеки и дарения.

От Белия дом посочват също, че ще има "еднократен данък" върху трилионите долари, които корпорациите държат в чужбина. Размерът на този данък обаче тепърва ще бъде определен, обясни Манучин.

Планът предвижда премахването на данъка при прехвърлянето на наследството на починал човек. По думите на Кон този ход ще помогне на частния бизнес и американските фермери. Анализ на данъка обаче сочи, че той засяга само една много малка част от американците, отбелязва CNBC.

Манучин заяви също, че САЩ ще преминат към "териториална" данъчна система. Макар и към момента да не са предоставени подробности, подобни системи обикновено изключват по-голямата част или цялата печалба, която компаниите генерират в чужбина.

Манучин не даде отговор дали планът ще доведе до увеличаване на бюджетния дефицит на САЩ. Той коментира, че реформата "ще се изплати сама с растеж и намаляването на различните облекчения".

Още преди представянето на плана много демократи го разкритикуваха. Според тях реформата ще е в полза повече на корпорациите и богатите, отколкото на средната класа.

Повечето независими анализи на данъчния план на Тръмп от кандидат-президентската му кампания сочат, че той ще увеличи бюджетния дефицит с времето, дори след като се вземат предвид по-високите данъчни приходи в резултат на по-силен икономически растеж.

Още новини за бизнес, четете в Investor.bg


3
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
3
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Че той точно това обеща.
Да върне бизнеса в Америка.
2
0
 
1
 
! Отговори
Алекс преди 3 години
Хахаха, тия ще фалират още догодина бе. :)
1
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Какво стана?Май,малко по малко се изпълнява много от нещата които бяха обещани?Помнят ли,разни Пасита,Тома Томовци и др. знайни и незнайни плювачи да се смирят малко и да си посипят голите глави с пепел!