Шиене, изработка на бижута... Всеки шести работи у дома

Надомниците у нас са близо 430 000, повечето са жени
16 юни 2017 07:49, Василия Пейчева
6
Шиене, изработка на бижута... Всеки шести работи у дома
Снимка: pixabay.com

Всеки шести работещ се труди от вкъщи. Надомниците у нас са близо 430 хиляди, а според официалната статистика наетите в частния сектор у нас са малко над 2,5 млн.

В последните години намалява броят на наетите, а се увеличава броят на самонаетите от работещите вкъщи, като те представляват вече 70% от общия брой, обясни Виолета Златева, председател на Сдружението на надомните работници, пред "Монитор".

По думите й причината за това е промяната в Кодекса на труда, с която се регулира работата на самонаетите надомници. Също така голяма част от шивашките фирми изтеглиха своята дейност от България и затова намаляха наетите за работа вкъщи, обясни още тя.
Въпреки това има нужда от допълнителни регламентации, за да излязат тези хора напълно от сивия сектор, коментира Златева.

Основна част от работещите вкъщи са жени, като те са около 72% от всички надомници. Най-често се занимават с шиене на дрехи и ръчно изработени бижута.

Фризьори и тенекеджии пък са сред най-търсените майсторски свидетелства у нас. Това са масови професии, като сред тях попада и ключарството, обясни за изданието Иван Влаев, председател на Националната занаятчийска камара.


6
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
5
0
 
1
 
! Отговори
,,,***8888 преди 3 години
,,Дайте на хората прилична работа"......И каква по прилична работа да се даде на хората бе, другарю?Жените да боядисват стаи в нови блокове, като съветските другарки? Да работят само ,като келнерки в някой *** ресторант на мутра? Я......прочети например във Франция...колко жени работят у дома си..Това е бъдещето....заедно с роботите, а ти се клюцкай с руските жени...
4
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Това беше предсказуемо, както е предсказуемо какво ще стане след още няколко години ако не се премахнат многото и много тъпи закони, които отнеха бизнеса от обикновените хора и го оставиха в ръцете на олигархията.
Или.. по-скоро тя си го присвои с лобистки закони чрез купени законодатели. Сега иска да им работим без пари. Та... "големия" бизнес вече го ...
3
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
на Прасето кой новините... вервате ли му и в дирр тая "новина" я копнаха - явно е собственик и на сайтовете!
2
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Немога да си представя, бьлгарин тенекиждия!
Дайте на хората прилична работа! Защо са избягали работодателите? Ей там да се тьрсят кои са виновниците! Какви са тия пьнкарски истории, работа у дома!
1
0
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Всеки трети е вкъщи