Българският експорт през 2016 = ?23,6 млрд.

Това сочи анализа на Българската стопанска камара
21 юли 2017 19:22, Екип на Bloomberg
23
Българският експорт през 2016 = ?23,6 млрд.
Снимка: Reuters

Българският експорт през 2016 бележи абсолютен рекорд, като достига нива от €23,6 млрд. Така спрямо 2001 увеличението e четирикратно. Това се посочва в анализа на Българската стопанска камара, публикувано днес и цитирано от Investor.bg и Bloomberg TV Bulgaria

Според заключенията в анализа България се издига до 62-ро място сред износителите. Групите стоки с най-голям износ са електротехника и електроника, горива и електроенергия, машини и апарати.

Според данните стоката с най-голям стойностен обем в експортната ни листа е катодната мед въпреки спадащия износ и загубата на пазарни позиции. Следват леки горива, средно тежки горива, пшеница и медикаменти. Тази 5 стоки формират 15,1% от износа ни.

Сред водещите стоки, много голямо увеличение в пазарния дял (положителна разлика между нашия износ и вноса на партньорите ни) имат части за ел. табла – 36%, и биодизел – 205% (ръст на биодизел 2016/2015 – 495%).

Губещи, освен мед и горива, сред по-значимите стоки са: маслодаен слънчоглед, медни руди, и цигари.

Потенциалът за растеж, според International Trade Centre (ITC Geneva), e най-голям при фармацията, катодната мед, слънчогледовите семена, пшеницата, анодната мед, царевицата, рапицата и други продукти с ниска добавена стойност (с изключение на фармацията), посочват от БСК в своя анализ.

С какво сме най-успешни?

Стоките ни, подредени според мястото в световния износ, показват известна устойчивост. Има нов лидер: на първо място в света сме по износ на облекла и обувки с азбестови нишки. Единствен купувач е Полша, според българската статистика, но Полша не отчита внос от България на тази стока. Набира скорост износът на подсилени каучукови тръбопроводи и патешко месо. Кориандърът, в износа на който доста години бяхме на първо или второ място в света, бележи постепенен спад, основно за сметка на увеличен износ от Русия.

По експертна оценка, около 50% от износа ни се класифицира като прекомерно концентриран и без достатъчно диверсифицирани пазари, отчитат още от БСК. Тракторите, например, се изнасят почти изцяло за Румъния, но Румъния отчита двойно по-малък внос на трактори от България.

 

Вижте повече на Bloomberg TV Bulgaria. 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


23
Още по темата: износпазарен дял
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
19
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Носталгиците русофили умират от яд и продължават да повтарят опорната точка:-Ние нищо не произвеждаме.
18
0
 
2
 
! Отговори
Трак преди 6 години
Докато ревете някой бачка
17
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
А СУДЖУЦИ ИЗНАСЯМЕ ЛИ?
16
1
 
10
 
! Отговори
луди преди 6 години
Има нов лидер: на първо място в света сме по износ на облекла и обувки с азбестови нишки. Единствен купувач е Полша, според българската статистика, но Полша не отчита внос от България на тази стока.Може би защото азбестът е забранен от 70те години насам заради силната му токсичност и канцерогенност.
15
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
И при такива данни за миналата година, как това се е отразило на заплатите в тези производства? Или робовладелническите пориви се събудиха у някои?
14
2
 
9
 
! Отговори
шматка преди 6 години
До 1Ей няма да се научите бе.Каква е разликата между чужда и наша фирма.Да не би да си хванал нещо от парите на български бизнесмен.Не.Те са си негови а не НАШИ.Соц свърши.По тая логика какво хващат румънците от Дачия или чехите от Шкода.
13
4
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
най големият ни из нос е на работна млада ръка..и на капитали от фалирали банки.
12
3
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Филиалът на чужда фирма регистрирала дейност в България,ли?----------Да, що?Къв е проблема?Направи ти фирма и изнасяй.
11
7
 
8
 
! Отговори
растеж? преди 6 години
основно до сега се изнасяше скрап.двасет години.нарязани металорежещи машини и високотехнологично оборудване.от хим.промишленостсега вече всичко е ликвидирано ,вадят кабелите от соца с трактор из под земята.и жито ,твърдо,за качествена паста а внасят гмо за клисав хляб,евтин.печен на пара и с добавки да поема още вода и сол.
10
7
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Какъв експорт какво кисело зеле посред лято вееее?!КОЙ ви верва.Изнасяме горива????????Ниц бе Минке.Всичко е САМО по ДОКУМЕНТИ и възстановяване на ДДС.Всичко е КРАЖБА!!!
9
5
 
13
 
! Отговори
соцвиц преди 6 години
изнесли сме компютри.грешка ,компоти,ама били бомбаж и ги върнали..
8
11
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Български експорт?!?!?!?!И кое му е българското???Филиалът на чужда фирма регистрирала дейност в България,ли??И износът й български експорт ли е??Граби,граби,не му мисли,дедо Господ се е обърнал настрани...........
7
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До Анонимен 2Не меда,това не е пчелен мед,а медта!Има разлика!
6
1
 
21
 
! Отговори
експортен експерт преди 6 години
А защо не пишете колко ток се изнася по 0,5 евроцента киловата,а всички ние го плащаме до нормалната цена!?И кой гуши от тая работа!?
5
6
 
19
 
! Отговори
socialista преди 6 години
Нали *** ревяха, че износът бил 50 милиарда евро. И какво изнасяме: мед от канадска фирма, зърно от варненската трибуквена групировка, тоест нищо с добавена стойност
4
8
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Внасяме скрап и отпадъци от ЕС и после отчитаме износ.
3
11
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Балъкк златото е около 100 200 милиона. До 23 милиарда , знаеш ли колко е :))
2
11
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Бедна колония на ЕС и САЩ и изнася населението си, златото си и меда.
1
7
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Смот***на статия! Защо не посочат, колко от тези милиарди остават в България?