Вдигат заплатите в "Мини Марица Изток" с поне 100 лв.

Половината от увеличението ще е още тази година
21
Вдигат заплатите в "Мини Марица Изток" с поне 100 лв.
Снимка: архив, БулФото

Заплатите в "Мини Марица Изток" ще бъдат увеличени с 10% - с 5 на сто от четвъртото тримесечие на 2017 г. и с още толкова от началото на 2018 година.

На практика това представлява ръст от поне 100 лв. за ниските заплати, но за някои длъжности достига и надминава 200 лв, съобщават от КНСБ.

Първоначалното предложение на ръководството на фирмата е било за 5 на сто увеличение. По-големият ръст обаче е бил договорен с министъра на енергетиката Теменужка Петкова и с участието на президента на КНСБ Пламен Димитров и председателят на миньорската федерация Валентин Вълчев.

Въпреки трудностите заплатите в минната промишленост трябва да се увеличават, както навсякъде в страната, е заявил Пламен Димитров. По думите му миньорите имат право и трябва да получат своите поне 100 лв. върху заплатата, които синдикатът иска за всеки един работещ българин. Той е припомнил, че това е и едно от исканията на протеста на КНСБ, направен на 27 октомври 2017 година.

Това не е единственото предприятие в минно-добивната промишленост, където се вдигат заплатите, допълват от КНСБ. В "Каолин" заплатите са нараснали с 10 до 16 на сто, в зависимост от длъжността. Мярката отново е договорена със синдикатите.

В "Асарел Медет" увеличението е с 5 на сто, което означава поне 100 лв. на работник.
За сравнение през миналата година средната заплата на работещите в сектора е нараснала с 2 на сто, достигайки 16 527 лв. годишно. Това е с близо 5000 лв. над средното за страната, което е 11 534 лв., са отчели преди месец от минната камара. В минно-добивната промишленост работят 22 342 души.

 


21
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
16
1
 
11
 
! Отговори
Иван-работник в ММИ преди 2 години
И че в Мините взимаме с премиите средно по 1500 лв.за ненормалните условия на труд,а не по 3500 како се тръби по-медиите.Това защо не го отбелязвате бе МИШКИ
15
0
 
9
 
! Отговори
Иван-работник в ММИ преди 2 години
Защо не излезете пред хората и не им разясните за какво иде реч.МИШКИ!!!
Защо не договаряте евентуалните съкращения(които предстоят),с хубави обещетения и поне 1,5год.на борсата.Да ви кажа ли защо?-защото ще си загубите ПРИВИЛЕГИЯТА,не работата.Къде дават пари да пиеш по цял ден кафета и да пушиш цигари на топло.Защо се криете бе МИШКИ от хората?Това защо не го казвате бе МИШОЦИ?
14
1
 
11
 
! Отговори
Иван-работник в ММИ преди 2 години
Защо не изплюете камъчето,че предприятието си отива,че няма елементарни условия на труд,че няма материали и ръкавици,че от време на време няма вода за пиене,а трябва да си носим,за това че не се заплаща извънредния труд,както е по-трудов договор,а работим по-повече часове,че няма резервни части и помощна механизация.Това защо не го кажете бе мишоци,ами се лигавите и си мислите че хората са прости с вашите смешни и лъжливи 5-10%,които са за тримесечия.МИШКИ!!!
13
0
 
8
 
! Отговори
Иван-работник в ММИ преди 2 години
Стига сте лъгали бе мишки(става въпрос за синдикатите).Работа в Мини Марица Изток ЕАД-работя в производството.Никакви заплати няма да вдигате,защо лъжете бе мишки.Ще се вдигат тримесечията,което не значи,че ти вдигат щатната заплата-има разлика.Защото тримесечията преките ръководители ни ги режат-все има за какво да си наказан.Като ти сложат 2 минуса и взимаш едно няма нищо.Защо лъжете бе червеи такива.Гледате как да си запазите седянките и хубавите заплати.Защо не изплюете камъчето.
12
0
 
0
 
! Отговори
Стоян преди 2 години
До Анонимен
Май си спал с отвити крака и си сънувал ГЕРБ - сънища !!!
11
1
 
13
 
! Отговори
Койчо преди 2 години
Заплатите в Мини Марица изток са около 1200лв!!!!!! Даже В ТЕЦ2 не са 3800лв както се споменава тук. В Мините работник 1200лв, началник 2500лв.А ако някой мисли,че е много да дойде да види как се изкарват тези пари!!!!!Друг въпрос е,че % винаги е в ущърб на работника!
10
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Моите уважения към всички работищи в Стара Загора и региона които са извън комплекса Марица Изток. Трябва едно да се знае че една стотинка за заплата е извоювана от работещите в комплекса, било труд в тежки условия, стачки съпътстващи със трудности и тъпкане на човешкото достойнство. Искам да ви кажа че никой работодател няма да дойде сам да ви увеличи трудовото ви възнаграждение просто ей така. Сами каквото си постигнем ние рсботищете това ще е, не чакаме на подаяние.
9
2
 
7
 
! Отговори
анонимен преди 2 години
До Анонимен
За началник производствата е вярно, но работниците не получават толкова- някъде наполовина от това което си писал
8
2
 
10
 
! Отговори
mery преди 2 години
И после пак ще кажат че в Стара Загора е висока средната работна заплата, а в самия град се работи основно за минимални заплати! Да почнеш работа в Марица Изток даже като чистачка трябва да имаш солидни връзки!
7
1
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Искам да ми увеличат заплатата с 200 %. Толкоз.
6
2
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
И в ЛУКОЙЛ заплатите на работниците са над 2 800 лв.
Началниците в производството взимат около 4-5 000 лв.
Може да са руски, ама поне плащат доста прилични заплати като за БГ.
5
1
 
5
 
! Отговори
до 2 преди 2 години
Около 130 000 $ на годишна база, което дори в Калифорния си е приличен доход.
4
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Частни фирми са, могат да вдигат с колкото си решат.
3
13
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Мариците са собственост на руски компании, регистрирани в САЩ.
Руска собственост са, също като Лукойл.
2
3
 
7
 
! Отговори
Митко - любопитко преди 2 години
А в "Макси Марица Изток" колко ще е увеличението и докога ще е в долари ?
1
8
 
6
 
! Отговори
Туск преди 2 години
А, ти корко получаваш, бе, мърльо.