И български банки бият аларма за биткойните

Виртуалните валути включват заплахи за техните притежатели
24 ное 2017 22:20, Бойчо Попов
58
И български банки бият аларма за биткойните
снимка: Ройтерс

Европейският банков орган (EBA) и Работната група за финансово действие (FATF), които създават правила за противодействие на изпирането на пари и финансирането на тероризъм, алармираха банките за високите рискове, присъщи на виртуалните валути.

Те препоръчаха на банките да не купуват, продават или регистрират виртуални валути, наречени криптовалути, като bitcoin, onecoin и други, за своя собствена сметка, или за сметка на клиентите си. Преди седмица и Комисията за финансов надзор също предупреди инвеститорите за риска от загуби, ако правят вложения при първично предлагане на криптовалути, а Европейският орган за ценни книжа и пазари определи

търговията като високо спекулативна.

На сайта си Банка ДСК обръща специално внимание на клиентите си, че виртуалните валути включват заплахи за техните притежатели.

От кредитната институция припомнят, че криптовалутите бяха създадени по време на световната финансова криза от 2008 г. с цел премахване на някои рискове, който съществуваха в международните финансови системи. Но въз основа на опита от предходните години, се установи, че емитентите на виртуални валути обикновено не се контролират, защото не попадат в обхвата на надзорните органи на която и да е държава, поради което не подлежат на никакви правила или санкции.

Обикновено седалището на емитента е неизвестно и ако възникне проблем с валутата няма място за подаване на претенция (няма и правила за гаранция).

Обменният курс на криптовалутите е силно волатилен, като от първоначално нисък обменен курс достига екстремни нива, след което отново пада рязко, затова всеки, който инвестира в подобни видове валута всъщност участва в един вид хазарт.

Тъй като тези виртуални валути могат да бъдат закупени от платформа, специализирана за тази цел, няма гаранция и захранването на сметката на купувача с виртуалната валута.

Информационните единици, в които се съхраняват валутите, използвани за издаване и прехвърляне на валутата, са анонимни, съществува висок риск от изпиране на пари и финансиране на тероризъм, а маршрутът на средствата не може да бъде проследен.

От Банка ДСК информират, че вече има съобщения на сайта на Националния център за действие при инциденти в информационната сигурност за изнудвачи, които изискват откуп в България в bitcoin.

Като част от OTP Банка ДСК предупреждава своите клиенти, че виртуалните валути са свързани с високо ниво на риск, техните емитенти не подлежат на надзор от страна на централните банки, а ако не изпълнят задълженията си, няма кой да ги компенсира.

"Обръщаме внимание на нашите клиенти на факта, че нито Банка ДСК, нито членовете на банкова група OTP купуват, регистрират или продават виртуални валути и приемат поръчки за трансфер на виртуални валути", съобщава на сайта си финансовата институция, ръководена от Виолина Маринова.

Как стои въпросът с американските банки вижте в продължението на материала в Investor.bg


58
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
54
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Голям смях.....

Тези с биткоините не се интересуват от банките.

А тези, дето търкат билетчета нямат пари да сложат в банка.

Смех, смех.... ДСК май се плаши, че пенсионерите вместо да хвърлят по 5-70 хиляди лева през прозореца, сега ще си изтеглят 500-лева спестени и ще купят биткоини.....
53
0
 
0
 
! Отговори
Драги ми Смехуеко... преди 1 година
Биткойн над 9000 долара току що!!! ДСК нещо да каже? Кога ке падне? И ако ке пада, защо не пуснат къси!???
52
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Ако баба Гена получи 15000 лева от сина си в чужбина, ще я таксуват за този трансфер и след това измамниците ще знаят че тя има пари и само трябва да измислят начин да и приберат парите.
Ако баба Гена получи 1 биткойн от сина си в чужбина, ДСК не си получават тяхната такса а и измамниците няма информация че баба Гена има пари и не се занимават да търсят начин да и ги вземат ,а това е сериозна загуба на информация.
51
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Дск не търгува с виртуална валута, а защо издава виртуални карти заолигсрхията и не самоза нея. Защо пък да има монополна парите само в една пирамида. Дори и в Египед и по света пирамидите са хилади. Въпросът е кой клати Брейтуудската система и кой не е готов за това, което следва. Ако този вече мит на глинени крака рухне, дали ще могат даго заместят с нов, и къде ще се измести центъра на олигархията. Няма вечни постулсти имс вечни променливи.
50
0
 
1
 
! Отговори
до 49 преди 1 година
Вероятно си прав.Но съм сигурен че и ти можеш да го направиш.
Ако изгоря 50 лева , вече аз не съм собственик на тази сума, но парите не се губят.Просто ми е любопитно защо е така , а предполагам че ти като експерт на парите може да ми го обясниш. защо е така.
49
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До Анонимен 48
Опитай се да намериш някой който ЗНАЕ какво са това пари и да те ОГРАМОТИ
а разсъждения като долните запази за селската кръчма след 4та ракия.
48
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Защо расте цената на биткойна ,което е вид отворена валута?
1 Брехит- Стабилния британска лира , се пропуква и в момента не е ясно какво ще стане с нея.Не може да прогнозирате британската лира.
2 САЩ избира непредсказуем президент -което и прави долара непредсказуем долара.И него няма как да го прогнозирате.
3 Европа след леки сътресения от гръцката криза , брехит, и като завършек опита на Пучдемон да си основе държава, малки сътресения но и вече и нестабилно управление на германия - нестабилно
47
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До Анонимен 40
Не е честно но вие сами си избрахте Бойко Борисов а това е една от последиците.
Ако не виждате връзката между двете събития значи сте късогледи за събитията в тази жалка държавица.
46
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До Анонимен 41
Сам разбираш ли си какво казваш??
Колко глупав трябва да си за да плещиш такива безмислици?!

П.П. Тук не виждам дори един който да разбира за какво точно става дума.
45
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До наблюдател 42
Банките фалират но парите ти остават НЕЗАСЕГНАТИ ако знаеш КАК.
Но ти незнаеш, разбира се.
44
1
 
8
 
! Отговори
Криптофен преди 1 година
Банките не купуват,ама служителите на банки са най-активни на пазара защото са наясно с материята.
43
4
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Страха е голямо нещо. Още малко и биткойна ще го обвинят в магьосничество, че се е оскъпил многократно. Яд ги е и завиждат на успеха на монетата. Хората я купуват и ги е страх, че вече няма да са нужни банки. Затова се опитват да я сринат докато е още възможно. Ама биткойна не е просто стотинка, не е просто идея. Биткойна е най-вече стремеж, стремеж към освобождаване на човека от финансова зависимост от група алчни акули. И точно затова ще победи и никой няма да унищожи биткойна.
42
1
 
9
 
! Отговори
наблюдател преди 1 година
То пък щото като има гаранции не фалират банки.
41
3
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Ореваха орталъка, защото blockchain им преебава измамните схеми да продават повече, отколкото реално имат.

Ето ви прост пример:
При борсовата търговия със злато, собственика се сменя само на документ.

По тази причина всяко кюлче е продадено по 5-6 пъти вече. Това си е измама.
(Русия и Китай искат доставка, та преебават схемата).

Blockchain технологиите не позволяват такива трикове, защото всяка транзакция се записва и е публична. Т.е. дава гаранция, че търговията не надхвърля наличностите.
40
0
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
А,как банките дружно се разбраха да не дават лихва върху депозитите/спестяванията ? Печелят с парите на хората ,а не дават нищо -това честно ли е ?
39
2
 
20
 
! Отговори
pipo преди 1 година
Елате пиленца при банката, банката да ви клати, ама яко да ви скубе с таксички и комисионни, лихва през крив макарон ще вземете. Не се занимавайте с тези лоши криптовалути, където може и доста пари да се видите... ха-ха, хвана ги яко шубе банкерчетата, пазара расте с всяка минута и скоро може да останат с пръст у ***!
38
5
 
19
 
! Отговори
Miner... преди 1 година
"Преди 10 месеца инвестирах скромните 5000€ в крипто валути и вече състоянието ми е над 300 000 €" ...
Посмали малко Хасане, тук има хора дето се занимават от години с криптовалути, ставаш смешен...
37
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До Инвеститор 39
Ама как ще продаваш ???
Та това са новите световни пари.
Това е бъдещето.............на баламата.
Казах ти че от счетоводител до финансист разликата е ОГРОМНА.
Това че си прочел две книги не те прави умник.

П.П. А "онези" акции на чистача на обувки сега струват десетки милиони $.
36
2
 
8
 
! Отговори
Инвеститор преди 1 година
Нека ви разкажа една история.
На излизане от дома си Джон Морган основателя на JP Morgan отива при чистача си на обувки.Той се обръща към него и го пита-Г.н Морган Купих акции ,каква прогноза бихте дали? Джон Морган нищо не му отговаря но отивайки в офиса си нарежда да продадат всички акции които имат.Малко след това се случва и една от първите финансови кризи.Ще дойде време когато и най-големите скептици ще искат да си купят крипто валути и това ще е момента във който аз ще продам всичко!!!
35
5
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Тия с биткойните са пълен та..ша..к.
Батко Бърни (МадОФ) изрпраска куп народ с 50 МИЛИАРДА $ та тези с има да го гонят още 100 години.
Бате Бърни е ВЕЛИК
Бърни-Биткойн....все с Б започват. Явно баламите кълвът на Б.