Енергиен експерт: Няма натиск отвън за АЕЦ "Белене"

Руските технологии са сред водещите, обясни проф. Атанас Тасев
16 юни 2020 23:15, Анисия Иванова
15

България е бъдеща членка на Агенцията за ядрена енергия. Решението за членството ни беше взето от правителството в края на 2019 г. След подкрепата за страната ни от страните членки на АЯЕ предстои Съветът на ОИСР също да вземе решение.

Енергийният експерт проф. Атанас Тасев заяви пред "Денят ON AIR", че всички държави, които имат ядрени технологии, са подписали споразумение за безопасното им използване и разпространение.

"От 36 години България е член на Ядрения клуб. Имаше сериозно писмо на организациите, които използват ядрени технологии. То беше отправено към ЕК. В него те посочват, че постигането на "зелената" сделка и като краен ефект нулирането на емисиите от въглероден диоксид до 2050 г. трябва да се случи", коментира гостът на Ганиела Ангелова.
Атанас Тасев посочи, че проектът АЕЦ "Белене" ще стане факт и няма забавяне.

"В момента се уточняват процедурите във връзка с карантинните мерки в държавите. За да се даде старт на най-важната част от сделката, а именно - инвеститорите да се запознаят с информационните детайли. Те са подписали и протоколи за конфиденциалност. Реално са извървени всички стъпки. Освен тези, свързани с коронавируса, за да се стигне до този процес. Няма натиск отвън", обясни енергийният експерт пред Bulgaria ON AIR.

Според проф. Тасев руските технологии са сред водещите.

"Дори Тръмп си бе поставил за цел да отнеме предимството на Русия и Китай в тази област. Целият свят спря, но Русия продължи да развива технологии", отбеляза експертът.

Всички страни членки на Агенцията за ядрена енергия са подкрепили кандидатурата на България за членство от 1 януари 2021 г.


15
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
12
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Кой натиска угодно наведена глава.
11
2
 
4
 
! Отговори
Белене=КОРУПЦИЯ преди 1 година
Белене беше започната да се строи през 70-те години на миналия век още по времето на бай-Тошо. И защо не се построи тогава ако можеше да бъде печеливша? Белене вече повече от 45 години е музей на посткомунистическата КОРУПЦИЯ на червената върхушка, която открадна милиарди от бедния български народ !!! Руските под.логи обаче искат наново да съживят тази вече остаряла руска АЕЦ за да могат да крадат отново милиарди от бедния български народ. Ще допуснем ли отново това ?!?
10
1
 
5
 
! Отговори
Гоце открадна яко преди 1 година
Гоце(президентът) открадна яко по време на прехода и президенстването си и с част от тези пари, включително и от атомната централа Белене, Гоце подари хотел за 8 милиона на 20 годишния си син. Да са живи и здрави поддръжниците на БСП и АБВ, които се явяват наследници на Гоце.
9
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
АЕЦ Белене трябваше да заработи преди 27-28 години. Демократите завзели властта след 1989 година го спряха, което доведе до десетки милиарди загуби за България, вкл. загубите на външни пазари, което за България е много важно.
8
4
 
3
 
! Отговори
До всички отдолу преди 1 година
Добре де След като Русия няма технологии и Белене щяло да бъде скъпо , нека американците да построят още няколко въглищни централи !Хем са по-технологични , хем ужким по-евтино (колкото ТЕЦ овете в Марица изток) дето ще ги изплащаме доживотно . А държавата е длъжна да им изкупува мръсната енергия на цена каквато те кажат ?!
7
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
проф. Атанас Тасев посочи, че проектът АЕЦ "Белене" ще стане факт и няма забавяне, а капацитетът-вожд беше казал, че проектът АЕЦ "Белене" е една локва. проф. Атанас Тасев, не рискувате ли като противоречите на такъв непоклатим авторитет?
6
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Руските технологии са сред водещите, обясни проф. Атанас Тасев и формулировката му е максимално политкоректна. Истината е, че руските технологии са водещи. В Пиндостан ги ползват с готовност и не помислят за санкции.
5
3
 
4
 
! Отговори
334 преди 1 година
Пенсийо, кажи си комисионната, която ти дават руснаците!
4
3
 
5
 
! Отговори
БЕЛЕНЕ - НЕ ! преди 1 година
В доклада на БАН за атомната централа Белене бе посочено, че българската енергетика няма нужда от никакво ново Белене до 2035 г. Не трябва да забравяме, че АЕЦ Белене със закупеното руско оборудване ни бе натрапено и платено с парите на народа от проруската партия БСП. Така в атомната централа Белене бяха погребани и откраднати над 4 милиарда лева досега. Руските под.логи обаче искат нова АЕЦ за да могат да крадат отново милиарди от бедния български народ. Ще допуснем ли отново това ?!?
3
3
 
8
 
! Отговори
Алчен преди 1 година
Този Тасев няма наяждаме.....лъжи като разпран,но баницата АЕЦ Белене е примамлива.Какво от това,че само изплащането на разходите ще е 50 г.
2
5
 
8
 
! Отговори
проф. Атанас Тасев преди 1 година
"Дори Тръмп си бе поставил за цел да отнеме предимството на Русия и Китай в тази област. Целият свят спря, но Русия продължи да развива технологии", отбеляза експертът."Ясто е че този експерт е само експерт по русофилство.
1
4
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Страшни технологии развиват Русия и Китай, особено Русия. Единственото което развиха е да отраничат интернета за поданиците си само до определени от диктатора сайтове, а Путин изби рибата с технологията суверенен Интернет. Кръст на всички тези върхови технологи ще постави в най-скоро време големият русофоб Илон Мъск със ситемата от спътници Скайлинк, която ще заработи за САЩ и Канада още тази година. Тя слага край на усилията на Русия и Китай да ограничават информационно поданиците си.

Спонсорирани публикации