Германската компания "Костал" мести бизнеса си в Пазарджик

Корпорацията затваря заводите си в Словения и Словакия
30 юни 2020 21:53, Анисия Иванова
30
Германската компания "Костал" мести бизнеса си в Пазарджик
Снимка: Костал

Германската автомобилна корпорация „Костал“ затваря заводите си в Словения и Словакия и мести производството си в Пазарджик, това обяви кметът Тодор Попов на сесия на общинския съвет, съобщи БНР.

Кметът Тодор Попов уточни, че Пазарджик е предпочитан, заради по-добрите бизнес условия и липсата на административен рекет:

„Цялото им производство идва в Пазарджик. Плюс цялата логистика, в България, тук при нас. Работниците ще стигнат цифрата, най-вероятно, 5000 души,

В момента  автомобилната корпорация строи общежитие и комплекс за услуги в близкото до Пазарджик село Добровница. Там ще бъдат настанявани работници от чужбина, тъй като Пазарджик не може да отговори на нуждите от работна ръка на предприятието.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


30
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
16
1
 
4
 
! Отговори
икономист преди 3 години
До do 25А ти запознат ли си какво е това общежитие? Аз 4-ри години съм живял в такова, по времето когато бях студент. Това е една стая с тоалетна, в която живеят трима думи - студенти или работници(както в случая). Не бих казал, че тези условия за живот са нормални... Нормалното е, ако ти осигурят самостоятелен апартамент за теб и семейството ти или поне самостоятелна стая. Но за тези смешни пари, които ще дават като заплати, изобщо нямат интерес да създават подобни удобства на работниците си.
15
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Кмета да не се хвали, а да обясни защо заплатите на работниците не са тези които от "Костал" са смятали да плащат. Вярно ли е, че са такива (по-ниски) по негово настояване за да не бягали работещите в другите фирми.
14
1
 
11
 
! Отговори
do 25 преди 3 години
защото така се прави в цяла Европа!В Словакия например Самсунг, Фолксваген и всички сериозни фирми имат построени такива жилищни комплекси и хич не са лоши!За да работят качествено, хората трябва да имат нормални условия за живот и почивка. Не си запознат въобще
13
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
единствената причина чужда фирма да дойде в България е че с връзки може да си излива токсичните отпадъци където си иска, даже и в чешмите на вмирисаните безумни чалгаджии
12
0
 
6
 
! Отговори
икономист преди 3 години
До Анонимен 24Много е вероятно и при търговията с плодове и зеленчуци, да има такъв картел. Вече не можеш да си купиш качествен сезонен плод за под 3 лева килограма. Такъв картел със сигурност има и при мобилните оператори, които предлагат почти идентични цени, за предлаганите от тях услуги.
11
1
 
8
 
! Отговори
икономист преди 3 години
До Анти ГЕРБИ защо, след като искат "високо квалифицирана раб. ръка", ще им строят общежитие? Кой високо квалифициран работник, ще си остави хубавата работа(на която със сигурност му плащат добре, след като е със специална квалификация и умения) и ще дойде в България, за да живее на общежитие? Ясно е, че ще се търсят хора с елементарни технически умения, които обаче няма да могат да намерят само на територията на Пазарджик. Затова ще набират раб. ръка из цялата страна и съседните над държави.
10
0
 
3
 
! Отговори
икономист преди 3 години
Хубава новина, но като гледам как се свива напоследък автомобилният сектор, да не вземат сега, някои от вече установилите се у нас компании, да ни напуснат. Бих се обзаложил, че ще има и такива. А може и само да ограничат дейността си, съкращавайки работници.Интересното е, че въпросната компания, смята да затвори два свои завода, за да концентрира цялото си производство в един. Което означава, че и тях яко ги е налегнала кризата, и търсят още по-голяма оптимизация на производството.
9
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Ако имаше РАБОТНИци щяха до дойдат още повече инвестиции, но само с празни приказки пред бирата не става. Всички мои познати, които имат малко техническа грамотност от години работят на добри места , свестни заплати, културно отношение.
8
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Там ще бъдат настанявани работници от чужбина, тъй като Пазарджик не може да отговори на нуждите от работна ръкадано не докарат руснаци
7
3
 
1
 
! Отговори
Fena преди 3 години
До SichtpunktВинаги ми е било интересно следното: Как точно Ви набиват опорните точки?
6
1
 
3
 
! Отговори
Да, ама.... преди 3 години
До Анти ГЕРБДа ама като си *** е по-лесно!
5
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Пазарджик?? Може би имахте предвид Младост 10??
4
5
 
20
 
! Отговори
Анти ГЕРБ преди 3 години
"Там ще бъдат настанявани работници от чужбина, тъй като Пазарджик не може да отговори на нуждите от работна ръка на предприятието". А някои си фантазират за завод на Фолксваген. То в България безработни с лопати да ги ринеш, но прости. Хората искат високо кналифицирана работна ръка, а не талибани.
3
6
 
28
 
! Отговори
Стар набор преди 3 години
Една добра новина в тези тягостни коронни дни. Естествено, че 10% корпоративен данък са атрактивни и привличат чуждестранни инвеститори, дано повече да дойдат.
2
10
 
13
 
! Отговори
Филип од Филипополис преди 3 години
И от къде ще са тия чуждестранни работници, за които се строят общежития? От Виетнам и Бангладеш ли? Голяма далавера, няма що! Че даже се и хвалят с това!
1
4
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Браво !

Спонсорирани публикации