Заради пандемията ли? Намаляла е продажбата на водка в Русия

Според експерти обаче мнозина залагат на нелегалния алкохол
Обновена: 8 сеп 2021 13:41 | 8 сеп 2021 13:41, Красимир Ангелов
18
Заради пандемията ли? Намаляла е продажбата на водка в Русия
Снимка: БГНЕС

Продажбата на дребно на водка в Русия през първата половина на 2021 г. е намаляла с 4% в сравнение със същия период на миналата година и съставлява 344 млн. литра. Информацията по този въпрос е публикувана от бизнес изданието РБК, което се позовава на данни от Националната рейтингова агенция (НРА).

По данни на агенцията, в сравнение с първата половина на 2019 г., продажбата на водка е намаляла с 3%. Изследователската компания GfK, която отчита покупките на около 20 000 руски домакинства, е регистрирала по-значително намаляване на продажбата на водка с почти 8% в сравнение с първата половина на 2019 г., пише изданието, цитирано от БГНЕС.

Според същата компания, делът на домакинствата, купуващи водка, неизменно се снижава от 2016 г. насам. В същото време средното потребление на семейство остава стабилно – почти 6,5 литра водка годишно.

Според анализаторите на НРА, миналата година продажбата на водка е била подкрепена от пандемията: обявените неработни дни поради COVID-19 и увеличеното търсене на дезинфектанти допринесоха за увеличаване на продажбите. Така през първата половина на 2020 г. са продадени 360 млн. литра срещу 357 млн. литра за периода януари – юни 2019 г.

От НРА са на мнение, че за намаленото търсене определена „заслуга” имат мерките на държавното регулиране -  високите акцизи и ограниченията за търговията и рекламата.

С увеличаване на цената на водката нейното потребление спада, а търсенето се измества към нелегални продукти, пише изданието.

По информация на Съюза на производителите на алкохолни напитки, около 35% от концентрирания алкохол, който консумират руснаците, е произведен нелегално, тъй като в Русия се начисляват едни от най-скъпите акцизи в света.
 


18
Още от Водещи мобилна
COVID-19 разкри рисковете и слабостите на глобалната пазарна система
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
18
0
 
0
 
! Отговори
Дядо Коледа преди 2 седмици
След изригването на оня вулкан в Исландия затворил въздушния трафик направихме проучване за риск от вулганогенни частици.лично предупредих за увеличаване запасите на лечебни високо градусови напитки за лечение и профилактика вкл коняк,уиски,ракия,водка,грапа,цуйка. ДА се ползват кани за био гео химично пречистване на водата от КРАНА. Стотици милиони в Европа са тежко отровени. В Англия пречистват и медно отровни съединения от медни тръби
17
0
 
3
 
! Отговори
Кина преди 2 седмици
Не бе, правят си я сами хахаха - самогончики есть.
16
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
Това е контрапродуктивно: малко водка, много умрели от ковид, да?
15
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
Алкохолиците първи са измрели.
14
3
 
4
 
! Отговори
Щерю преди 2 седмици
Смятайте, колко потресаващо са бедни и мизеруват руснаците...
13
1
 
1
 
! Отговори
не трий коментара преди 2 седмици
До Споделен от Русия -Ей капацитет,само не казвай,че одеколона е по-евтин от водката.Но щом не пият белина срещу ковид ,като комбойците,няма страшно.Виж ги ти,загрижени що някой не пиел-смех.
12
2
 
5
 
! Отговори
Данко Харсъзина преди 2 седмици
Руснаците са обедняли още и не купуват акцизна водка а от нелегални производители или си варят сами.
11
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
PA QZ SI IZPIX RAKIQTA AMA PYK KOVID NE XVANAX
10
3
 
6
 
! Отговори
НЕ КУПУВАЙТЕ !!! преди 2 седмици
НЕ КУПУВАЙТЕ алкохол от държавните магазини !!! Преди рафинираха алкохол от дървесен спирт чрез химически реакции, но днес спиртая който използват го произвеждат от нефт !!! Това което дуржавата продават за алкохол е химия която ви убива по-бързо и от най-нискокачествената, пълна с ацетони и дабилни смоли селска пърцуца
9
1
 
10
 
! Отговори
УжасТ преди 2 седмици
Ето това вече е Трагична новина.
8
5
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
До 5 Повярвай ми, ние жулим ракия много повече.
7
7
 
12
 
! Отговори
българин преди 2 седмици
Няма друга причина , освен ако е станала по-скъпа ! Няма страшно , братушките веднага превключват на бояршник или одеколон ( ако все още има ,,тройной") !
6
2
 
9
 
! Отговори
Споделен от Русия преди 2 седмици
опит за най-евтиния начин за фракционна дестилация на одеколон(работи само при минусови температури):взема се железен лост,единият му край се поставя в приемния съд,другият му край се държи наклонен под 70-80 градуса и откъм горния край на лоста започва да се излива по него одеколон.Лостът е студен,ароматичните масла от одеколона полепват по него,а спиртът се стича в приемния съд.След края на акта лостът се поставя в огън,маслата изгарят и той се почиства,изстудява и пак е готов.
5
4
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
Жyлят яко самогона рушняците!
4
4
 
15
 
! Отговори
Джо преди 2 седмици
Нямат пари тия и наблягат на самогона и препаратите за чистене на вана!
3
7
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
Православни ценности, сър
2
5
 
18
 
! Отговори
ссср преди 2 седмици
не е заради пандемията , пари нямат хората . путин са това не им дава пари , за да не пиянстват . загрижен е за здравето им:) те па пият одеколон .
1
6
 
13
 
! Отговори
А какво е преди 2 седмици
потреблението на препарати за вана,тройной одеколон и тенджери под налягане за добиване на самогон?