Заради пандемията ли? Намаляла е продажбата на водка в Русия

Според експерти обаче мнозина залагат на нелегалния алкохол
Обновена: 8 сеп 2021 13:41 | 8 сеп 2021 13:41, Красимир Ангелов
18
Заради пандемията ли? Намаляла е продажбата на водка в Русия
Снимка: БГНЕС

Продажбата на дребно на водка в Русия през първата половина на 2021 г. е намаляла с 4% в сравнение със същия период на миналата година и съставлява 344 млн. литра. Информацията по този въпрос е публикувана от бизнес изданието РБК, което се позовава на данни от Националната рейтингова агенция (НРА).

По данни на агенцията, в сравнение с първата половина на 2019 г., продажбата на водка е намаляла с 3%. Изследователската компания GfK, която отчита покупките на около 20 000 руски домакинства, е регистрирала по-значително намаляване на продажбата на водка с почти 8% в сравнение с първата половина на 2019 г., пише изданието, цитирано от БГНЕС.

Според същата компания, делът на домакинствата, купуващи водка, неизменно се снижава от 2016 г. насам. В същото време средното потребление на семейство остава стабилно – почти 6,5 литра водка годишно.

Според анализаторите на НРА, миналата година продажбата на водка е била подкрепена от пандемията: обявените неработни дни поради COVID-19 и увеличеното търсене на дезинфектанти допринесоха за увеличаване на продажбите. Така през първата половина на 2020 г. са продадени 360 млн. литра срещу 357 млн. литра за периода януари – юни 2019 г.

От НРА са на мнение, че за намаленото търсене определена „заслуга” имат мерките на държавното регулиране -  високите акцизи и ограниченията за търговията и рекламата.

С увеличаване на цената на водката нейното потребление спада, а търсенето се измества към нелегални продукти, пише изданието.

По информация на Съюза на производителите на алкохолни напитки, около 35% от концентрирания алкохол, който консумират руснаците, е произведен нелегално, тъй като в Русия се начисляват едни от най-скъпите акцизи в света.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


18
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
16
0
 
0
 
! Отговори
Дядо Коледа преди 2 години
След изригването на оня вулкан в Исландия затворил въздушния трафик направихме проучване за риск от вулганогенни частици.лично предупредих за увеличаване запасите на лечебни високо градусови напитки за лечение и профилактика вкл коняк,уиски,ракия,водка,грапа,цуйка. ДА се ползват кани за био гео химично пречистване на водата от КРАНА. Стотици милиони в Европа са тежко отровени. В Англия пречистват и медно отровни съединения от медни тръби
15
0
 
3
 
! Отговори
Кина преди 2 години
Не бе, правят си я сами хахаха - самогончики есть.
14
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Това е контрапродуктивно: малко водка, много умрели от ковид, да?
13
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Алкохолиците първи са измрели.
12
3
 
4
 
! Отговори
Щерю преди 2 години
Смятайте, колко потресаващо са бедни и мизеруват руснаците...
11
1
 
1
 
! Отговори
не трий коментара преди 2 години
До Споделен от Русия -Ей капацитет,само не казвай,че одеколона е по-евтин от водката.Но щом не пият белина срещу ковид ,като комбойците,няма страшно.Виж ги ти,загрижени що някой не пиел-смех.
10
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
PA QZ SI IZPIX RAKIQTA AMA PYK KOVID NE XVANAX
9
1
 
10
 
! Отговори
УжасТ преди 2 години
Ето това вече е Трагична новина.
8
5
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До 5 Повярвай ми, ние жулим ракия много повече.
7
7
 
12
 
! Отговори
българин преди 2 години
Няма друга причина , освен ако е станала по-скъпа ! Няма страшно , братушките веднага превключват на бояршник или одеколон ( ако все още има ,,тройной") !
6
2
 
9
 
! Отговори
Споделен от Русия преди 2 години
опит за най-евтиния начин за фракционна дестилация на одеколон(работи само при минусови температури):взема се железен лост,единият му край се поставя в приемния съд,другият му край се държи наклонен под 70-80 градуса и откъм горния край на лоста започва да се излива по него одеколон.Лостът е студен,ароматичните масла от одеколона полепват по него,а спиртът се стича в приемния съд.След края на акта лостът се поставя в огън,маслата изгарят и той се почиства,изстудява и пак е готов.
5
4
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Жyлят яко самогона ***!
4
4
 
15
 
! Отговори
Джо преди 2 години
Нямат пари тия и наблягат на самогона и препаратите за чистене на вана!
3
7
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Православни ценности, сър
2
5
 
18
 
! Отговори
ссср преди 2 години
не е заради пандемията , пари нямат хората . путин са това не им дава пари , за да не пиянстват . загрижен е за здравето им:) те па пият одеколон .
1
6
 
13
 
! Отговори
А какво е преди 2 години
потреблението на препарати за вана,тройной одеколон и тенджери под налягане за добиване на самогон?

Спонсорирани публикации