Прогноза: Скокът на цената на тока - неизбежен и рекорден

Каква е причината и може ли да се противодейства на тенденцията?
Обновена: 22 сеп 2021 20:51 | 22 сеп 2021 20:45, Веселина Йорданова
207

Рекордно скъп ток ще плащаме тази зима, прогнозират експерти. Очакванията са скокът на цената на електроенергията за бизнеса да се отрази и на домакинствата през зимния сезон.
Още по темата
Увеличението на цената на електричеството е неизбежно. Цените у нас са отражение на тези в Европа и държавата засега няма механизми да противодейства, предаде Bulgaria ON AIR.

"Нищо не можем да направим. Ако бяхме разумни като нация и преди няколко години си бяхме построили АЕЦ "Белене", сега щяхме да имаме уникален инструмент, за да поддържаме цената по-ниска. И да правим колосални пари", посочи енергийният експерт Явор Куюмджиев.

Причината за ръста в цената са "зелените сертификати". Такива се издават на производители за всяко месечно произведено количество електричество от възобновяеми енергийни източници.

"Аз ги наричам рекет под формата на емисии. "Зелените" се използват като параван. Отзад стоят огромни финансови институции. Тази алчност  изпреварва възможностите на бизнеса", коментира енергийният експерт Васко Начев.

По-високите цени за домакинствата се очаква през първата половина на следващата година, което ще доведе и до инфлация.

С колко - гледайте видеото!

 


207
Още от Водещи мобилна
Ценови шок: Скокът при природния газ - безпрецедентен, докога?
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
183
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
Дайте парите за панели, после не ме търсете повече. Но нали няма как да стане искате да ме доите доживот!
182
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
Какви са тия смешни експерти, от Белене токът, който щеше да излиза е на минимум 50ст. KW. Друг е въпросът, че с тецове проектирани 1938-***, нещата няма да станат. Европа им даде повече от 10 години време, но никой не си мръдна пръста, а сега ох.
181
0
 
4
 
! Отговори
Дано преди 3 седмици
настоящата ситуация, да светне в главите на политиците напиращи всичко да стане на ток и солари, че като премахнат енергийния микс или изкуствено създат натиск върху различните горива ще доведе до подобна спекула и абсурдни цени. Това е само предупреждение, какво предстои, ако Европа продължи по този път. Накрая ще започнем да се радваме на Глобалното затопляне, защото няма да имаме възможност да се отопляваме.
180
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
АЕЦ Белене, та АЕЦ Белене. Пак щяха да го направят така, че да печелят всички други,но не и държавата, а ние да плащаме. Това е ГЕРБ, ДПС, ВМРО, БСП и всички останали. Газопроводът да не би да вкарва пари в бюджета, а се платиха милиарди.
179
1
 
3
 
! Отговори
НикогаПовечеСДС-Чума преди 3 седмици
"Кой не скача е червен!Четиридесет години стигат!"Помните ли!?Наскачахте ли се сега!?По Бай Тошово време нямало бананЕ.Сега има,яжте!
178
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
*** за зеления рекет!
177
0
 
6
 
! Отговори
БАИКО преди 3 седмици
ако тия празно тиквници беха построили белене сега и бълха няма да ни хапе но умника от банкя затърка българия .много крадлив му6еник излезе.
176
10
 
1
 
! Отговори
Б.ЕКСКРЕМЕНТИЧ преди 3 седмици
РАСИПААААХ ДЪРЖАВАТА ЗА +/-4 МАНДАТА. ЩЕ ВИ ПЛАЩАМ СМЕТКИТЕ
175
6
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
Това е "промяната" на Чорапа с юмручето и балъците, които му се кeфят...
174
9
 
6
 
! Отговори
БИСТРИШКИ ТИГЪР преди 3 седмици
АЗ ЩЕ ВИ ПЛАЩАМ СМЕТКИТЕ С КЮЛЧЕТАТА
173
10
 
5
 
! Отговори
Д-Р ИСНЯ ОТ БАНКЯ преди 3 седмици
АЗ ГИ РАЗБИРАМ НЕЩАТА - ЗА ТОВА НЯМАМЕ БЕЛЕНЕ
172
10
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
Тъй значи...Я извикайте Баце да даде още едни 3 милиарда на руснаците, и да затваряме тая държава окончателно.Голям рев за Белене... Нали всички видяхме как Баце построи газопровод за кефа на Русия и Сърбия...А сега се питайте в каво финансово положение е са Булгаргаз и БЕХ? Е.....вече знаете защо се стигва до тук. Някой трабва отново да плати сметката, на зависимостта ни от Русия...
171
4
 
4
 
! Отговори
ТЛЪСТАКА ТУЛУП преди 3 седмици
АЗ СЪМ ЕДНО МЕКО НЕЩО КОЕТО ХОРАТА ИЗВАЖДАТ ОТ ЧЕРВАТА СИ ЕЖЕДНЕВНО.....
170
3
 
2
 
! Отговори
славянин преди 3 седмици
Рекорден скок на всичко, задължително бодене с отрови, какъв мислите че ще е резултатът от тази ''грижа'' на глобалната власт за нас!? Глобална кървава саморазправа с нея!
169
8
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
От АЕЦ Белене някой друг щеше да направи пари, защото се предвиждаше договор за постоянна цена за 30 г. напред. Даже щяхме да се набутаме.
168
4
 
8
 
! Отговори
1 преди 3 седмици
ГЕРБ нали ги няма вече,сега какъв е проблема?!
167
0
 
11
 
! Отговори
реалист преди 3 седмици
По-лесно ще е да кажете,кое не поскъпва тези дни
166
1
 
6
 
! Отговори
пияница мистик преди 3 седмици
До Реалист === Ама това правителство е сложено от Фигуранта да направи всичко възможно той да бъде преизбран. Ти сериозно ли си мислиш, че някой политик го е грижа за народа? Ахахахахахахаха....наивник :))) Оправяй се сам, както аз си оправих живота и вече политиката ми е само хоби. Кой ще е на власт ми е все тая, пари имам и за хиперинфлация като по Виденов, просто защото кеша в касетката ми е в евро и долари, по-голямата част в криптовалута
165
1
 
12
 
! Отговори
Реалист преди 3 седмици
Време е временното правителство да погледне към енергетикат и "зелената" джендерастия които откак се помня надуват цените ежегодно, че и по два пъти на годината.
164
0
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
Интересно е Кирето и Славито какво ще кажат за тока и какво ще направят за народа