Скъпият ток е проблем, но опасността е липсата на кадри

Новите ковид мерки са напълно закъснели, смята Пламен Цонев
21 окт 2021 22:30, Анисия Иванова
12
Скъпият ток е проблем, но опасността е липсата на кадри
Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

“Ние не сме енергоемко предприятие и не плащаме чак толкова голяма сметка за ток. Но когато тази неголяма сметка се покачи 2 или 3 пъти, тогава вече имаме сериозен проблем. Миналата година в този период сме плащали 8000 - 9000 лв., а сега последната ни сметка между 25 000 и 30 000 лв. Става дума за 3 пъти увеличение на цената.” Това заяви Пламен Цонев, директор на "Пролет" ЕООД и член на борда на директорите в оставка на Българската асоциация за текстил, облекло и кожи (БАТОК), в ефира на предаването “Бизнес старт” с водещ Христо Николов.

Фирмата на Цонев се занимава с производството на дамски чанти и аксесоари.

Той каза, че основният проблем в текстилната индустрия е, че няма желаещи да се занимават с такъв тип дейност и продължава да не се намират. Цонев посочи, че само в неговото предприятие има 30 свободни работни места. Автоматизацията е възможна, казва той, но този процес ще отнеме поне 5-10 години.

"Средно на месец произвеждаме 15 - 20 000 артикула. Миналата година ни излизаше по 70-80 стотинки на единица цената за електроенергията. Сега възлиза някъде около 2.50 лв. на изделие”, обясни той.

Продуктът на “Пролет” ЕООД е предвиден само за износ в чужбина. Въпросът е, че заради високите сметки за ток фирмата на Пламен Цонев трябва да вдигне цената на своя продукт, която средно между 12 и 20 евро, с приблизително 6 до 10%, за да компенисра загубите от електроенергията. За сметка на това неговите партньори искат цената на продукта да бъде смъкната, защото все още пазарите не са възстановени и няма много клиенти.

"Сметката за тока обаче, колкото и да е висока, не е най-големият проблем. Над 70% е увеличението в цената на всякакви спомагателни материали, които са нужни за производството на нашите стоки.”, допълни той.

Цонев заяви, че е има притеснение относно склоността на неговите партньори да приемат новите по-високи цени на неговите стоки.

Бизнесменът коментира и новите ковид мерки, като ги определи за закъснели.

"В моята фабрика дадохме възможност на работниците да се ваксинират и от над 300 човека персонал се ваксинираха 30. Причината е, че по медиите решиха да се правят на демократични и даваха поле за изява на хора, които отказаха гражданите от идеята за ваксината.”

Цонев е на мнение, че контролът върху мерките е фиктивен и обвини политиците за здравната и енергийната криза в България.

Целия разговор вижте във видеото Bloomberg TV Bulgaria

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


12
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
11
0
 
2
 
! Отговори
Димитровград преди 2 години
Защо не каже колко заплата нето дава,а реве за кадри,за 650-700 лв колко персонал ще намери.
10
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Незнам коя съвременна икономика може да работи в условия на режим на тока, колкото до кадрите, образователната система на ГЕРБ е произвела достатъчно много нискоквалифицирани полу-грамотни работници които ще станат, стига да не избягат и те навънка. Даже и те разбират в какъв клозет живеем.
9
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Хахаха! Май се задават масови фалити!Или вдигате заплатите сериозно, подсказка 5% не е сериозено увеличение или скоро ще си работите само с любовниците (докато не им писне и не ви напускат) и с родата.Вече познавам един такъв тарикат. Имал 30 камиона, обаче само 5 човека персонал и се жалваше, че всичко заминали за чужбина и сега той и брат му трябвало да изпълняват поръчките, за да не си загубят клиентите. Аха, май доста се беше вкиснал.
8
1
 
7
 
! Отговори
Продължавайте преди 2 години
така и ще обучавате шимпанзета да ви работят..
7
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Какави кадри нямате? От небето наготово ли да ви паднат? Защо не ги обучавате? И до днес има големи райони в страната ,където има над 50% безработица, поради липса на работни места, взимате хората, обучавате ги, устройвате ги на добре платена работа с договор и толкова!
6
1
 
8
 
! Отговори
бг народа е търпелив преди 2 години
В България имаше обучени кадри на много високо ниво,но сринахте икономиката на България след 1989 година,много хора участваха в това,включително и мутрите имат вина,защото рекетираха всичко и дори малките начинаещи бизнеси закриха,често заплати не им плащахте на работещите или им плащахте мизерни заплати,често при лоши условия на труд или извънредни часове,които дори не плащахте и хората избягаха,а на други места се обособи безработица от 50% до 80%,селата изреваха от банди,роми и се обезлюдиха
5
1
 
6
 
! Отговори
демократ преди 2 години
До Анонимен Всеки ще прави каквото си иска. Ако трябва и с оръжие в ръка! Свърши тая с феодалния комунизъм и феодалната демокрация. Задава се калъчката!
4
0
 
6
 
! Отговори
чужд преди 2 години
До БГзатова аз съм скъсал с "българския бизнес" още 1996!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
3
2
 
4
 
! Отговори
Да бе! преди 2 години
'медийте' отказали хората да се боцнат? Хайде бе - по 24 часа на ден само пропаганда за боцкането (защото това не са ваксини!) тече! То не са лекари, спортисти, артисти, колхозници, политици - всички само са "ползите" от боцкането говорят! Е това е "демокрацията" явно!
2
0
 
27
 
! Отговори
БГ преди 2 години
Няма кадри, щото не давате пари. Затова хората отиват в чужбина, защото не им се подиграват с труда. Благодарение на бизнеса, в България има бедни работещи. Не е заради Бойко, Радев или Нинова, а заради т.нар. Бизнес. Вечно ревящи, че няма кой да им работи за жълти стотинки...
1
5
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
на толкова прoст народ - демокрация не му требе.да марширува в казармата и да му смъкват по сто ризи от гърба - е това най му отива.