Бизнесът иска работещ парламент, нямало значение кой е шеф на НС

БНБ посочва като основен проблем липсата на инвестиции от фирмите
Обновена: 21 окт 2022 10:25 | 21 окт 2022 10:25, Камелия Цветанова
13

"В последните дни видяхме две официални макроикономически прогнози. На БНБ е 0,1% за икономически растеж през следващата година, Министерството на финансите даде 1,5% прогноза. Прогнозите показват, че в следващите години икономическият растеж ще бъде нисък, което резултира спрямо дейността на бизнеса, показва какъв ще е ефектът от работата на бизнеса", коментира икономическият съветник на Българската стопанска камара Щерьо Ножаров в студиото на "България сутрин".

Той уточни, че БНБ  посочва като основен проблем липсата на инвестиции от фирмите - те нямат средства да реинвестират в дейността си, да закупят ново оборудване за ремонти, патенти, лицензи. А причините са високите цени на суровините, енергийните ресурси, повишаващите се заплати.

"По данните на МФ минималната работна заплата ще запази същото ниво през 2023 г., но се предвижда увеличение на заплатите в публичния сектор с 9%, в някои ведомства - с 42%, ще има увеличение на средната работна заплата. Така че в никакъв случай не говорим за замразяване на доходите", заяви Ножаров пред Bulgaria ON AIR.

Експертът посочи, че служебното правителство е създало 8 работни групи, в които участват синдикати, бизнес, академична общност. Гостът изтъкна, че има резултати, но те трябва да минат през парламента, за да бъдат оформени като нормативни актове.

"Това не може да стане без работещ парламент, в какъвто и да е състав и председател.  Бизнесът не се интересува от конкретиката, но очаква работещ парламент, който да обсъди тези въпроси", каза още Ножаров.

И очерта исканията на бизнеса - да бъде поставен в конкурентна среда, съобразно неговите конкуренти в ЕС и на Балканите. Ножаров даде като пример цената на енергията на спот пазара в Испания и Португалия, където е с 60% по-ниска от България.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


13
Още по темата: парламентбизнес
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
13
0
 
0
 
! Отговори
АмАН от партиици преди 1 година
ДА се провери каква роля са играли спец институтите на ЦК НА БКП за създаване на ДОКАЗАНО ПРЕСТЪПНИ ГРУПИРОВКИ МАСКИРАНИ КАТО ПАРТИИ ОТ 1988 досега..НАпомня се че власта в Българяи е окупирана от опасни след 9 юни 1923.Същите правят няколко преврата вкл на 9 Септември 1944..Същите имитират демокрация след 1923 ..
12
0
 
0
 
! Отговори
ЗА КАКВО ИМ Е преди 1 година
Какъв работещ парламент съставен от представители на НАРоЧНО СЪЗДАДЕНИ ДОКАЗАНО ПРЕСТЪПНИ ГРУПИРОВКИ МАСКИРАНИ КАТО ПАРТИИ ВКЛ ГЕРБ<ДПС<СДС<БСП и други..Ще го ползват както и досега за указаконяване на нагло престъпни проекто наредби обезпечаващи ограбване на милиарди и ликвидация на БЪлгарите в България..Спец службите имали досиета на всички партии кой ги е създал с каква цел,какви щети с ананесли какви милиарди са ограбени чрез тях..вкл по отработени схеми през министерства и ведомства.
11
0
 
0
 
! Отговори
Albi преди 1 година
Естествено че ще иска, да налапат нова помощ а за клиентите всичко на двойни цени с намалено качество и грамаж.
10
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Иска, защото трябва някой да им гласува нови помощи, т.е. иска лапачката да почне/продължи
9
0
 
4
 
! Отговори
1 преди 1 година
Т.е. не с екраде и следователно бизнесът им страда, че тия иначе за нищо не стават.
8
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
В качеството си на какъв дава мнение и наклон как да се развива България въпросният"експерт"Щерьо Ножаров?
7
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Народът пък иска бизнеса да плаща европейски заплати, няма значение как!
6
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
РЕВАТ КАТ ВДОВИЦИ ЖАЛКАТИТЕ... ДАЙТЕ НИ ОПРАВЕТЕ НИ...бИЗНЕСМЕНИ ПФУУУ!
5
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
През 2022 година средната заплата в България ще надхвърли 1700 лева което означава автоматично минималната да стане поне 850 лева,директива заложена от ЕС която родният бизнес трябва да изпълни,запазването на старата МРЗ от 710 лева трябва да бъде забравено и коригирано през 2023 година!
4
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
За какви инвестиции говори тоя ??? Инвестиции трябваше да има по бойково време . Сега срещу криза трябва да задържим съществуващия бизнес а не да инвестираме. В Германия цената на тока е много по голяма от България . Кво иска ,,бизнеса,, Испания направи своя южен поток . Тръба с Африка . Ние подарихме тръбата на Ердоган. Испанската дезирфикация включва само една тръба . Техния южен поток. Защо наща не го направи нашия ???
3
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Наемниците на работодателите по цял ден не се отлепят от екраните и производителността е нулева. Дайте на бизнеса парламент, че загива.
2
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
"бизнесът"искал парламент,ама разбира се нали някой трябва да му гласува и даде помощи на въпросният "бизнес" досега родните червени робовладелци си прибраха близо 15 милиарда лева,ама виж когато стане на въпрос за вдигане на заплати и минимално възнаграждение се правят на улави!
1
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Български феномен - Бизнесът не може да бачка без работещ парламент.