Шофьорите в Европа не "бръснат" задните колани

Най-много от нарушителите са мъже на възраст до 40 г.
8 май 2015 12:45,
17
Шофьорите в Европа не "бръснат" задните колани
Снимка: Ford

Шофьорите в страните от ЕС не карат пътниците, возещите на задните седалки, да използват предпазни колани. Това показва проучване, резултатите от които бяха публикувани от изданието Autocar Professional.

Въпреки че поставянето на всички колани в автомобила за държавите от Евросъюза е задължително от години, то се игнорира сериозно от водачите и пътниците. Проучването на Ford е проведено в 7 държави – Белгия, Франция, Италия, Германия, Испания, Румъния и Великобритания.

Резултати показват, че правилникът се нарушава от 84% от румънците. Следват Италия с 56% и Испания с 39%. Средният процент за държавите от ЕС е около 30%. Любопитното е, че най-често законът не се спазва от мъжете шофьори на възраст до 40 г. Близо 50% от тях не карат пътниците в колите да си слагат коланите. След тях се нареждат юношите и дамите до 24 г. При тях процентът е 21.

През септември миналата година на територията на ЕС е била организирана мащабна акция по проверка за използване на предпазни колани. Само за един неделен ден са били установени 95 000 нарушители, което прави около 500 души на час.

В същото време проучване на Европейския съвет по безопасност на движението показва, че само за 2012 г. предпазните колани са спасили живота на 8600 души, пострадали при катастрофи. Година по-късно само на магистралите на страните от ЕС са загинали 1900 човека, като 60% от тях не са ползвали предпазни колани.

Още новини с автомобилна тематика четете в Automedia.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


17
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
11
0
 
4
 
! Отговори
Луд с Мотика преди 8 години
Само си спомнете жестоката катастрофа в Пловдивско. Близначките са били на задната седалка и явно без колани. Събираха ги по асфалта. Ако имаха колани, може би нямаше да се блъскат из купето и после да изхвърчат от колата. Щом е сложен там този колан, от производителя, значи трябва да се използва. Тези които произвеждат коли, разбират повече от вас и затова са монтирали предпазни колани. За да ги използвате а не да драскате глупости
10
0
 
3
 
! Отговори
Луд с Мотика преди 8 години
До адъЩото при евентуална катастрофа, въздушните възглавници с нищо няма да попречат да не изхвърчиш през челното стъкло, затова се слагат коланите. При преобръщане на колата с висока скорост, можеш да изхвърчиш я през вратата я през стъклото, кажи ми ако нямаш колан с какво ще ти помогне въздушната възглавница?
9
8
 
2
 
! Отговори
адъ преди 8 години
Защо в кола оборудвана с 4 и повече въздушни възглавници пак сте длъжен да слагате колан? Докога така?
8
4
 
3
 
! Отговори
адъ преди 8 години
До вергилАз НЕ се занимавам с разследване на катастрофи, НО смятам, че позата от коланите си е чист хазарт в зависимост от начина на удара. Ако ударът е страничен тогава коланите определено са вредни. Виждал съм смачкана странично седалка - беше станала 10-15 сантиметра, а шофьора изхвърлен на съседната седалка оцеля. Ако беше с колан, и той щеше да е 10-15 сантиметра широк.Това, което наистина спасява са въздушните възглавници, не коланите.
7
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
и тогава простата сметка ще покаже, че тези 100 души са около 67%, докато 70те са 70%. Тоест е по-вероятно да умрете ако катастрофирате с колан.Естествено е възможно числата да са други и съответните изводи също.
6
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
От 1900 човека, загинали 60% не са сложили колан, а 40% са загинали въпреки, че са сложили колан. Тоест извода е, че е почти все тая дали ще сложиш или не колан.Данните са силно манипулативни и показват каквото си искат.За да има смисъл трябва да се сравнят приблизително подобни катастрофи в които някои хора са с колан, други не. И тогава ще може да се каже от 250 души катастрофирали със скорост 70км/ч 100 са носили колан и 70 от тях са умрели, 150 не са носили и 100 от тях са умрели.
5
3
 
7
 
! Отговори
ко40 преди 8 години
пенев, ти си супер тъпо пърче. как може с такива *** българия да тръгне в правилната посока
4
1
 
27
 
! Отговори
бръсни бръс-бръс преди 8 години
И вас никой не ви бръсне вече за сериозна медия !!!!!!!!!!
3
1
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
НЕ! на тъпите заглавия.
2
1
 
13
 
! Отговори
до 1 преди 8 години
Хахахахахахахаххххааааааааааааааа-а-аааа!
1
3
 
30
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
На мене така си ми харесва задния колан- необръснат и леко набол.