Skoda произведе милионния си Superb

Юбилейният автомобил е сглобен в завода в Квасини
12
Skoda произведе милионния си Superb
Снимка: Skoda

Компанията Skoda произведе милионния си автомобил от модела Superb. Юбилейната машина бе сглобена в завода в Квасини, Чехия. И въпреки че моделът представлява донякъде преобразен Volkswagen Passat, той има забележителна история.

Първият Superb, носещ означението 640, става факт още през 1934 г., като в него за пръв път чешкият производител използва 2.5-литров V8 двигател, генериращ 55 к.с., както и задвижване 4x4. Заедно с тях на модела се е монтирало и подобрено независимо окачване. До 1939 г. са произведени не повече от 201 бройки, а до 1949 г.- 2500. След това обаче проектът е замразен.

Чак през 2001 г. Superb отново влиза в производство, като именно тогава се появява първото поколение на сегашния модел. До възаждането на автомобила се стига, след като собственикът на Skoda - концернът Volkswagen AG, решава да използва за основа модела си VW Passat B5.

От първото поколение на модела са продадени 136 100 автомобили до 2008 г., след което на пазара се появява Superb Mk II. От новият наследник са продадени общо 618 500 бройки до края на 2015 г. Тогава стартира и производството на вече третото поколение, от което досега има продадени около 250 000 автомобили.

Въпреки че най-успешният модел на компанията е Octavia, Superb заема важно място сред гамата на Skoda. Наскоро чехите потвърдиха, че Superb ще бъде първият техен модел, който ще бъде оборудван с хибридна система. Това ще стане факт през 2019 г.

Още новини от света на автомобилите четете в AutoMedia.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


12
Още по темата: Skoda
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
11
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Браво!
10
2
 
1
 
! Отговори
шкода преди 6 години
Когато са правели шкода Хитлер още не е можел да рисува кръгчета а камо ли костенуркиЕдин от пионерите в автомоболостроенето се стопи до една емблемаСЕАТ също е в групата на VWНемците са го подкарали като Капалъчарши.Лепят емблеми
9
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До шкодаУмний, знаеш ли рождената година на "Шкода"? А на VW?
8
1
 
1
 
! Отговори
Щирлиц преди 6 години
До шкодаСеат го има същото.
7
8
 
3
 
! Отговори
шкода преди 6 години
Умре някъде през '90- теСега има VW със залепена емблема на шкодаНаглоста стига до там че UP го има във вариант Шкода и VWЕдно към едно
6
8
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Чудесни автомобили, но едно нещо мен дразни. За тия бензинки тяхните си трябва малко по специална газова уредба което разбира се я оскъпява. Уфф че значи!
5
1
 
29
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
VW няма как да се уплашат, защото Skoda е тяхна. Един и същ софтуеър имат автомобилите - апропо същият е и в Ауди, Ламборджини и Бентли...Последните имат повече екстри , но базата е една и съща...Хората са различни, аз си купувам Шкода и съм доволен, германец си купува VW с по-висока цена, по-скъпа подръжка и също е доволен, Има хора, на които им се плаща повече и искат да изпъкват, те си купуват Бентли и също са доволни...А чехите летят защото "матряла" им е различен от нашия (за съжаление)!
4
11
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Чехия не върви напред, лети напред! Колите са чудесни, семпли, здрави, качествени. Запада или по-точно WV се уплашиха защото масово се предпочитат Шкоди. Цената е с 1/3 по-ниска а качеството е добро. А ние, ние тънем в тинята два пъти, задава се Трето потъване. Отново се връща Лъжеца на века и от България нищо няма да остане.
3
3
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
А Великата стена в Ловеч пред фалит.
2
1
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Миналата година и аз им помогнах с една бройка Superb III Combi и съм доволен от избора си. Не е тузарски авомобил, но много стабилен, удобен и издражлив
1
2
 
29
 
! Отговори
Гладен преди 6 години
Западна Европа имала интерес в бившия соц. лагер да нямало икономика и производство. Ама май само в България им провървяло.