Неграмотни българи с шофьорски книжки от Кипър, Белгия…

Има страни от ЕС, в които няма образователен ценз за водачите
2 юли 2018 08:50, Златко Желев
34
Неграмотни българи с шофьорски книжки от Кипър, Белгия…
Снимка: архив, Булфото

Зачестяват случаите, в които при проверки шофьори представят книжки, издадени в Кипър и Белгия, съобщиха пътни полицаи от Сливен.

Едно от обясненията е, че напливът за книжки от тези две страни в ЕС се дължи на факта, че там не се изисква някакъв минимален образователен ценз за бъдещите водачи.

В нашата страна законът изрично поставя праг пред кандидат-шофьорите да имат завършено поне основно образование.

"Става дума за лица, които са пребивавали в посочените държави и са се явили на курсове там. Тъй като документите са издадени от страни в ЕС, като се върнат, ги подменят без никакви пречки с български свидетелства за управление", коментираха още служители на реда, цитирани от "Труд".

Кандидатите с основно образование, които се явявали на тестовете за книжка в Сливен, умеели да четат и да пишат, но им липсвала функционална грамотност. В редица случаи не можели да свържат въпросите в теста с отговорите, защото нямали елементарни познания.

Със сигурност неграмотни граждани няма как да станат шофьори с професионална категория заради по-ситната цедка при обучението и изпитите им, казаха от автомобилната администрация.

"От 2016 г. сме оборудвали специализирана стая, в която тестовете бяха качени на таблети. Правят се и снимки на кандидатите", обясниха те. Имало е само два, и то – неуспешни опита, за измама на изпитващите.

В първия случай кандидатът се явил с фалшива лична карта, а във втория – в копчето на ризата на кандидата била монтирана миниатюрна камера.


34
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
27
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Карам кола от 18 години и ниямам образование листовки истори сичко знам че дане би образованието вози колата или човека ия кара чудите се кви закони да слагате после защо караме бес книшка отиваи те Вав кипар бес проблем ще искараме каишките си защо там нияма закон за ващо образование цивилизовани хора сте циял живот ще има корупция Вав България нема да се оправи и още 100 години само закони аиде да има закони че да сорт да сабират пари от народното сабрание
26
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Грамотни? Образовани? Попитайте работещите в учебно заведение как се взема удостоверение за завършен клас в България.
25
3
 
5
 
! Отговори
ceneto преди 2 години
тоест от ДАИ се оплакват, че им умира далаверата и някои трябва да вземе мерки ...
24
3
 
4
 
! Отговори
Andreshko преди 2 години
Престъпление е издаването на шофьорски книжки на неграморни лица. Те не могат да четат указателните табели написани на кирилица или латиница. За лица с книжки издадени от други страни,трябва да минават тест върху теорията,защото законите за движение по пътищата не са 100% еднакви,макар и да са страни от ЕС.
23
5
 
0
 
! Отговори
иронията преди 2 години
"с шофьорски" или "СЪС шофьорски"? Статия за неграмотни българи, написана от неграмотни ***
22
3
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Това че за шофьорска книжка на запад не се търси образование е съвсем нормално. Книжките се изкарват много трудно и още по-трудно могат да се купят. Също така и много лесно се отнемат ако се наложи. А в България всичко може. Я дайте статистика за избилите се нашенци - образованите! Още, щом е изкарал книжка в ЕС няма как да не се признае в БГ.
21
3
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
В чужбина съм. Тук има възможност за изпит на няколко езика. Българска от ромски произход ще се яви на изпит тук. Няма дори основно образование. Родила е на 14 г. Като е била на 20 тръгва из Европа, оправя се доста добре на няколко езика, доста по-добре от българи с висше и шофьорска книжка. За образоваността съм, но когато можеш да попълниш листовките без корупция, значи си грамотен нали така?
20
1
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
То на държавното кормило като че ли сме сложили грамотни! С една прочетена книга ставаш премиер и доктор по всички науки!
19
9
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Книжката не кара колата имам познати вишисти които определено имат много бавно и опасно шофиране така че учените карат много по лошо факт
18
2
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Цялата Пещерска махала /и не само там а и в цяла България/ са с купени книжки. 90% процента от ц.....е не могат да четат и пишат. Кой си затваря очите и кой прибира парите.
17
3
 
9
 
! Отговори
1 преди 2 години
За България,може да са неграмотни,да не владеят български език,но в Кипър,се явяваш на изпит,на английски,в Белгия на френски,така че ,на такива хора,не можеш да кажеш неграмотни.
16
3
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
За да си кадърен шофьор не ти трябва да си образован, а да си възпитан. Изверги има навсякъде, карат все едно са на рали. Като искате високи скорости и рискови маневри, отидете на някоя писта. Масово се кара без да се спазва дистанция, с превишена скорост и с резки маневри и ускорение, целящи да покажат раздразнението на водача. А това раздразнено поведение се провокира предимно от някаква безумна дреболия от сорта на бавно тръгване на зелено, каране с по-бавна скорост заради ограничението и т.н
15
8
 
6
 
! Отговори
A. преди 2 години
До **** Браво! Коментарът Ви е написан много грамотно - прекрасен пример за българщина! Странно откъде идва това голямо самочуствие на българина - не се ли оглеждате наоколо и не виждате ли абсолютната мизерия, която ви заобикаля? Мизерия във всяко едно отношение - духовно и физически....
14
5
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Защо мислите, че са им истински книжките?
13
1
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
А че то у нас и книжки не са нужни дори човек да кара кола! Това пък показва, че нашата държава е най-либералната в света. Що ма..нговци карат автомобили, че даже на камион съм виждал. Да не смятате, че имат висше ображование и курсове по кормуване, завършили с успешен изпит? Всичко може у нас. Е, да, вярно, че само за някои, но пък вижте колко свободна и демократична е държавата ни! Престъпници се разхождат спокойно навън, хора без час курс си карат с години МПС необезспокоявано..Какво искате?
12
4
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До ****

Много лесно!
Отиват с придружител - най-често "патрона"/чорбаджията им (или някой дето поназнайва езика), който ги е уредил с документи за работа и престой + рушвет.
11
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До пипи дългото чорапче

Точно това приказвам от няколко петилетки!

Обявиха ме за лигла и някакъв "съединител" ми се кани, че щял да ме "дава на ***".
Още е не е рабрала раята, на къде отиват нещата.
10
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
в Европа е практика в новините да се делят на ... само за пример: шведи и шведски граждани. Всички разбират разликата, няма проблем с БХК производни. Интелигиетна работа.
9
6
 
11
 
! Отговори
Пипи преди 2 години
Тия от КАТ станаха за подигравка в цел свет - в Кипър може у нас не! Вземете се в ръце бе хора. Тук ни скъсвате задниците от изпити, листовки, курмувания, безумно надути цени на курсовете....а в Кипър ..книжка без проблем. Всъщност и у нас, когато става въпрос за *** - взимат книжки без проблеми. Сега транспорта като вземе регистрацията - *** ще се напълнят с новорегистрирани коли..теглени от коне. Хи - хи.
8
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
само да попитам, кой си сменя ЕС книжката с българска?
аз не познавам такива хора, и едва ли има такива хора, един път изкарал немска,белкгийска, австрийска книжка си караш в бг с нея без да ти пука. При постоянно пребиваване има задължение за подмяната й с българска, но няма методика (и начин) по който КАТ да разбере, че си в нарушение.