Неграмотни българи с шофьорски книжки от Кипър, Белгия…

Има страни от ЕС, в които няма образователен ценз за водачите
2 юли 2018 08:50,
34
Неграмотни българи с шофьорски книжки от Кипър, Белгия…
Снимка: архив, Булфото

Зачестяват случаите, в които при проверки шофьори представят книжки, издадени в Кипър и Белгия, съобщиха пътни полицаи от Сливен.

Едно от обясненията е, че напливът за книжки от тези две страни в ЕС се дължи на факта, че там не се изисква някакъв минимален образователен ценз за бъдещите водачи.

В нашата страна законът изрично поставя праг пред кандидат-шофьорите да имат завършено поне основно образование.

"Става дума за лица, които са пребивавали в посочените държави и са се явили на курсове там. Тъй като документите са издадени от страни в ЕС, като се върнат, ги подменят без никакви пречки с български свидетелства за управление", коментираха още служители на реда, цитирани от "Труд".

Кандидатите с основно образование, които се явявали на тестовете за книжка в Сливен, умеели да четат и да пишат, но им липсвала функционална грамотност. В редица случаи не можели да свържат въпросите в теста с отговорите, защото нямали елементарни познания.

Със сигурност неграмотни граждани няма как да станат шофьори с професионална категория заради по-ситната цедка при обучението и изпитите им, казаха от автомобилната администрация.

"От 2016 г. сме оборудвали специализирана стая, в която тестовете бяха качени на таблети. Правят се и снимки на кандидатите", обясниха те. Имало е само два, и то – неуспешни опита, за измама на изпитващите.

В първия случай кандидатът се явил с фалшива лична карта, а във втория – в копчето на ризата на кандидата била монтирана миниатюрна камера.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


34
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
25
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Грамотни? Образовани? Попитайте работещите в учебно заведение как се взема удостоверение за завършен клас в България.
24
5
 
7
 
! Отговори
ceneto преди 5 години
тоест от ДАИ се оплакват, че им умира далаверата и някои трябва да вземе мерки ...
23
5
 
4
 
! Отговори
Andreshko преди 5 години
Престъпление е издаването на шофьорски книжки на неграморни лица. Те не могат да четат указателните табели написани на кирилица или латиница. За лица с книжки издадени от други страни,трябва да минават тест върху теорията,защото законите за движение по пътищата не са 100% еднакви,макар и да са страни от ЕС.
22
7
 
1
 
! Отговори
иронията преди 5 години
"с шофьорски" или "СЪС шофьорски"? Статия за неграмотни българи, написана от неграмотни ***
21
6
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Това че за шофьорска книжка на запад не се търси образование е съвсем нормално. Книжките се изкарват много трудно и още по-трудно могат да се купят. Също така и много лесно се отнемат ако се наложи. А в България всичко може. Я дайте статистика за избилите се нашенци - образованите! Още, щом е изкарал книжка в ЕС няма как да не се признае в БГ.
20
5
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
В чужбина съм. Тук има възможност за изпит на няколко езика. Българска от ромски произход ще се яви на изпит тук. Няма дори основно образование. Родила е на 14 г. Като е била на 20 тръгва из Европа, оправя се доста добре на няколко езика, доста по-добре от българи с висше и шофьорска книжка. За образоваността съм, но когато можеш да попълниш листовките без корупция, значи си грамотен нали така?
19
3
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
То на държавното кормило като че ли сме сложили грамотни! С една прочетена книга ставаш премиер и доктор по всички науки!
18
11
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Книжката не кара колата имам познати вишисти които определено имат много бавно и опасно шофиране така че учените карат много по лошо факт
17
4
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Цялата Пещерска махала /и не само там а и в цяла България/ са с купени книжки. 90% процента от ц.....е не могат да четат и пишат. Кой си затваря очите и кой прибира парите.
16
5
 
12
 
! Отговори
1 преди 5 години
За България,може да са неграмотни,да не владеят български език,но в Кипър,се явяваш на изпит,на английски,в Белгия на френски,така че ,на такива хора,не можеш да кажеш неграмотни.
15
5
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
За да си кадърен шофьор не ти трябва да си образован, а да си възпитан. Изверги има навсякъде, карат все едно са на рали. Като искате високи скорости и рискови маневри, отидете на някоя писта. Масово се кара без да се спазва дистанция, с превишена скорост и с резки маневри и ускорение, целящи да покажат раздразнението на водача. А това раздразнено поведение се провокира предимно от някаква безумна дреболия от сорта на бавно тръгване на зелено, каране с по-бавна скорост заради ограничението и т.н
14
10
 
7
 
! Отговори
A. преди 5 години
До **** Браво! Коментарът Ви е написан много грамотно - прекрасен пример за българщина! Странно откъде идва това голямо самочуствие на българина - не се ли оглеждате наоколо и не виждате ли абсолютната мизерия, която ви заобикаля? Мизерия във всяко едно отношение - духовно и физически....
13
7
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
Защо мислите, че са им истински книжките?
12
3
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
А че то у нас и книжки не са нужни дори човек да кара кола! Това пък показва, че нашата държава е най-либералната в света. Що ***..нговци карат автомобили, че даже на камион съм виждал. Да не смятате, че имат висше ображование и курсове по кормуване, завършили с успешен изпит? Всичко може у нас. Е, да, вярно, че само за някои, но пък вижте колко свободна и демократична е държавата ни! Престъпници се разхождат спокойно навън, хора без час курс си карат с години МПС необезспокоявано..Какво искате?
11
6
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До ****Много лесно!Отиват с придружител - най-често "патрона"/чорбаджията им (или някой дето поназнайва езика), който ги е уредил с документи за работа и престой + рушвет.
10
4
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
До пипи дългото чорапчеТочно това приказвам от няколко петилетки!Обявиха ме за лигла и някакъв "съединител" ми се кани, че щял да ме "дава на ***".Още е не е рабрала раята, на къде отиват нещата.
9
3
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
в Европа е практика в новините да се делят на ... само за пример: шведи и шведски граждани. Всички разбират разликата, няма проблем с БХК производни. Интелигиетна работа.
8
8
 
12
 
! Отговори
Пипи преди 5 години
Тия от КАТ станаха за подигравка в цел свет - в Кипър може у нас не! Вземете се в ръце бе хора. Тук ни скъсвате задниците от изпити, листовки, курмувания, безумно надути цени на курсовете....а в Кипър ..книжка без проблем. Всъщност и у нас, когато става въпрос за *** - взимат книжки без проблеми. Сега транспорта като вземе регистрацията - *** ще се напълнят с новорегистрирани коли..теглени от коне. Хи - хи.
7
3
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 5 години
само да попитам, кой си сменя ЕС книжката с българска?аз не познавам такива хора, и едва ли има такива хора, един път изкарал немска,белкгийска, австрийска книжка си караш в бг с нея без да ти пука. При постоянно пребиваване има задължение за подмяната й с българска, но няма методика (и начин) по който КАТ да разбере, че си в нарушение.
6
18
 
2
 
! Отговори
Шопо преди 5 години
Щом са издръжали екзамено,да джиткат брутчедите,бе...