Три нарушения на пътя – без книжка за цели 2 години. Дали?

Предлагат младите шофьори да шофират само с придружител
Обновена: 24 сеп 2018 19:29 | 24 сеп 2018 15:15, Златко Желев
129
Три нарушения на пътя – без книжка за цели 2 години. Дали?
Снимка: архив, Булфото

Опитните водачи да остават без книжка при три нарушения, направени за 2 години – това е едно от предложенията за промяна в изцяло новото законодателство за пътното движение.

Те ще губят контролните си точки и ще трябва отново да се явяват на изпит при следите провинения на пътя: минаване на червено, недаване на предимство на пешеходна пътека, влизане в насрещното, шофиране в аварийната лента или с над 50 километра в час в населените места и разбира се – сядане зад волана с алкохол и наркотици.

Още по темата

При младите шофьори за първи път се въвежда задължителен придружител през първите 6 месеца след взимането на книжка.

Ще им е забранено да возят пътници от 22 ч. до 6 сутринта и няма да имат право да карат мощни коли.

"Придружителят, ако има едни вредни навици и ги предаде на новия водач, какво се получава, едно голямо нищо. И това няма да има ефект", смята инструкторът Димитър Мишев.

"Когато караш с някой, който има опит, той би трябвало да ти помогне в различни ситуации, да те посъветва по какъв начин да реагираш", заяви пред bTV Настимир Ананиев.

"Новите водачи, поне първите месеци, трябва да управляват единствено и само сами. За да разчита на себе си, за да не се подвеждат по глупостите на другите", коментира на свой ред Красимир Георгиев, председател на АКАБ.

От Асоциацията предупреждават още, че всеки собственик на златен талон вероятно ще отговаря на изискванията за придружител, без значение дали е сядал зад волана в последните години или не.

До края на септември вътрешното, транспортното и регионалното министерство трябва да са готови с новите текстове, които да бъдат гласувани от депутатите.
 


129
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
90
3
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
А кога ще започнат да контролират мотористите? Или те са просто извън закона?
89
2
 
16
 
! Отговори
Skk преди 9 месеца
Как се минава неволно на червено! Отговарям, има кръстовища в софия където в час пик не можеш никога да минеш на зелено, ама никога особено при завиване.
88
2
 
14
 
! Отговори
Дред преди 9 месеца
Ключът от бараката дали не е в курса...като количество и качество??дали инструкторите са читави? Кой ги проверява колко знаят и могат?и дали курсът да не е екстремно дълъг-3 до 6 месеца...
87
1
 
20
 
! Отговори
Бг.реалност преди 9 месеца
Без книжка за цели 2ве год.?
И ?
Реалноста в абсурдистан позволява да си караш и газиш хора и без книжка.
Спират те,пишат ти акт и ти си продължаваш да си караш без книжка.
Убития мъж във Варна е мъртвото доказателство за това.
86
0
 
3
 
! Отговори
... преди 9 месеца
AKAБ = ACAB ? :O случаеност ?
85
8
 
5
 
! Отговори
Ju преди 9 месеца
Как ще спрът нарушителите на пътя- ами като бръкнат в джоба на нарушителя. Да ваведът плащането на 20% от щетата да се плаща от виновния, а другите 80% от от застрахователя. Така ще внимават шофьорите - това е единствения варянт.
84
3
 
30
 
! Отговори
Тошо преди 9 месеца
Айде нови гадости пак за сметка на редовият шофьор !!! Ами на онези карикатури като "Габриела " от Пловдив какво наказание ще има : потупване по рамото и усмивка пред строя нали ??? Не помня къде точно го видях но във Щатите имали само няколко знака , а не като нас стотици и все противоречащи си. Как да спазваш ограничение при условие , че знакът е обвит от бръшлян и само ппроизводителят му знае какъв е той . И както шофираш по "магистралата " със 130/140 и изведнъж знак 60 щото имало отбивка .
83
0
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Аман от ***...тези не разбраха че не санкциите а тяхната неизбежност ще решат проблема...Минаване на червено и недаване на предимство на пешеходец са много спорни нарушения и тъклуването на *** катаджия може да те обвини или оневини...Аз мога да предложа други....изпреварване от дясно...движение в бус лента...престрояване в кръстовище изавиване в от неправилната лента....1000лв глоба всяко следващо в рамките на 2г x2
82
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
всеки *** може да дава предложения и явно тези които изкарват някой лев от тази сфера го правят всеки месец.дано има разумни хора в комисии и парламента да не им се връзват на акъла.
81
0
 
11
 
! Отговори
Кратун преди 9 месеца
До 73

Няма нужда да карам курс. Българските книжки се признават в Германия, защото сме подписали някаква (май Женевска) конвенция. Става лесно и просто. Немците пращат известие до българския КАТ. Тук ме отписват, там ме записват. И още, немските книжки не се подменят на 10 години като нашите. Не съм сигурен дали беше 20 години или до живот (т.е. не се подновяват)
80
0
 
4
 
! Отговори
Иван пича преди 9 месеца
Сухиндол на млади водачи с стаж до 2 години и с по 2и повече катастрофи .Пияни и дрогирани.Ами купените Книжки .Спирам .Има хора с тлъсти заплати те да отговорят.шефа на КАТПавликени.
79
0
 
2
 
! Отговори
гост преди 9 месеца
ЕС е ракрачена пред избори,и ако си мисли че някой ще я подмине ,жестоко се лъже,А те не отказват
78
0
 
5
 
! Отговори
гост преди 9 месеца
един депутат по малко в следствие на катастрофа ,,е стотици хиляди спасени живота,ако вдигнеме летвата ?
77
1
 
13
 
! Отговори
Бони преди 9 месеца
До къде водят високите глоби-до по висок подкуп,трудно отказващ се.
76
2
 
8
 
! Отговори
Бони преди 9 месеца
Ще си вадим книжките в турция или гърция,и нито камера,нито глоба,нито ще вземат книжките.няма само гастербайтерите да карат по нашите пътища.
75
0
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
В случая трябва да се избира между разформироване на КАТ и създаване на нова работеща структура за контрол на движението с нови хора или да се имитира, че нещо се прави, като пак се увеличават строгостта на закона. В последните 28 години закона става все по-строг, а нарушенията се увеличават.
74
3
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 9 месеца
Българска тъпотия край няма. Такива мерки няма никъде. Първо да се оправят пътищата, маркировката и знаците. После полицаите да вършат работа, а не да чакат в храстите. След това да се вдигнат глобите. В цял свят така се възпитава ред- с глоби.
73
0
 
29
 
! Отговори
iii преди 9 месеца
Близо от десетина години в ЗДП вкарват всякакви недообмислени дивотии под претекста за безопасност. Резултат НУЛА.
72
3
 
3
 
! Отговори
До Кратун преди 9 месеца
Кратуне, колко ще ти излезне това удоволствие? Само курса ще ти дойде 3000лв+
71
2
 
19
 
! Отговори
Това с явяването преди 9 месеца
отново на изпит е пак с цел скубане........кинти,кинти да се въртят.