Необходима е по-ефективна борба срещу трафика на хора

Една от сериозните пречки пред работата на МВР за разследване на престъпленията, свързани с трафик на хора, е банковата тайна
17 май 2005 18:50,

Досега в България са постановени седем присъди и са съставени 27 обвинителни акта за трафик на хора и склоняване към проституция, каза Джефри Левийн, заместник-посланик в посолството на САЩ, цитиран от БТА. Той подчерта, че е необходима по-ефективна борба срещу тези престъпни действия. Левийн съобщи това днес по време на видеоконференция на тема "Отнемане на материалните облаги от престъплението трафик на хора".

По време на видеоконференцията главният секретар на МВР ген. Бойко Борисов каза, че една от сериозните пречки пред работата на МВР за разследване на престъпленията, свързани с трафик на хора, е банковата тайна, която пречи на бързия полицейски достъп до финансова информация за престъпните групи.

По думите на Васил Киров, директор на Агенцията за финансово разузнаване, след 11 септември 2001 година службите за борба с финансови измами започват да наблюдават получателите и разпоредителите на по-малки банкови трансфери. Оказва се, че сред тях са и лица, занимаващи се с трафик на хора, посочи той.

Георги Кювлиев от Върховната касационна прокуратура съобщи, че към момента има 74 следствени дела за пране на пари, а шест обвинителни акта са внесени в съда, но все още няма постановена присъда.

Според данни на Сюзън Смит, старши прокурор в Отдела за отнемане на материалните облаги, придобити чрез престъпна дейност и борба с прането на пари в Министерството на правосъдието на САЩ, в света годишно се генерират между 7 и 10 милиарда долара от такава дейност. Най-малко 700 хиляди души
годишно стават обект на трафик през международните граници.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


Спонсорирано съдържание