Експерт: Терористи подпалиха влака

„Пожарът във влака е терор, при който предупреждават, че ще гръмне бомба“, смята Христо Смоленов, подготвял спецчасти за борба с терора
7 мар 2008 08:36,
156
Експерт: Терористи подпалиха влака
Снимка: БГНЕС

Пожарът във влака София-Кардам е пламнал поне от две места, казва експертът по антитероризъм Христо Смоленов пред в. "Труд".

„Според мен влакът не е взривен, а умишлено подпален и не от един терорист, а от повече“, казва още Смоленов.

 „Аз разгледах влака отблизо. Има нееластична деформация на конструкцията на двата фургона – спалния и кушета. Характерно огъване по средата свидетелства не само за огромна температура, но и за ясно изразени ядра на възпламеняване. Те са и в двата вагона, с което версията, че пламъкът се е пренесъл от кушет вагона в спалния може да бъде оборена“, допълва той.

По думите му ясно забележими са две основни ядра на възпламеняване – по едно във всеки вагон.

„Всички експерти казват, че е налице терористичен акт. Не става дума за обикновен пожар. Станалото във влака за Кардам вероятно е черен терор – не бял, при който предупреждават, че ще гръмне бомба, за да се евакуират хората“, казваа Христо Смоленов.

Разследващите органи вече обявиха, че се работи по четири основни версии, като се проверява и възможността за терористичен акт.

Христо Смоленов е ръководител на Центъра за антитероризъм и сигурност към Европейския колеж по икономика и управление в Пловдив.

Преди години той работи като секретар в Министерството на отбраната за подготовката на спецчасти.

При пожара във влака от София за Кардам в нощта на 28 февруари загинаха девет души.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


156
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
155
0
 
0
 
! Отговори
buba4ko преди 16 години
Ей, ама днешните хора много са затъпели...не знаят елементарни неща, само ***(най верочтно тийнейджер) може да твърди че може от 12V ток да стане пожар. Пфу, писна ми от хора дето не знаят нищо в дадена област ама се правят на супер умни!!!Още малко ще кажеш че луминисцентната лапма дето е на 220V се нагрява много :-)Как да е, а направи ли ви впечатление че още няма яснота по най вайния въпрос - дали служители са отворили вратите, т.е. защо не са ги отворили:( защото на другите вагони са ги отворили само на тия 2 не са май :((
154
0
 
0
 
! Отговори
pak az преди 16 години
Станалото във влака за Кардам вероятно е черен терор не бял, при който предупреждават, че ще гръмне бомба, за да се евакуират хората.T.e. atentatorite sa iskali da ima kolkoto se moge poveche gertvi, no ne shtesh li pada luminiscentnata lampa v kupe 6 - i po-goljama chast ot horata uspjavat da se evakuirat.Abe tezi specialisti i eksperti - chuvat li se kakvi gi govorjat?
153
0
 
0
 
! Отговори
anonimen преди 16 години
Iasno e koi i zashto niakolko dni predi nacionalnia praznik e izvarshil dobre obmislen teroristichen akt!!
152
0
 
0
 
! Отговори
Mirage преди 16 години
Поздравления за пост 5, 16 и 76! Гледах почти всички утринни предавания на водещите телевизии, където се изявиха ръководители, специалисти, следователи - жалко, непрофесионално и безхаберно поведение, гарнирано с изобилие на фантазии. По-скоро следователи и професионалисти бяха водещите журналисти, а не тези, които получават заплати за това.Главният терорист е нашето безхаберие и некадърност, а евентуален съучастник-някоя бутилка алкохолен концентрат.Природата ни е дала глави, за да мислим с тях и да не приемаме желаното за действително!
151
0
 
0
 
! Отговори
glagoabazubaduza преди 16 години
и да е вярно, и да е невярно - много важно, в публичната ни среда всяко чудо е за три часа и никоя информация не води до нищо полезно, дори да е истина. *** народ-слаба държава. И търпелив, господи, колко търпелив! И друго - в коя друга държава учен с авторитета и функциите на проф. Рашев няма да пътува с кола с шофьор или поне с личен автомобил, а ще е принуден да се лашка по раздрънканите ни влакове с часове? Народ-махмурлия с ултракъса памет, давещ немногото останали свестни хора сред себе си, които нямат какво друго да сторят, освен да цъцкат по тези форуми, вкл. и аз лично.
150
0
 
0
 
! Отговори
преди 16 години
Разбира се , че е запален умишлено пожарът..Не може 1 вагон да изгори като факла от цигара или лампа...невъзможно!
149
0
 
0
 
! Отговори
преди 16 години
българина е чисто и просто едно невежо *** след като вярва на подобни идиотизми написани или казани от добре познати нам структури които силно желаят дестабилизация в страната и въпросът е дали населението ще се представи в дебилната си страна като вярва на подобни абсурди или вече е започнало да мисли и анализира това което му се поднася като информацияСпоред мен плюс желанието за нажежаване на страстите , подобно безотговорно изказване цели да прикрие ХАОСА В БДЖ !!
148
0
 
0
 
! Отговори
Гери преди 16 години
През 80-те години имаше атентати,но тогава беше разбираемо заради възродителния процес. Сега за сега подобни поводи няма. Кой и защо ли ще го е направил? Може и да е някой психично болен човек, знам ли?
147
0
 
0
 
! Отговори
преди 16 години
Ivenlinche той и Осама не си призна за 11.09 ама като му набраха сърмите си призна! Ти смяташ ли, че някой от БГ ако си признае няма да го хванат на минутата?! ААА точно затова си мълчат, те си постигнаха целта - почти на 3 март, близо до Плевен и провалят националния ни празник. Атентата на гара Буново също е извършен няколко дена след 3ти!Какво ще се докаже, ще видим, но вече 4ма експерти се изказват за атентат, а 3 вагона да изгорят като клечки от перде?! Моля, моля!
146
0
 
0
 
! Отговори
Ivelina преди 16 години
Ако беше атентат, поне една групировко до сега трябваше да е поела отговорността за инцидента, и още една само да си я припише. По цял свят като има атентат и терористичните организации се избиват да си приписват заслугите. Не вярвам да е атентат!! Не трябва да се създава излишно етническо напрежение без реални доказателства!
145
0
 
0
 
! Отговори
преди 16 години
Във гара Пловдив и Варна и в сладкарница в Сливен и гара Буново!да допълня !80-те години
144
0
 
0
 
! Отговори
До 136 преди 16 години
Може да се докаже, нищо че е изгоряло всичко, има начини, ако има желанието от страна на компетентните органи. Съгласна съм, че може да е терористичен акт, но чакам да видя дали нашите мили служби ще хванат или поне обявят извършеителите на този ужас!
143
0
 
0
 
! Отговори
преди 16 години
То и преди години е имало атентати по влаковете и черноморието, но на заловените атентатори в последствие и чешми-паметници им постоиха...Някои знаят за какво говоря! Ех Българио Българиоо!
142
0
 
0
 
! Отговори
преди 16 години
А за аамет доан и другите, които ми твърдити, че щом са работили за ДС са служили на България, ще ви кажа, че сте много прости! За такива неща като двоен агент чувалили сте? Откъде сте толкова сигурни, че същите лица не са били агенти на Турция? ! ? ! ? ! Турция и всички западни посолства са им помагали с каквото могат! Това са едни престъпници и терористи!
141
0
 
0
 
! Отговори
преди 16 години
това го е казал пича иронично! прочети другите коментари на чели-недочелите история!
140
0
 
0
 
! Отговори
Реалист преди 16 години
"И ти сега искаш да кажеш, че целта на ДС е да затрие българите, и да ги унищожи, и да подпомага терористите...искаш да кажеш че целта на ЦРУ и ФБР е да унищожава собстената си нация, така ли?Или просто ти имаш предвид не ДС а някоя друга тайна организация дето в момента управлява..."Толкова ли си кух или действително си никнал с последния дъжд. Чувал ли си за такива неща, като "Сивите вълци"? Знаеш ли, какво е "Кинтекс"? Какво ти говорят имената Жельо Василев и Тодор Айвазов? А Абузер Угурлу, Бекир Челенк, Мехмед Али Агджа......п/пВъв връзка с последното ти малоумно изхърляне - Да не би ЦРУ или ФБР да са създадени, за да обслужват интересите на някоя друга държава, различна от САЩ
139
0
 
0
 
! Отговори
преди 16 години
или от перде!
138
0
 
0
 
! Отговори
анонимен преди 16 години
Разбира се че е тероризъм влакът не е направен от весник че да се запали от една искра.
137
0
 
0
 
! Отговори
аз преди 16 години
Всъщност бяха извънземните! Ми да! Ако щете вярвайте!;)Всичко са невинни, а виновните най-вече;-)
136
0
 
0
 
! Отговори
DevilishSoul преди 16 години
135,когато всичко е изгоряло до основи, за какви доказателства може да става дума... А и мислиш ли, че от съображения за сигурност ще се обяви официално? Съмнявам се... но нека почакаме за да чуем...